Bachin Johannes-passiolla palmusunnuntain tunnelmiin

Julkaistu 24.3.2015


”Bachin Johannes-passio on yksi barokin ajan musiikin todellisista ihmeistä. Teos esittelee tunteiden täyden kirjon dramaattisten tapahtumien siivittämänä”, kertoo Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Jurjen Hempel. Palmusunnuntaina 29.3. klo 18 Joensuun ev. lut. kirkossa kuullaan barokin ajan suurneron Johann Sebastian Bachin dramaattinen Johannes-passio. Konsertin johtaa Jurjen Hempel ja evankelistana kuullaan Jussi Salonen. Konsertissa kuullaan lisäksi Viron musiikkiakatemian 50-henkinen kuoro ja viisi solistia: Arete Teemets sopraano, Elo-Maarja Miilen altto, Jere Martikainen tenori, Ott Kask basso ja Joonas Asikainen basso. Kaksiosainen väkevä passio kertoo pääsiäisen ajan tapahtumat ja pääsee suureellisiin mittoihin ja oikeuksiinsa kirkon upeassa tilassa. Evankelistan resitatiivit yhdessä aaria-osuuksien henkilökohtaisten reaktioiden ja kuoron hartaiden koraalien kanssa muodostavat ainutlaatuisen kokemuksen, joka johdattaa pääsiäisajan viettoon.

Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisen johtajan Jurjen Hempelin ohjelmistossa on paljon nykymusiikkia. Jean Sibelius -kapellimestarikilpailussa vuonna 1995 Hempel sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle. Hän johtaa myös säännöllisesti BBC:n sinfoniaorkesteria ja BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesteria. Hän on vuodesta 2005 toiminut geneveläisen Ensemble Contrechamps -yhtyeen musiikillisena johtajana ja hän johtaa säännöllisesti Asko Ensemblea, London Sinfoniettaa, Netherlands Wind Ensemblea, Nieuw Ensemblea ja Schönberg Ensemblea. Hempel on johtanut myös Helsingin kaupunginorkesteria, Radion sinfoniaorkesteria ja Tapiola Sinfoniettaa.

Jussi Salonen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi 2009 kirkkomusiikin oppiaineesta ja oopperakoulutuksen maisteriksi 2014. Salosen oopperarooleja ovat olleet mm. Berija (von Boehm: Elääkö Stalin?) ja Tacmas (Rameau: Les indes galantes). Kirkkoteoksista hänen ohjelmistossaan on mm. Bachin Jouluoratorio ja Matteus-, Johannes- ja Markuspassiot, Schützin Weihnachtshistorie, Mozartin Requiem, Händelin Messias, Saint-Saënsin Jouluoratorio ja Schubertin Es-duurimessu. Hän on vieraillut mm. Lahden, Kuopion, Jyväskylän ja Seinäjoen kaupunginorkestereiden, Opus X:n, Kuninkaantien muusikoiden ja Suomalaisen, Tallinnan ja Helsingin barokkiorkestereiden solistina.

Lipunmyynti
Carelicum, p. (013) 267 5222
carelicum.lipunmyynti[at]jns.fi
www.lippupalvelu.fi
Ovelta ennen konsertin alkua, Carelia-sali, Yliopistokatu 4
www.joensuu.fi/orkesteri

 

Takaisin