Eteläafrikkalainen kilpailuvoittaja Mikkelin kaupunginorkesterin kapellimestarivieraana 24.4. torstaina

Julkaistu 23.4.2014

Nuori eteläafrikkalainen kapellimestari Xavier Cloete tekee debyyttinsä Mikkelin kaupunginorkesterin puikoissa tämän viikon torstaina. Tai jos aivan tarkkoja ollaan, on Cloete johtanut Mikkelin orkesteria aiemminkin. Hän on osallistunut kahdesti ylikapellimestari Sasha Mäkilän mestarikurssille.Tällä viikolla on kuitenkin vuorossa oikea kapellimestarivierailu, joka on totista työtä. Cloeten vierailu liittyy hänen Kapkaupungissa viime vuoden tammikuussa voittamaansa Len van Zyl -kapellimestarikilpailuun. Kaupunginorkesterin intendentti Nikke Isomöttönen oli mukana kilpailun tuomaristossa, ja jo etukäteen voittajalle oli päätetty tarjota konsertointitilaisuus Mikkelissä.

- Olikin yllättävä ja iloinen sattuma, että Xavier, joka oli juuri ollut meillä mestarikurssilla, voitti sitten koko kilpailun, Isomöttönen kertoo.
Cloeten oma instrumentti on fagotti, jota hän soittaa sinfoniaorkesterissa Durbanissa. Osittain tämän vuoksi torstain konsertin solisti-instrumentiksi valikoitui fagotti. Solistiksi saapuu Sinfonia Lahden fagotin äänenjohtaja, säveltäjänäkin tunnettu Harri Ahmas.
- On hienoa, että voimme käyttää solistitehtävissä muitakin kuin viulisteja ja pianisteja. Aika harvoin fagottisolisteja näkee, mutta nyt siihen on hyvä mahdollisuus, Isomöttönen kannustaa kuulijoita konserttiin.

Kaksi Suomen ensiesitystä ja tunnettua kantaohjelmistoa
Solistinumeroina kuullaan sovitus jousille ja fagotille Edward Elgarin Romanssista sekä Suomen ensiesityksenä brittisäveltäjä Judith Binghamin viime vuonna valmistunut 2. fagottikonsertto. Lisäksi kapellimestari Cloete tuo mukanaan maanmiehensä, Roelof Temminghin teoksen 3 sonettia jousille, joka kuullaan niin ikään ensimmäistä kertaa Suomessa. Jousiorkesterien tunnettua kantaohjelmistoa konsertissa ovat Wolfgang Amadeus Mozartin Divertimento F-duuri, sekä Brittenin viehättävän oikukas Simple Symphony.
Liput Lippupalvelusta

 

 

Takaisin