Madeleine Onne Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi

Julkaistu 10.10.2017

Madeleine Onne on nimitetty Kansallisbaletin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Suomen kansallisooppera ja -baletti sr:n hallitus päätti nimityksestä kokouksessaan tänään tiistaina 10.10. Hallitus kuuli asiassa Oopperan ja Baletin henkilöstöryhmiä, joiden lausunnot olivat yksimielisesti puoltavia. Onne aloittaa tehtävässään elokuussa 2018.

Ruotsalainen Madeleine Onne toimii tällä hetkellä Houstonin balettiakatemian johtajana Yhdysvalloissa. Onnella on vahva klassisen baletin sekä nykykoreografioiden tuntemus ja osaaminen. Hän on työskennellyt balettitanssijana Tukholman Kuninkaallisessa baletissa 1978 ̶ 2002. Tanssijauransa jälkeen Onne on toiminut baletin taiteellisena johtajana sekä Tukholman Kuninkaallisessa baletissa että Hongkongin baletissa yhteensä 15 vuoden ajan.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja vastaa ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta sekä johtaa ja kehittää baletin toimintaa. Hän toimii pääjohtajan alaisuudessa. Madeleine Onnelle on muodostunut aiemmissa johtotehtävissään hyvä kokemus strategian luomisesta, toimeenpanosta ja esimiestyöstä.

- Tavoitteena oli löytää henkilö, jolla on sekä vahva oma kansainvälinen balettitanssijan ura että kokemusta baletinjohtajan tehtävästä. Tärkeitä ovat myös laajat kansainväliset verkostot sekä yhteistyökyky niin talossa kuin sen ulkopuolellakin. Madeleine Onnessa yhdistyy tämä kaikki, lisäksi hän on valloittava persoona, Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Päivi Kärkkäinen kertoo.

Madeleine Onnen sopimus on määräaikainen 1.8.2018 ̶ 31.7.2022 (neljä vuotta) sisältäen kolmen vuoden lisäoption. Kansallisbaletin nykyisen taiteellisen johtajan Kenneth Greven kausi päättyy 31.7.2018.

- Kenneth Grevellä on ollut merkittävä vaikutus sekä Kansallisbaletin että Balettioppilaitoksen kehitykseen, Päivi Kärkkäinen korostaa.

Madeleine Onne tuntee myös hyvin pohjoismaisen taideorganisaation toimintatavat. Aiemmissa johtotehtävissään hän on osoittanut erinomaista talousasioiden osaamista, kapellimestari- ja orkesterityön tuntemusta ja kykyä ymmärtää isoja kokonaisuuksia.

- Kasvoin suuressa ooppera- ja balettitalossa, ja olen onnellinen ja ylpeä saadessani palata sellaiseen jälleen. Odotan innolla Suomen kansallisoopperan ja -baletin tarjoamia mahdollisuuksia. On kunnia jatkaa Kenneth Greven tasokasta työtä tässä talossa, Madeleine Onne toteaa.

 

Takaisin