Alma ja Gustav Mahlerin lauluja Tapiolassa

Julkaistu 20.9.2016


Tapiola Sinfoniettan konsertissa 23.9. klo 19 kuullaan kaksi romantiikan ajan lauluteosta, joiden solistina on sielukkaista tulkinnoistaan tunnettu mezzosopraano Virpi Räisänen. Lisäksi ohjelmassa on Mozartin ns. Haffner-serenadi, johon sisältyy kolmiosainen, lähes viulukonserton laajuinen concertante-osa. Viulisti-johtajana on Gordan Nikolić.

Gordan Nikolić
tunnetaan monipuolisena muusikkona. Hän on toiminut Lontoon sinfoniaorkesterin konserttimestarina vuodesta 1998 alkaen ja Alankomaiden kamariorkesterin konserttimestarina ja taiteellisena johtajana vuodesta 2005. Lisäksi hän työskentelee aktiivisesti niin kamarimuusikkona, kuin opettajanakin.

Virpi Räisänen on Suomen kansainvälisesti kysytyimpiä mezzosopraanoja. Hän on esiintynyt lukuisten tunnettujen suomalaisten ja eurooppalaisten orkestereiden solistina ja useilla merkittävillä festivaaleilla. Perinteisen mezzosopraano-ohjelmiston ohella Räisänen esittää mielellään uutta musiikkia, ja hän on kantaesittänyt useita kymmeniä teoksia, viimeisimpien joukossa Kalevi Ahon 16. sinfonia Radion Sinfoniaorkesterin solistina.

Konsertin ensimmäisen puoliajan täyttävät romantiikan ajan lauluteokset. Gustav Mahlerin vuonna 1885 valmistunutta laulusarjaa Lieder eines fahrenden Gesellen (Vaeltavan kisällin lauluja) pidetään hänen ensimmäisenä mestariteoksenaan. Romantiikan ajalle ominaisesti tematiikkaa hallitsee onneton rakkaus. Toinen pääteema, vaeltaminen, heijastelee keväistä luontoa. Mahler sävelsi laulusarjan lauluäänelle ja pianolle, mutta laati siitä 1890-luvulla orkesteriversion. Tässä konsertissa kuullaan Arnold Schönbergin sovitus kamariyhtyeelle vuodelta 1920. Gustav Mahlerin vaimo Alma Mahler oli lahjakas säveltäjä, jonka laajasta laulutuotannosta on säilynyt 17 laulua. Tämän konsertin ohjelmassa olevat viisi laulua esitetään nyt ruotsalaisen kapellimestarin Joakim Unanderin (s. 1970) orkestroimina. Lauluissa soi rikas ja sävykäs myöhäisromanttinen sävelkieli, muun muassa sumuun kietoutuneen kaupungin tummasävyinen kuva Die stille Stadt sekä lempeän kesäyön rakkaudentuntoja maalaileva Laue Sommernacht.

Toisella puoliajalla kuullaan Mozartin Serenadi nro 7, niin sanottu Haffner-serenadi, jonka hän sävelsi vuonna 1776 Salzburgilaisen Haffnerin suvun häihin. Kahdeksanosaiseen serenadiin sisältyy concertante-jakso, joka on tässä teoksessa kolmiosainen (serenadin osat II-IV). Se muodostaa lähes täysimittaisen viulukonserton, jonka solistiosuudet soittaa Gordan Nikolić.

Pe 23.9.2016 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
MAHLERIEN MATKASSA
Tapiola Sinfonietta
Gordan Nikolić, viulisti-johtaja
Virpi Räisänen, mezzosopraano
Gustav Mahler: Vaeltavan kisällin lauluja
Alma Mahler: Viisi laulua
Wolfgang Amadeus Mozart: Serenadi nro 7 ”Haffner”

Liput Lippupisteestä alk. 25/19/11 €, sis. palvelumaksun

Avoin kenraaliharjoitus 23.9. klo 10.00-11.20, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.
Konserttiesittely 23.9. klo 18.15-18.45 FM Kimmo Korhosen johdolla. Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.
Taiteilijatapaaminen 23.9. n. klo 20.30. Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.

 

Takaisin