Nuoruuden paloa Pori Sinfoniettan konsertissa 19.4.

Julkaistu 18.4.2018


Huhtikuun toisessa konsertissa kuullaan todellisia klassikoita. Iltaan sisältyvät sinfoniat Prokofjevilta ja Beethovenilta sekä Saint-Saënsin ensimmäinen sellokonsertto. Konsertin johtaa Risto Joost ja solistiksi saamme Jonathan Roozemanin.

Konsertti avataan venäläissäveltäjä Sergei Prokofjevin (1891–1953) ensimmäisellä eli Klassisella sinfonialla. Teos valmistui vuosina 1916–1917. Sävykkään hyväntuulinen sävellys on sinfoniaksi varsin kompakti: pituutta sillä on noin viisitoista minuuttia. Tämän klassismin ja osittain myös barokin rakenteille perustuneen teoksen Prokofjev täytti omilla mielikuvituksellisilla ideoillaan.

Nuori lahjakkuus Jonathan Roozeman päästetään irti Camille Saint-Saënsin (1835–1921) ensimmäisessä sellokonsertossa (1872). Teos on yksi sellistien ikisuosikeista. Sen melodisuus ja virtuoosiset juoksutukset antavat solistille upean mahdollisuuden taitojen näyttämiseen ja tulkintaan. Konsertto on solistillemme tuttu ja useasti esitetty teos. Roozeman esiintyi Porissa viimeksi kolme vuotta sitten.

Illan lopuksi kuullaan vielä toinen, hieman ensimmäistä massiivisempi sinfonia. Ludwig van Beethovenin (1770–1827) kuudes sinfonia, lisänimeltään Pastoraalisinfonia, valmistui säveltäjän tuotteliaimman luomiskauden aikana. Vuonna 1808 ensiesityksensä saanut viipyilevän rauhallinen kuudes sinfonia muodostaa mielenkiintoisen parin samoihin aikoihin sävelletyn dramaattisen Kohtalonsinfonian kanssa. Pastoraalisinfonian maalaisidylliä henkivä takaisin luontoon -tunnelmointi on tyypillistä sen syntyajan teoksille. ”Sinfonia ei ole kuitenkaan pelkkää pastoraalia, vaan siinä on myös Beethovenille tyypillistä voimaa”, Risto Joost kuvailee.

Joost astuu Pori Sinfoniettan eteen nyt ensimmäistä kertaa. Hän on johtanut useita suomalaisia orkestereita, ja kertoo pitävänsä suomalaisesta orkesteritraditiosta sekä asenteesta kulttuuria ja musiikkia kohtaan.

”Tämä on todella kiva ohjelma! Yleisöystävällistä musiikkia, jota kannattaa tulla kuuntelemaan. Ja kannattaa tulla myös Jonathanin vuoksi. Hänessä on nuoresta iästä huolimatta jo sellaista pitkän linjan muusikon henkeä. Todella taitava”, Risto Joost kuvailee.

Malko-kapellimestarikilpailussa vuonna 2015 ja Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa vuonna 2012 palkittu Risto Joost on saavuttanut laajaa tunnustusta työstään sekä ooppera- että konserttilavoilla. Vuodesta 2009 alkaen Joost on toiminut Viron kansallisoopperan kapellimestarina, Tallinnan kamariorkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2013, MDR Leipzigin radion kuoron taiteellisena johtajana syksystä 2015 ja Tallinnan filharmonian ja Birgitta-festivaalin taiteellisena johtajana keväästä 2016 lähtien.

Suomalais-hollantilainen sellisti Jonathan Roozeman on ehtinyt esiintymään jo ympäri maailmaa. Hän on soittanut mm. Mariinskin orkesterin, Pietarin filharmonisen orkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Radion sinfoniaorkesterin ja Tokion New City -orkesterin kanssa. Roozemanille on kertynyt myös kilpailumenestystä: saavutuksista mainittakoon kansainvälisen Tšaikovski-kilpailun palkintosijoille pääseminen vuonna 2015 ja toinen sija Alankomaiden kansallisessa sellokilpailussa vuonna 2012.

NUORUUDEN PALOA
19.4. torstai klo 19
Promenadisali
Risto Joost, kapellimestari
Jonathan Roozeman, sello
Sergei Prokofjev: Klassinen sinfonia
Camille Saint-Saëns: Sellokonsertto nro 1
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 6

Liput 25 / 20 / 7,50 € Ticketmasterista

 

Takaisin