Uunituore levy, uusi taiteellinen johto ja konserteissa 30.11. Hämeenlinnassa ja 1.12. Helsingissä uuden tilausteoksen esitys säihkyvän myöhäisbarokin rinnalla

Julkaistu 27.11.2017


Moramoramor-levy

FiBO Records -sarjan ensimmäinen levy Moramoramor on juuri ilmestynyt ja sisältää Johann Sebastian Bachin kolmannen ja viidennenBrandenburgilaisen konserton, Antonio Vivaldin konserttoja orkesterin omin solistein ja Jukka TiensuunMoran, ensimmäisen suomalaisen suurelle barokkiorkesterille sävelletyn teoksen. Levyä voi ostaa FiBOn konserttien yhteydessä ja 1.12. alkaen osoitteesta fibo.fi/kauppa.

Uusi taiteellinen johto

Vuonna 1989 perustettu Suomalainen barokkiorkesteri, FiBO, on alati liikkeessä; se kehittyy, uudistuu ja vastaa ajan haasteisiin ketterällä ja omaperäisellä otteella. Viime vuodet ovat olleet monin tavoin mitattuna erityisen suuren kasvun aikaa. Tarttumalla pelottomasti uusiin mahdollisuuksiin orkesteri on kulkenut kulttuurikentällä monella tavalla kehityksen kärjessä. Tämän asenteen vaaliminen tarkoittaa samanlaista uudistumista kuin tähänkin asti. Nyt orkesteri lähtee kokeilemaan sitä, millä tavoin demokraattisen tien valinnut yhteisö pärjää demokratian tuomissa haasteissa.

Suomalaisen barokkiorkesterin uudessa vuonna 2018 alkavassa mallissa haetaan demokraattisen näkökulman lisäksi pitkäjänteisyyttä. Orkesterilaisten piiristä valitaan 2+2 -vuotiskausille kaksi muusikkojäsentä, joiden tehtävänä on vastata orkesterin ohjelmistosuunnittelusta ja pitkän linjan kehitystyöstä yhteistyössä orkesterin toiminnanjohtajan kanssa. Orkesterin taiteellisista linjauksista vuodesta 2018 eteenpäin päättävät cembalisti Petteri Pitko ja huilisti Pauliina Fred. Johtoryhmän kolmantena jäsenenä on hallinnollisiin ja taloudellisiin asioihin keskittyvä alttoviulisti ja toiminnanjohtaja Laura Kajander.

Johann, Jukka ja muut säveltäjämestarit -konsertit 30.11. Hämeenlinnassa ja 1.12. Helsingissä

Antti Tikkasen menestyksekäs kausi FiBOn taiteellisena johtajana vuosina 2014–2017 huipentuu Johann, Jukka ja muut säveltäjämestarit -konsertteihin Hämeenlinnassa 30.11. ja Helsingissä 1.12.

Leipzigin Tuomaskoulu ja Dresdenin hovi taiteita rakastaneen August Väkevän aikana yhdistävät konsertin kuudesta säveltäjästä viittä eli Telemannia, Faschia, Vivaldia, Veracinia ja Johann Sebastian Bachia, jonka toinen Brandenburgilainenkonsertto lienee tunnetuin konsertin teoksista. Konsertin huipennuksena on FiBOn Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi tilaama barokkiorkesteriteos Jukka Tiensuulta, joka on barokkisoittimille kirjoitetun uuden musiikin pioneeri Suomessa. Teoksen kantaesitys on Hämeenlinnan konsertissa. Sibeliuksen seuraajat -hankkeen tuki mahdollisti uuden teoksen tilaamisen.

Johann, Jukka ja muut säveltäjämestarit – lahja 100-vuotiaalle Suomelle

To 30.11.2017 klo 19 Raatihuone (Raatihuoneenkatu 15, Hämeenlinna)
Pe 1.12.2017 klo 19 Ritarihuone (Ritarikatu 1, Helsinki)
Miikka Saarinen (trumpetti), Hanna Haapamäki (nokkahuilu ja traverso), Petra Aminoff (traverso), Christopher Palameta (oboe), Antti Tikkanen (viulu ja liidaus), Suomalainen barokkiorkesteri

Antti Tikkanen kertoo konsertista ja haastattelee muusikoita Ritarihuoneella 1.12. kello 18–18.30.

Liput: 25/20*/15* € (Hämeenlinna), 10/25/32 € (Helsinki) + mahdolliset Ticketmasterin palvelumaksut 1–3 €
* alennusryhmät

Kevään 2018 päätapahtumia

FiBOn kevään 2018 ohjelma tarjoaa laajan kattauksen vanhan musiikin aarreaitasta. Ritarihuoneen konsertit esittelevät barokin musiikin kolme eri toposta, paikkaa, joihin sävellettiin kunkin paikan mukaista musiikkia. Helmikuussa kuullaan protestanttista kirkkomusiikkia, ja solistina laulaa saksalainen altto Susanne Langner. Huhtikuun konsertissa nuori englantilainen kapellimestari Justin Doyle johtaa Henry Purcellin rakastetun klassikko-oopperan Dido & Aeneas. Toukokuussa ranskalainen Amandine Beyer palaa FiBOn liidaajaksi, ja sama konsertti kuullaan myös Regensburgin vanhan musiikin festivaalilla. FiBOlla on kunnia tehdä myös pari muuta orkesterivierailua Saksaan kevään aikana.

 

Takaisin