Dvořákin musiikkia Pori Sinfoniettan kamarikonsertissa "Amerikkalainen Porissa"

Julkaistu 4.5.2018

Kevätkauden viimeisessä kamarimusiikkikonsertissa kuullaan Antonín Dvořákin musiikkia. Ohjelmassa on kaksi teosta triolla, jonka kahdesta viulusta ja alttoviulusta koostuva soitinyhdistelmä ei ole kaikkein tavanomaisin triokokoonpano. Lisäksi kuullaan jousikvartetto numero 12, joka on yksi Dvořákin tunnetuimmista teoksista.

Konsertti aloitetaan trioteoksilla. Tertsetto (1887) on sävelletty kahdelle viulistille ja alttoviulistille. Soitinyhdistelmän valinta tuli käytännön tarpeesta: Dvořák halusi säveltää soitettavaa hänen kanssaan asuvalle viulistille Josef Kruisille ja hänen opettajalleen, Jan Pelikanille. Teoksen oli tarkoitus sopia amatöörisoittajille. Sävellyksestä tuli kuitenkin aiottua haastavampi, eikä Kruis pystynyt ottamaan sitä haltuunsa. Dvořák yritti uudestaan, ja sävelsi tarkoitukseen sopivamman teoksen, Miniatyyrejä (1887).

Uransa loppuvaiheessa Dvořák muutti Yhdysvaltoihin ja toimi vuosina 1892–1895 New Yorkissa konservatorion johtajana. Hän sävelsi jousikvarteton numero 12 (1893) viettäessään kesää perheensä kanssa pienessä amerikkalaisessa Spillvillen kylässä Iowassa. Teos kantaakin lisänimeä ”Amerikkalainen”. Se on yksi säveltäjän tunnetuimmista teoksista. Konsertti päätetään tähän kvartettoon, jossa mukaan viulujen ja alttoviulun seuraksi liittyy sello.

Kamari 2018: AMERIKKALAINEN PORISSA
La 5.5. klo 15 Porin raatihuone
Stefan Kavén, viulu
Hokto Sorsa, viulu
Jaakko Laivuori, alttoviulu
Saija Jakovaara-Mäkelä, sello

Antonín Dvořák: Miniatyyrejä op. 75a
Dvořák: Tertsetto C-duuri op. 74
Dvořák: Jousikvartetto nro 12 op. 96 "Amerikkalainen"

Liput: 15 € / kausikortilla 12 €
Pori Sinfoniettan toimistosta ja tuntia ennen ovelta.

 

Takaisin