RSO kantaesittää Jaakko Kuusiston Konserton fagotille ja orkesterille

Julkaistu 20.4.2017


Radion sinfoniaorkesteri
kantaesittää Yleisradion Jaakko Kuusistoltatilaaman Konserton fagotille ja orkesterille 21.4. Musiikkitalossa. Solistina esiintyy orkesterin oma soolofagotisti Otto Virtanen. Kapellimestari Anna-Maria Helsingin johdolla ohjelmassa on myös Sibeliuksen Rakastava-sarja ja Elgarin Enigma-muunnelmat. Ennen konserttia RSO:n fagotistit ja säveltäjä Jaakko Kuusisto ovat toimittaja Outi Paanasen haastateltavana Musiikkitalon alalämpiössä klo 18. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Huhtikuun kamarimusiikkikonsertissa
sunnuntaina 23.4. Harjoitussali PAAVOssa RSO:n muusikot esittävät suomalaisia pianotrioja Suomen satavuotisen itsenäisyyden ajalta.

Jaakko Kuusisto on tullut tunnetuksi viulistina ja kamarimuusikkona ja Sinfonia Lahden konserttimestarina. Tuosta tehtävästä hän on siirtynyt luontevasti kapellimestarin tehtäviin ja johtanut niin koti- kuin ulkomaillakin monia keskeisiä orkestereja ja laajaa ohjelmistoa. Säveltäjänä Kuusisto ei ole sitoutunut mihinkään tiettyyn tyyliin, mikä on antanut mahdollisuuden tarttua hyvin erilaisiin aiheisiin ja sulauttaa vaikutteita Debussystä ja Stravinskysta viimeisimpiin virtauksiin. Konsertto fagotille ja orkesterille on Kuusiston ensimmäinen puhallinsoittimelle kirjoitettu solistinen teos. ”Aiemmissa konsertoissani olen voinut sanoa operoivani tutulla maaperällä; viulukonserton osalta itsestään selvästi, ja pianokonserton säveltämistä helpotti harrastuspohjainen suhteeni pianonsoittoon. Fagottia en kuitenkaan ole koskaan edes kokeillut. Edellä mainittuihin teoksiin verrattuna konsertto fagotille ja orkesterille on hiljaisempi, herkempi ja sisäänpäin kääntyneempi” säveltäjä kertoo.

RSO:n 1. soolofagotisti Otto Virtanen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Tanskan kuninkaallisessa konservatoriossa sekä Pariisin konservatoriossa. Ennen RSO:a Virtanen työskenteli Helsingin kaupunginorkesterissa sekä Tampere Filharmoniassa. Orkesterimuusikon työnsä lisäksi hän esiintyy säännöllisesti mm. fagottitrio VITAL BASSOONissa, kamariyhtye TampereRawssa sekä puhallinkvintetti Idée Fixessa. Virtanen on tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten säveltäjien kanssa sekä soittanut paljon kantaesityksiä ja Suomen ensiesityksiä.

Anna-Maria Helsing on saavuttanut mainetta kapellimestarina Pohjoismaiden ykkösorkestereissa ja oopperataloissa. Vuosina 2010–2013 Helsing toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina. Kuluvalla kaudella hän debytoi mm. Lontoon Philharmonia-orkesterin ja Norjan radion sinfoniaorkesterin kapellimestarina. Oopperaa Helsing on johtanut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Oulussa ja Tampereella.

21.4. klo 19

Perjantaisarja 13
Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Otto Virtanen, fagotti
Jean Sibelius: Rakastava
Jaakko Kuusisto: Konsertto fagotille ja orkesterille op. 35, kantaesitys (Ylen tilaus)
Edward Elgar: Enigma-muunnelmat
Ennen konserttia klo 18, alalämpiö: Minkälainen on uusi konsertto – ja minkälainen soitin on fagotti? Toimittaja Outi Paanasen haastateltavana säveltäjä Jaakko Kuusisto ja RSO:n fagotistit.
Liput: 8–32,50 €

23.4. klo 15
Kamarimusiikkikonsertti 8
Harjoitussali PAAVO

Ensimmäiset kiusaukset, suomalaisia pianotrioja 1917–2017
Maria Puusaari, taiteellinen suunnittelu ja viulu
Eeva Rysä, sello
Sonja Fräki, piano
Joonas Kokkonen: Pianotrio (1948)
Jukka Koskinen: Pianotrio (1983)
Aarre Merikanto: Pianotrio (1917)

 

Takaisin