Nuoret mestarit estradilla

Julkaistu 27.11.2017


Marraskuun viimeisen päivän konserttiin taiteellinen partnerimme kapellimestari Erkki Lasonpalo on koonnut kansanmusiikkivaikutteita pursuavan ohjelman. Ohjelma ammentaa sekä kotimaisesta että romanialaisesta kansanmusiikkiperinteestä. Haydnin Sellokonserton solistina taituroi Samuli Peltonen, joka kuuluu ikäpolvensa ehdottomaan eliittiin.

KANSANMUSIIKISTA ALKUVOIMAA
to 30.11.2017 klo 19, Mikaeli
Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Samuli Peltonen, sello

Erkki Lasonpalo: Lapin äidin kehtolaulu ja variaatiot op. 1
Joseph Haydn: Sellokonsertto C-duuri Hob7b:1

Jorma Panula: Barokkipolska
Timo Alakotila: Concerto grosso
Béla Bartók: Romanialaisia kansantansseja BB 68

Avausnumero, Lapinäidin kehtolaulu ja variaatiot, on maestro Lasonpalon omaa käsialaa. Teos syntyi noin viisi vuotta sitten Lasonpalon työskennellessä viulistina Lapin kamariorkesterissa. Kalervo Hämäläisen alkuperäinen sävellys saa uuden muodon Lasonpalon tulkintana.

Haydnin Sellokonserton C-duuri on siitä erikoinen mestariteos, että se katosi ensiesityksensä jälkeen 300 vuodeksi ja löydettiin uudelleen vasta 1961. Teos ajoittuu barokin ja klassismin murrosvaiheeseen ja konsertossa kuulee molempien tyylisuuntien piirteitä. Konserton solistina soittaa Samuli Peltonen, joka on palkittu lukuisissa kilpailuissa ja on soittanut solistina ja kamarimuusikkona useissa kokoonpanoissa ympäri maailman. Hän on ikäpolvensa ehdotonta eliittiä.

Béla Bartók on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi keräämiensä kansanlaulujen pohjalta tehdyistä teoksista, joista Romanialaisia kansantansseja -kokoelma on oiva esimerkki. Timo Alakotilan Concerto Grosso taasen tulkitsee kotimaista kansanmusiikkiperinnettä barokkimusiikista tutuin keinoin. Kotimaisesta kansanmusiikista ammentaa myös Jorma Panulan Barokkipolska.

 

 

Takaisin