Kahden oopperan ilta repivästä mustasukkaisuudesta

Julkaistu 30.10.2014

Kansallisoopperassa nähdään marraskuussa uutena yhdistelmänä kahden oopperan ilta, jonka teoksia yhdistää tarina vanhenevan miehen ja nuoren naisen suhteesta ja repivästä mustasukkaisuudesta.

Kansallisoopperassa marraskuussa nähtävän kahden oopperan illan teoksia yhdistää aviomiehen epätoivoinen teko, johon hänet ajaa nuoren vaimon uusi rakkaus. Kaksi suosittua klassikkoteosta tarjoaa samasta lähtökohdasta kaksi aivan erilaista tulkintaa.


Giacomo Puccinin 
Viitta (Il tabarro) on dramaattista oopperarealismia vahvimmillaan, Pariisiin sijoittuva todentuntuinen kuvaus tapahtumista jokilaivalla. Katariina Lahden ohjaama tuotanto on nähty Kansallisoopperassa aiemmin osana Puccinin kolmen oopperan kokonaisuutta Il trittico (2011). Lavasteet on suunnitellut Mark Väisänen, puvut Tarja Simonen ja valaistuksen Timo Alhanen. Avioparin rooleissa ovat Hannu Niemelä ja Elisabet Strid, ja vaimon rakastajana ensi kertaa Kansallisoopperassa vieraileva Hector Sandoval.

Ruggero Leoncavallon 
Pajatso puolestaan vie teatterimaailmaan, jossa raja toden ja illuusion välillä katoaa monikerroksisella tavalla. Vilppu Kiljusen ohjaama produktio on aiemmin nähty kahden oopperan illassa Béla Bartókin Herttua Siniparran linnan rinnalla (2013). Pajatso kertoo teatteriseurueesta, jonka johtaja Canio on mustasukkainen vaimostaan Neddasta. Seurue esittämässä näytelmässä tosi ja teatteri menevät sekaisin, kun Canio surmaa Neddan. Lavasteet ovat Sampo Pyhälän, puvut Mirkka Nyrhisen ja valaistus Kimmo Karjusen käsialaa. Päätehtävissä laulavat Helena Juntunen, Mika Pohjonen ja Juha Uusitalo.

Musiikin johtaa italialainen kapellimestari Marco Boemi. Esityksiä on 12.11. alkaen yhteensä kuusi, aina 3.12. saakka. Esityksen kesto väliaikoineen on 2 h 40 min.

Suomen Kansallisooppera on kansallinen taidelaitos, joka toimii koko Suomen hyväksi: Kansallisooppera on maan ainoa ammatillinen oopperatalo, Kansallisbaletti taas maan ainoa ammatillinen balettiryhmä. Ohjelmistoon kuuluu sekä aikaa kestäviä klassikkoja että uusia teoksia, maailmalta ja kotimaasta.

 

 

Takaisin