Suuri kotimaisten ja kansainvälisten musiikkivaikuttajien joukko kokoontuu Sinfonia Lahden konserttiin

Julkaistu 21.4.2015


Okko Kamun johtamissa konserteissa 23. ja 24.4.2015 juhlistetaan Suomen Sinfoniaorkesterit ry:tä


Sinfonia Lahden konserteissa Sibeliustalossa torstaina 23.4. ja perjantaina 24.4.2015 klo 19 juhlistetaan Lahdessa vuonna 1965 perustetun suomalaisorkestereiden kattojärjestön, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n (SUOSIO) 50-vuotista taivalta. Yhdistys järjestää samana viikonloppuna 50. valtakunnalliset orkesteripäivät perustamiskaupungissaan keräten yhteen runsaasti kotimaisten orkesterien edustajia. Perjantain 24.4. konsertti on myös osa Helsingissä järjestettävän 25. kansainvälisen IAMA-konferenssin (International Artist Managers' Association) ohjelmaa, ja Lahteen saapuu tuolloin myös suuri joukko klassisen musiikkimaailman keskeisiä vaikuttajia ympäri maailman.

Ylikapellimestari Okko Kamun johtamiin juhlakonsertteihin on laadittu ohjelma, joka alkaa SUOSIO:n tämänhetkisen puheenjohtajan, Sinfonia Lahden kunniasäveltäjä Kalevi Ahon teoksella Hiljaisuus ja päättyy yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan, orkesterin kunniajäsen Joonas Kokkosen neljänteen sinfoniaan. Konserteissa kuullaan lahtelaissäveltäjä Harri Ahmaksen orkesteriteoksen Lux Arctica kantaesitys, ja kumarrus wieniläisklassisen orkesteriperinteen suuntaan tapahtuu Ludwig van Beethovenin kolmoiskonserton muodossa – solistikaarti on koottu suomalaisista kärkimuusikoista: viulisti Réka Szilvay, sellisti Marko Ylönen ja pianisti Heini Kärkkäinen. Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi on niin ikään edustettuna konserttien ohjelmassa juhlavasti kappaleella Festivo (sarjasta Historiallisia kuvia nro 1).

YLE Radio 1 radioi torstain 23.4. konsertin. Konsertti on myös nähtävissä internetissä osoitteessa classiclive.com. Ennen perjantain konserttia klo 18 järjestetään johdatus konserttiin -tilaisuus, jossa tietokirjailija Pekka Hako luennoi aiheenaan Jean Sibelius säveltäjänä ja ihmisenä.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:llä on tällä hetkellä 30 jäsenorkesteria. Se voi tuntua runsaalta viiden ja puolen miljoonan asukkaan maassa, mutta näiden orkesterien tuhatkunta orkesterimuusikkoa on vähemmän kuin Berliinissä, eli suuri osa orkestereista on verraten pieniä ja kaukana toisistaan. Orkesterisoittoa on Suomessa harjoitettu 1700-luvulta lähtien, mutta vielä 1960-luvun alussa maassa oli vain neljä ammattiorkesteria. Orkesterien historia Suomessa kytkeytyy vahvasti kansallisvaltion ja julkisen kulttuurielämän syntyyn. Orkesterikehityksen ensimmäinen nousu sijoittuu Suomen itsenäistymistä (1917) edeltävään aikaan. Orkesterien taustayhteisöinä saattoivat olla eurooppalaiseen tapaan musiikkiyhdistykset tai muut järjestöt. On tärkeä huomata, että orkesteritoiminta syntyi Suomessa spontaanisti kansalaisten omasta aktiivisuudesta. Orkesterit halusivat tuoda toimintansa kestävälle ja ammattimaiselle pohjalle. Sen vuoksi perustettiin keväällä 1965 Suomen Sinfoniaorkesterit ry (Suosio), joka ensimmäisenä toimintavuotenaan sai kahdeksantoista jäsentä ja kasvoi kymmenessä vuodessa 29:ään. Yhdistys oli tarkoitettu suomalaisten orkesterien yhteistyöelimeksi, jonka keskeisiä tavoitteita oli orkestereiden valtionavun perusteiden vakiinnuttaminen, kustannusten yhdenmukaistaminen, nuottikirjaston perustaminen, orkesterihenkilökunnan koulutus, sekä suomalaisen orkesterimusiikin tukeminen. Yhdistyksen tekemä orkesteritoiminnan tilastointi on osoittautunut kallisarvoiseksi pitkän aikavälin tarkastelulle.

 

Takaisin