Suomalainen urkukonsertto torstaina 15.6. klo 19 Keski-Porin kirkossa

Julkaistu 13.6.2017


Pori Sinfoniettan kevätkausi päättyy Suomalainen urkukonsertto -konserttiin 15.6. Yle radioi konsertin ja se on kuultavissa 21.6. klo 19.03 YLE Radio 1:ssä

Pori Organ festivaalin konserttimme solistivaihdoksen myötä urkujen äärelle saapuu Suomessa ja ulkomailla ahkerasti konsertoiva musiikin tohtori Ilpo Laspas. Laspas on menestynyt useissa kilpailuissa ja vastaanotti Pro Musica Säätiön stipendin vuonna 2014. Konsertin johtaa professori Juha Kangas.

Konsertin aloittaa Toivo Kuulan (1883-1918) alun perin uruille säveltämä Preludi ja Intermezzo op. 16b Sulho Rannan jousisovituksena. Kuula menehtyi sisällissodan päätyttyä vasta 34-vuotiaana, joten hänen urallaan ehti olla vain varhaiskausi. Lähinnä laulumusiikista tunnettu Kuula ehti säveltää kuitenkin yli 200 teosta. Hänen tyylinsä nojaa vahvasti kansallisromantiikkaan mutta siinä on vaikutteita ranskalaisesta impressionismista. Intermezzo kuultiin alkuperäisenä urkuversiona Pori Organ -festivaalin avajaiskonsertissa Juhani Romppasen tulkitsemana.

Konsertin toisena teoksena kuullaan harvoin esitetty merkkiteos, Toimi Penttisen (1905-1998) säveltämä ensimmäinen suomalainen urkukonsertto Concerto per organo ed orchestra op.13(1943-1950). Teos kantaesitettiin tiettävästi vuonna 1951. Säveltämisen ohella Penttinen työskenteli konserttiurkurina sekä pianistina muun muassa elokuvateattereiden orkestereissa ja ravintoloissa. Hänen musiikilleen onkin ominaista notkea pianistisuus sekä ilmaisuvoimaiset melodiat ja eloisat rytmit.

Viimeisenä teoksena kuullaan Jean Sibeliuksen Pelléas ja Mélisande op. 46, jonka hän sävelsi Helsingin Svenska Teaternin näytelmään vuonna 1905. Kohtalokkaasta rakkaudesta kertova näytelmä on belgialaisen Maurice Maeterlinckin käsialaa. Vuonna 1893 kantaesitetty näytelmä oli symbolismin merkkiteos, ja oivaltava dramaatikko ja soitinvärimaalari Sibelius sävelsi siihen ehkä symbolistisinta musiikkiaan.

Pori Organ festivaali
Suomalainen urkukonsertto
Keski-Porin kirkko
15.6. torstaina klo 19

Juha Kangas, kapellimestari
Ilpo Laspas, urut
Toivo Kuula: Preludi ja intermezzo (sov. Sulho Ranta)
Toimi Penttinen: Urkukonsertto Concerto per organo ed orchestra op.13
Jean Sibelius: Pelléas ja Mélisande op. 46

Sininen ja punainen sarja
Liput: 24,50/19/7,50 €

 

 

Takaisin