Iiro Rantala ilottelee Mozartin parissa

Julkaistu 12.4.2017


Musiikin luonnonlapset kohtaavat Joensuun kaupunginorkesterin konsertissa Carelia-salissa torstaina 20.4., kun Mozartin valoisan Pianokonserton nro 21 tulkitsijana nähdään jazz-musiikin kentältä tutummaksi tullut musiikin moniottelija Iiro Rantala. Rantalan sävellykset Karma ja Anyone with a Heart sekä Uuno Klamin kevyttunnelmainen Sarja pienelle orkesterille ja Poulencin raikas Sinfonietta täydentävät ohjelman. Konsertin johtaa Jurjen Hempel.

Pianotaiteilija Iiro Rantala on opiskellut mm. Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa, Sibelius-Akatemian jazz-linjalla sekä klassista pianoa Manhattan School of Musicissa. Musiikinlajien raja-alueilla liikkuminen on Rantalalle luonteenomaista. Hänet tunnetaan mm. jazz-yhtye Trio Töykeiden pianistina ja perustajana ja viulutaiteilija Pekka Kuusiston kanssa Rantala muodostaa duo Subterraneon. Rantala on säveltänyt mm. musikaaleja ja elokuvamusiikkia. Klassisena säveltäjänä Rantala debytoi vuonna 2003 pianokonsertolla. Hänet tunnetaan myös radio- ja televisiotöistään ja hän on musiikkiteatteri Kapsäkin yhteydessä toimivan Kansi Auki ‑jazzpianofestivaalin taiteellinen johtaja. Rantala on toiminut Suomen Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1994. Vuonna 2013 Tasavallan presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia –ansiomerkin ja vuonna 2015 hänet palkittiin Vienti-Emmalla.

Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Jurjen Hempel opiskeli orkesterinjohtoa Utrechtin konservatoriossa opettajinaan David Porcelijn ja Kenneth Montgomer sekä Tanglewoodin kapellimestariluokalla Seiji Ozawan kutsumana. Jean Sibelius -kapellimestarikilpailussa vuonna 1995 Hempel sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle. Siitä lähtien hän on vieraillut säännöllisesti Suomessa johtamassa. Kotimaassaan Hempel on johtanut esim. Netherland Radio Symphony Orchestraa ja Concertgebouw ‑orkesteria.

 

Takaisin