Lapin kamariorkesteri: Dvorákiana, Korundi to 14.9. ja Kuusamo-talo pe 15.9. klo 19

Julkaistu 7.9.2017


Lapin kamariorkesteri tarjoilee Dvořákiana-konserteissaan klassikoita pikantein maustein. John Storgårds johtaa konsertit, joissa kuullaan Antonin Dvořákin rakastetuimmat teokset: sellokonsertto h-molli op. 104 ja sinfonia nro 9 e-molli op. 95 ”Uudesta maailmasta”. Konsertit kuullaan torstaina 14.9. klo 19 Korundissa ja perjantaina 15.9. klo 19 Kuusamo-talossa. Solistina toimii orkesterin soolosellisti Lauri Angervo.

Konserteissa kuultavan sellokonserton sovituksen kamariorkesterille on tehnyt israelilainen Mordechai Rechtman (s. 1926). Yhdeksännen sinfonian sovituksen on tehnyt britti Iain Farrington (s. 1977). Konserteissa kuullaan näiden sovitusten ensiesitykset Suomessa.

Böömiläinen Dvořák sävelsi 1800-luvun loppupuolella. Hän eli suurimman osan elämästään Prahassa, mutta asui 1890-luvulla muutaman vuoden Yhdysvalloissa. Konserteissa kuultavat sävellykset ovat Yhdysvaltain ajalta. Kyseessä on yksi kaikkien aikojen suosituimmista sinfonioista ja yksi kautta aikain suosituimmista sellokonsertoista, varsinaiset hitit siis. Dvořákin tuon ajan teosten osalta oli aikalaisten keskuudessa kädenvääntöä siitä, ovatko teokset ”amerikkalaisia” vai ”böömiläisiä”. Eräässä luonnehdinnassa Dvořák nähdään teoksissaan katselemassa Vapaudenpatsaalta kaukaisuuteen, Prahaan. Neil Armstrong otti 9. sinfonian mukaansa ensimmäiselle kuulennolle Apollo 11:lle – kenties sinfoniaa kuunnellessa voi myös kuvitella katselevansa maapalloa avaruudesta! Dvořákin sellokonsertto ja 9. sinfonia ovat aikanaan varmaankin tarjonneet yleisölle Tähtien sota –elokuvien kaltaista jännitystä, ja romantiikkaakin – ja ne tarjoavat näitä edelleen.

Mm. Selin-kvartetissa, Avanti!ssa ja Radion Sinfoniaorkesterissa soittanut Lauri Angervo on toiminut Lapin kamariorkesterin soolosellistinä vuodesta 2004 alkaen.

Dvořákin teosten väliin konserteissa kuullaan eteläkorealaisen, sittemmin Saksassa asuneen säveltäjän Isang Yunin (1917-1995) teos Distanzen vuodelta 1988. Yleisesti todeten myös Yunin musiikissa yhdistyy eri maailmoja: länsimainen avantgarde ja perinteisiä korealaisia musiikkitekniikoita. Distanzen –teos kuvaa taivaan ja maan suhdetta sekä ihmisen suhdetta maailmankaikkeuteen ja harmoniaan.

Liput Korundissa 20/17/9 €. Avoin kenraaliharjoitus Korundissa 14.9. klo 10 (2 €).

 

Takaisin