Tapiola Sinfonietta kantaesittää Kimmo Hakolan uuden kaksoiskonserton

Julkaistu 19.9.2017


Tapiola Sinfonietta esittää kahdessa seuraavassa konsertissaan kaksi ensiesitystä, joiden syntyhetkien välillä on lähes 200 vuotta. Kausikonsertissa 22.9. orkesteri kantaesittää John Storgårdsin johdolla Kimmo Hakolan uuden kaksoiskonserton. Seuraavassa kausikonsertissa 29.9. saa ensiesityksensä Franz Schubertin sinfonia nro 8 h-molli ”Keskeneräinen”, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa kapellimestari Mario Venzagon loppuunsaattamana.

Kimmo Hakolan kaksoiskonsertto viululle, alttoviululle ja orkesterille op. 97 on yksi viidestätoista Sibeliuksen seuraajat -hankkeen uudesta tilausteoksesta. Konserton solisteina ovat Minna Pensola ja Antti Tikkanen.

”Jokin tästä ajasta missä elämme, on oudolla tavalla läsnä tässä musiikissa. En tarkoita, että musiikin dramaattiset käänteet tai tunnelmien vastakkainasettelut viittaisivat musiikissani tämän ajan henkeen, vaan kyseessä on jokin syvempi, kalvavan jännitteinen, odottava tila tekstuurien ja niiden muovautuvuuksien välillä. - - - Lavalla on kolme minulle rakasta muusikkoa: viulisti-kapellimestari John Storgårdsille kirjoitin ensimmäisen viuluteokseni vuonna 1988. Minna Pensolan ja Antti Tikkasen kasvua taiteilijuuden koko kukkeuteen olen seurannut heidän opiskeluajoistaan lähtien. Kaikki tässä kaksoiskonsertossa on näiden suurenmoisten taiteilijoiden innoittamaa,”kertoo Hakola.

Konserttoa kehystävät pitkään unohduksissa olleen tšekkisäveltäjä Erwin Schulhoffin Serenade op. 18 vuodelta 1914 sekä Beethovenin valoisa neljäs sinfonia.

Kausikonsertissa 29.9. Mario Venzago johtaa Schubertin ns. keskeneräisen sinfonian, jonka Venzago itse on loppuunsaattanut. Schubert sävelsi sinfonian kaksi ensimmäistä osaa vuonna 1822, mutta muilta osin teos jäi kesken. Teos kantaesitetiin Wienissä 1865, ja keskeneräisyydestään huolimatta siitä on tullut yksi maailman tunnetuimmista ja rakastetuimmista sinfonioista. Teos oli myös uuden aikakauden avaus sinfonian historiassa: kukaan suurista edeltäjistä – Haydn, Mozart tai Beethoven – ei ollut kokeillut aiemmin h-molli-sävellajia sinfonioissaan.

Konsertissa esitetään myös Schubertin harvemmin esitetty alkusoitto D-duuri D.556, joka edustaa hänen klassisvaikutteista varhaistuotantoaan. Schubertin teosten välissä kuullaan Victor Herbertin täysromanttinen sellokonsertto nro 2, jossa sellosolistina vierailee kysytty nuori sellisti Maximilian Hornung.

Pe 22.9.2017 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
HAKOLA & TIKSOLA
Tapiola Sinfonietta
John Storgårds, kapellimestari
Minna Pensola, viulu
Antti Tikkanen, alttoviulu
Erwin Schulhoff: Serenade op. 18
Kimmo Hakola: Kaksoiskonsertto viululle, alttoviululle ja orkesterille op. 97, kantaesitys
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 4

Liput 25/19/11 €, Lippupiste

Yle Radio 1 taltioi konsertin.
Avoin kenraaliharjoitus 22.9. klo 10-13, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.
Konserttiesittely 22.9. klo 18.15.-18.45.,FM Kimmo Korhonen. Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.
Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Duo Tiksola: http://www.minnapensola.fi/#Duo_Tiksola
John Storgårds: http://www.johnstorgards.com/fi/
Kimmo Hakola: https://core.musicfinland.fi/composers/kimmo-hakola
Sibeliuksen seurajat: http://composers.fi/2017/09/sibeliuksen-seuraajat-14-kantaesitysta-syksylla-2017/

Pe 29.9.2017 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
VENZAGO & SCHUBERT
Tapiola Sinfonietta
Mario Venzago, kapellimestari
Maximilian Hornung, sello
Franz Schubert: Alkusoitto D-duuri, D.556
Victor Herbert: Sellokonsertto nro 2
Franz Schubert: Sinfonia nro 8 ”Keskeneräinen”, Mario Venzagon loppuunsaattama

Mario Venzago: http://www.mariovenzago.com/
Maximilian Hornung: http://www.maximilianhornung.com/en/

Liput 25/19/11 €, Lippupiste

Avoin kenraaliharjoitus 29.9. klo 10-13, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.
Taiteilijatapaaminen 29.9. noin klo 21, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.

Tutustu Tapiola Sinfoniettan 30-vuotisjuhlakauden 2017/2018 ohjelmaan: http://www.espoo.fi/materiaalit/kulttuuri_ja_liikunta/verkkolehti/sinfonietta17-18/

 

Takaisin