FiBOn Morimur-konsertti 5.11. pureutuu Bachin musiikin numerosymboliikkaan ja hengellisiin piiloviesteihin

Julkaistu 20.10.2017


Suomalaisen barokkiorkesterin Morimur-konsertti Ritarihuoneella 5.11.2017

Bachin musiikkiin piiloutuu numerosymboliikkaa ja hengellisiä piiloviestejä

Morimur on matka Johann Sebastian Bachin musiikillisen salakirjoituksen maailmaan. Bach tunnetaan musiikillisena koodaajana, jonka teoksiin – sekä vokaali- että soitinmusiikkiin – on upotettu numerosymboliikkaa ja hengellisiä piiloviestejä. Viulisti Antti Tikkanen ja FiBO Singers -kvartetti uskaltautuvat intiimille sukellukselle Bachin musiikkiin ja persoonaan purkamalla ikonisen d-molli-viulupartitan osiin.

Kuuluisia esimerkkejä numerosymboliikasta löytyy Matteus-passiosta: vaikkapa maanjäristyskohtauksessa säestyksen 32-osanuotit on järjestetty ryhmittäin muotoon 18+68+104 viittauksena psalmeihin, joissa mainitaan maanjäristys. Muita musiikillisen koodaamisen tapoja olivat sävelten nimien muodostamat kirjaimet (kuten B-A-C-H), numeroiden ja aakkosten vastaavuudella muodostuvat sanat, sävellajisymboliikka ja musiikilliset lainaukset.

Morimur-konsertti pohjautuu viulisti Christoph Poppenin ja Hilliard Ensemblen vuonna 2001 julkaisemaan levyyn, joka hyödynsi professori Helga Thoenen löydöksiä d-molli-partitan ja sen Ciaccona-osan parissa. Morimur, suomeksi ’Kuolemme’, viittaa Bachin aikana suosittuun hautakivikirjoitukseen. Värssyä kannattelee Pyhän kolminaisuuden voimaluku, jota Bach toisti teoksissaan jatkuvasti: ”Synnymme Jumalasta / Kuolemme Kristuksessa / Ylösnousemme Pyhässä Hengessä.”

Thoene on löytänyt Pyhän kolminaisuuden symboliikkaa erityisesti Ciacconasta, jonka alussa on säveliin koodattuna myös Bachin ensimmäisen vaimon Maria Barbaran nimi. Thoenen teoria onkin, että Ciaccona olisi juuri ennen teoksen valmistumista kuolleen puolison muistokirjoitus. Ajatusta tukevat lukuisat viittaukset virsimelodioihin, joista d-molli-partitaan rakentuu kuoleman ja ylösnousemuksen tematiikka.

D-molli-partitaa hallitsee Lutherin kirjoittama pääsiäishymni Christ lag in Todesbanden (Kristus makasi kuoleman kahleissa), joka kuvaa matkaa ihmiskunnan syyllisyydestä Jeesuksen uhrikuolemaan ja kuoleman voittamiseen. Sen lisäksi teoksessa vilahtelevat monet muut Bachille läheiset koraalisävelmät, kuten Jesu meine Freude ja Auf meinen lieben Gott. Tässä konsertissa viulupartita ja sen sisältämät koraalit kuullaan rinnakkain ja lomittain.

** **

Su 5.11.2017 klo 18 Ritarihuone (Ritarikatu 1, Helsinki)
MORIMUR – BACHIN D-MOLLI-SOOLOPARTITAN KÄTKETYT VIESTIT
Antti Tikkanen (viulu) ja FiBO Singers: Olga Heikkilä (sopraano), Teppo Lampela (kontratenori), Simo Mäkinen (tenori), Sampo Haapaniemi (basso)

Liput 10/25/32 € + mahdollinen Ticketmasterin palvelumaksu 1–3 €

Ville Komppa alustaa konsertin ja haastattelee esiintyjiä Ritarihuoneella kello 17–17.30.
Konsertti kuullaan myös Vihdissä 3.11.
Lue lisää konsertista: http://fibo.fi/konsertit/2017/morimur/

 

Takaisin