Saimaa Sinfonietta konsertoi Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi Pietarissa

Julkaistu 18.5.2017


Saimaa Sinfonietta konsertoi kapellimestari Vytautas Lukociuksen johdolla Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi Pietarissa.
Etelä-Karjalan liitto ja Etelä-Savon maakuntaliitto järjestävät 26.05.2017 Pietarissa konsertin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Solistina laulaa Lappeenrannan laulukilpailussa palkittu sopraano Olga Heikkilä. Ohjelmassa kuullaan Jean Sibeliusta, Toivo Kuulaa, Oskar Merikantoa ja Einojuhani Rautavaaraa. Konsertti on osa Saimaan alueen esittelyä Pietarissa Pietarin kaupungin syntymäpäiväviikonloppuna.

Kapellimestari Vytautas Lukočius valmistui Liettuan musiikkiakatemiasta kahdesti: 1999 solistipianistiksi professori J. Karnavièiusin luokalta ja 2000 musiikin maisteriksi orkesterinjohdosta prof. Rinkevièiusin oppilaana. Vuosina 1999 - 2002 Lukočius opiskeli orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Leif Segerstamin, Jorma Panulan ja Atso Almilan oppilaana. Hän valmistui musiikin lisensiaatiksi Liettuan musiikkiakatemiasta vuonna 2003. Lukočius osallistui vuonna 2000 Janos Fürstin mestarikurssille Vilnassa ja toimi vuonna 2001 Jorma Panulan assistenttina samaisella kurssilla.

Lukočius sai toisen palkinnon Nuorten kapellimestareiden kansallisessa kilpailussa 1991 ja voitti E. Dineikaitës -kapellimestarikilpailun 1998. Lukočius toimi Liettuan Valtion sinfoniaorkesterin apulaiskapellimestarina vuosina 2000 - 2004. Vuosina 2002 - 03 Lukočius johti Kotkan kaupunginteatterissa yhteistyössä Kymi Sinfoniettan kanssa toteutetun Paul Abrahamin 'Viktorian husaari' -operetin.

Lukočius on johtanut Latvian Oopperaorkesteria, Liettuan Valtion sinfoniaorkesteria ja Kansallista sinfoniaorkesteria, Liettuan ja Kaunasin kamariorkestereita, Liettuan Kansallisen ooppera- ja balettiteatterin orkesteria, Turun Filharmonista orkesteria, Pori Sinfoniettaa, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria, Kymi Sinfoniettaa ja Lappeenrannan kaupunginorkesteria. Syksyllä 2006 Lukočius voitti Jorma Panula -kapellimestarikilpailun.

Vytautas Lukocius aloitti Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana tammikuussa 2016.

Lyyrinen sopraano Olga Heikkilä (s. 1984) on saanut monipuolisen koulutuksensa Helsingin Konservatoriosta (2008), Sibelius-Akatemiasta (2015) ja Tanskan Kuninkaallisesta Ooppera-akatemiasta (2013). Palkinnot Kangasniemen (2009) ja Lappeenrannan (2010) laulukilpailuissa nostivat hänet suomalaisen konserttiyleisön tietoisuuteen. Heikkilä on täydentänyt opintojaan mm. Kiri Te Kanawan, Teresa Berganzan ja Sarah Connollyn mestarikursseilla. Vuodesta 2016 Heikkilä tekee taiteellista tutkimusta Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa. Solistitehtävät mm. Stuttgartin valtionoopperassa (2014), Belgian La Monnaiessa (2015) ja Tanskan kuninkaallisessa oopperassa (2015) ovat Heikkilän viimeaikaisia kansainvälisiä kiinnityksiä. Kesällä 2017 hän debytoi Berliinin valtionoopperassa. Erityistä kiitosta Heikkilä on saanut Mozartin ja Bel canto -roolien tulkinnoistaan. Konserttilaulajana Heikkilä esiintyy säännöllisesti Euroopassa ja Suomessa kamariorkesterien ja -yhtyeiden kanssa mm. Michael Boderin, Rani Calderon ja Franck Ollun johdolla. Lisäksi Heikkilä on vierailut Yhdysvalloissa mm. East Tennessee Symphony Orchestran solistina. Hän tekee yhteistyötä aikamme säveltäjien mm. Hollannin kansallissäveltäjäksi valitun Willem Jethsin ja ranskalaisen Eric Tanguyn kanssa. Viimeaikaisista kansainvälisistä palkinnoista manittakoon erikoispalkinnot IVC ‘s-Hertogenbosch (2014, Hollanti) ja Klaudia Taev (2013, Viro) laulukilpailuissa. Heikkilän taiteellista toimintaa ovat tukeneet mm. Suomen kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Pro Musica säätiö.

Saimaa Sinfoniettan muodostavat Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterit, joiden syntyjuuret vievät 1900-luvun alkuun. Yli sata vuotiaat ammattiorkesterit yhdistävät voimansa soitantokausina täydentäen kokoonpanoiltaan toisiaan: Mikkelin kaupunginorkesteri on 12-jäseninen jousiorkesteri ja Lappeenrannan kaupunginorkesteri 21-jäseninen Suomen pienin sinfoniaorkesteri. Molempia orkestereita yhdistää myös Euroopan toiseksi suurin järvi Saimaa. Saimaa Sinfonietta konsertoi molemmissa kaupungeissa ja tekee vierailuja myös Saimaan alueen muihin kaupunkeihin. Konsertteja yhdessä on vuosittain 6-8, joiden lisäksi molemmilla orkestereilla on vuosittain noin 60 omaa konserttia ja esiintymistä. Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja on Vytautas Lukočius ja Mikkelin kaupunginorkesterin taiteelliset partnerit kapellimestarit Erkki Lasonpalo ja Daniel Raiskin. Saimaa Sinfoniettaa ovat johtaneet mm. Tibor Bogányi, Olli Mustonen, Sasha Mäkilä, Vytautas Lukocius, Klaus Mäkelä ja Ari Rasilainen.

 

Takaisin