Juhlavuodet huipentuvat Marrasklassikkoon

Julkaistu 20.11.2017


Suomen itsenäisyyden sekä Hyvinkään kaupungin 100-vuotisjuhlien vietto huipentuu Hyvinkään Orkesterin syksyssä Hyvinkääsalissa järjestettävään konserttiin tiistaina 21.11. klo 19.00. Konsertti on samalla myös osa edellispäivänä syntymäpäiviään viettävän Hyvinkääsalin 30-vuotisjuhlaviikon ohjelmaa.

Uusia ja vanhoja klassikoita sadan vuoden ajalta

Jo usean syksyn ajan Hyvinkään Orkesterin marraskuinen sinfoniaorkesterikonsertti on kulkenut nimellä Marrasklassikko. Tällä kertaa konsertin ohjelma on kyllästetty juhlavuosien kunniaksi itseoikeutetusti suomalaisten klassikkosäveltäjien teoksilla. Konsertti on Suomi 100 -statuksellaan osa virallista itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa ja illan teokset on valittu itsenäisyyden ajan suomalaisesta musiikista.

Jean Sibeliuksen seitsemännen sinfonian ja Uuno Klamin alkusoiton lisäksi kuullaan Selim Palmgrenin mehukas pianokonsertto Huhtikuu, jonka solistiksi saapuu pianisti Henri Sigfridsson. Useissa merkittävissä pianokilpailuissa menestynyt, Turun konservatoriosta Sibelius-Akatemian kautta maailmalle singahtanut pianistikomeetta työskentelee tätä nykyä Saksan Essenissä Folkwang-yliopiston pianonsoiton professorina sekä Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulun vierailevana professorina. Hyvinkään Orkesterin suurta sinfoniakokoonpanoa harppuineen, tuubineen ja vasaroineen johtaa kapellimestari Tuomas Pirilä. Myös yllätyksiä saattaa illan aikana olla luvassa…

Konsertissa saa viime vuosisadalla sävellettyjen teosten rinnalla kantaesityksensä säveltäjä Ville Raasakan uutuusteos. Rakentamisesta ja kaupungistumisesta inspiraatiota ammentanut Hammer, hammer, on the wall, who’s the fairest of them all? on sävelletty orkesterille, ääninauhalle ja rakennustyökaluille. Hyvinkään Orkesterin tilaama sävellys on osa Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston sekä Suomen Sinfoniaorkestereiden Sibeliuksen seuraajat -sävellyshanketta ja yksi hankkeen 15:tä itsenäisyyden juhlavuonna kantaesityksensä saavasta sävellyksestä. Säveltäjällä on myös pieni kytky Hyvinkääseen: muutama vuosi sitten sävellystilausta tehtäessä Raasakka toimi vielä Hyvinkään musiikkiopiston musiikin perusteiden opettajana.

Kurkkaus kulisseihin!

Marrasklassikkoon ja sen tekijöihin pääsee tutustumaan jälleen maanantaina 20.11. Pulttikaverien seurassa. Hyvinkään Orkesterin perinteinen, vapaamuotoinen luentosarja esittelee konsertin teoksia ja tekijöitä konsertin ja sen teosten takaa. Yleisöllä on mahdollisuus esittää tilaisuuksissa omia kysymyksiään ja jäädä halutessaan seuraamaan Orkesterin avoimia harjoituksia. Vakipulttikavereiden, Tuomas Pirilän ja Charlotta Kivistön vieraaksi saapuu tällä kertaa konsertin solisti Henri Sigfridsson. Erityiseksi illan tekee tällä kertaa se, että maanantaina Hyvinkääsali täyttää virallisesti 30 vuotta ja järjestää sen kunniaksi iltapäivän aikana opastettuja kierroksia salin syövereihin. Iltakierros pyörähtää myös salissa, jolloin vieraat pääsevät kuulemaan salia kenties parhaimmillaan, akustisen orkesterimusiikin tahtiin.

Marrasklassikko
Onnea Suomi, onnea Hyvinkää
ti 21.11. klo 19.00 Hyvinkääsalissa
kapellimestari Tuomas Pirilä
solisti Henri Sigfridsson, piano
Klami: All’Overtura
Palmgren: Pianokonsertto nro 4 ”Huhtikuu”
Raasakka: Hammer, hammer, on the wall,who’s the fairest of them all? (ke.)
Sibelius: Sinfonia nro 7 C-duuri op. 105

www.hyvinkäänorkesteri.fi

 

Takaisin