Ilya Gringolts FiBOn solistina Pietro Locatellin kahdessa viulukonsertossa 8.10. Ritarihuoneella

Julkaistu 27.9.2017


Vuoden 2016 alussa FiBOn yleisön taiturillisilla Paganini-tulkinnoillaan ällikällä lyönyt Ilya Gringolts tarttuu nyt 1700-luvun Paganiniksi kutsutun Pietro Locatellin viulukonserttoihin. L’arte del violino -konsertissa Ritarihuoneella 8. lokakuuta kuullaan teoksia myös Antonio Vivaldilta, Johann Adolph Hasselta ja Carl Philipp Emanuel Bachilta.

L’arte del violino -konsertin päähenkilö on häikäisevänä viuluvirtuoosina tunnettu italialainen Pietro Locatelli (
1695–1764). Kierrettyään Keski-Euroopan hoveja Locatelli asettui Amsterdamiin, jossa hän julkaisi vuonna 1733 vaellusvuosinaan säveltämänsä 12 viulukonserttoa otsikolla L’arte del violino, viulun taide. Niissä Locatelli määritteli viulun uudelleen ja loi virtuositeetin kieliopin, joka siivitti viulun tietä romantiikan aikakaudelle.

Locatellin juoksutukset, kaksoisotteet, usean kielen soinnut ja ennenkokemattoman korkeat äänet vaativat aivan uudenlaista teknistä taituruutta. Locatellin virtuositeetin tunnuslause oli ”Facilis aditus, difficilis exitus”, eli ”Helppoa on päästä sisään mutta vaikea päästä ulos”. Tästä sloganista juontuu myös L'arte del violino -kokoelman viimeisen, nyt konsertissa kuultavan konserton lisänimi ”Harmonian labyrintti”. Sen hurjimmissa voimannäytöissä viulisti saa laittaa peliin koko ketteryytensä ollakseen luiskahtamatta umpikujaan.

Antonio Vivaldi (1678–1741) sävelsi soolokonserttojen lisäksi orkesterikonserttoja, joista osaa hän kutsui sinfonioiksi. Sinfonia-nimellä kulkivat myös Vivaldin lukuisten oopperoiden alkusoitot, kuten tässä konsertissa kuultavan serenata-ooppera La Senna festeggianten alkusoitto.

Konsertin säveltäjistä tuntemattomin on saksalainen Johann Adolph Hasse (1699–1783), jonka oopperat olivat aikansa rakastetuimpia. Nyt kuultava Fuga e Graveottaa kehyksekseen arkaaisen barokkimuodon, fuugan, mutta oopperamies saa siitä aikaiseksi hämmästyttävän dramaattisen ja virtuoosisen orkestraalisen voimannäytöksen.

Barokin konserttojen jälkeen siirryttiin kohti kokonaan uusiin mittasuhteisiin nousevaa soitinmusiikin muotoa, sinfoniaa. Yksi sinfonian keskeisistä kehittelijöistä oli Carl Philipp Emanuel Bach (1714–1788), joka vei ajan galanttia tyyliä kiivaampaan suuntaan, jossa oli jo enteitä romantiikasta.

** **

Su 8.10.2017 klo 18 Ritarihuone (Ritarikatu 1, Helsinki)
L’ARTE DEL VIOLINO – SÄKENÖIVÄÄ VIULUTAITURUUTTA 1700-LUVULTA
Ilya Gringolts (viulu), Suomalainen barokkiorkesteri

Liput 10/25/32 € + mahdollinen Ticketmasterin palvelumaksu 1–3 €

Ville Komppa alustaa konsertin ja haastattelee Ilya Gringoltsia Ritarihuoneella 8.10. kello 17–17.30.
Konsertti viedään myös Hämeenlinnaan 9.10. ja Tampereelle 10.10.
Lue lisää konsertista: http://fibo.fi/konsertit/2017/larte-del-violino/

 

Takaisin