Tapiola Sinfonietta kantaesittää Haapamäen Conception-konserton

Julkaistu 17.4.2014

Tapiola Sinfoniettan konsertissa 25.4.2014 saa kantaesityksensä Sampo Haapamäen Conception ‒ kaksoiskonsertto neljäsosasävelaskelharmonikalle, -kitaralle ja orkesterille. Konserton solisteina ovat harmonikansoittaja Veli Kujala ja kitaristi Juuso Nieminen. Lisäksi ohjelmassa on Šostakovitšin sinfonia nro 14 solisteinaan sopraano Soile Isokoski ja basso Mika Kares. Tapiolan kirkossa kuultavan konsertin johtaa kapellimestari Hannu Lintu.

Suomen merkittävimpiin nuoriin säveltäjiin lukeutuva Sampo Haapamäki tunnetaan modernistisista ilmaisukeinoistaan, ja yksi hänen teostensa keskeisimmistä piirteistä on mikrointervallien käyttö. Conception (2012) on Tapiola Sinfoniettan tilausteos, jonka solisteina ovat harmonikansoittaja Veli Kujala ja kitaristi Juuso Nieminen. Kolmiosaiseen teokseen sisältyy myös solistien improvisaatiota. Haapamäki kertoo, että tässäkin teoksessa hän on pyrkinyt jäntevään kokonaismuotoon. ”Päämääränäni on tehdä mahdollisimman hyvältä kuulostavaa musiikkia”, hän toteaa.

Veli Kujala
on tehnyt yhteistyötä Haapamäen kanssa aiemminkin, ja he ovat kehittäneet yhdessä myös neljäsosasävelaskelharmonikan. Vuonna 2009 Kujala esitti Tapiola Sinfoniettan kanssa Haapamäen Velinikka-konserton neljäsosasävelaskelharmonikalle (2008). Juuso Niemisen soittamaa neljäsosasävelaskelkitaraa Haapamäki käyttää Conception-teoksessaan ensimmäistä kertaa.

Dmitri Šostakovitšin Sinfonia nro 14
(1969) poikkeaa olemukseltaan tavanomaisesta sinfoniasta. Se on sävelletty pienelle kokoonpanolle, jossa on kahden laulusolistin lisäksi vain jousisto ja lyömäsoittajia. Muodoltaan teos on pikemminkin laaja laulusarja kuin sinfonia. 11-osaisessa teoksessa ei ole tietoakaan säveltäjän muille sinfonioille tyypillisestä monumentaalisuudesta. Sen sijaan melodiat ovat paikoitellen vapaan 12-sävelisiä ja harmoniat usein riitasointisia. Kuoleman aiheista ammentavat tekstit Šostakovitš valitsi Federico Garcia Lorcan, Guillaume Apollinairen, Wilhelm Kühlenbeckerin ja Rainer Maria Rilken runoudesta. Tekstejä tulkitsevat maamme kirkkainta kärkeä edustavat laulusolistit. Aiemmista tiedoista poiketen Johanna Rusanen-Kartanon tilalla laulaa sopraano Soile Isokoski ja bassosolistina on Mika Kares.

Liput:
25/19/11 €, sis. palvelumaksun. www.lippu.fi, 0600 900 900 (1,98 € / min+pvm)

 

Takaisin