Huippupianisti soittaa suosikkikonserton Lappeenrannan kaupunginorkesterin avauksessa - Mozart kohtaa Mahlerin

Julkaistu 26.8.2015


Lappeenrannan kaupunginorkesterin avajaiskonsertissa torstaina 3.9.2015 klo 19 Lappeenranta-salissa
Mozart kohtaa Mahlerin. Konsertissa kuullaan W.A. Mozartin suuren yleisön toiveklassikkona Pianokonsertto KV 488 A-duuri, jonka solistina esiintyy pianotaiteilija Antti Siirala. Konsertin päättää Klaus Simonin kamariorkesterille vuonna 2011 sovittama Gustav Mahlerin 75-minuuttinen 9. sinfonia, jonka temaattinen maailma kulkee valosta varjoon, kirkkaasta tummaan. Kaupunginorkesteria johtaa Erkki Lasonpalo.

Mahlerin 9.sinfonia

Vuoden 1909 alussa New Yorkin filharmoninen yhdistys tarvitsi kapellimestaria orkesterilleen ja he onnistuivat suostuttelemaan Mahlerin tehtävään. Seuraavana kesänä 49-vuotias säveltäjä teki yhdeksännen sinfoniansa. Sinfonia jäi myös hänen viimeisekseen, olihan hän päättänyt jättää laulusarjan Das Lied von der Erden välistä sinfoniasarjassaan. Sinfonia nro 9 D-duuri on sävelletty vuosina 1908–1909. Lähestyvästä kuolemastaan tietoinen säveltäjä teki siitä jäähyväisensä musiikille ja sen läsnäolo on havaittavissa sinfonian juonessa kaikkialla, sillä hetkittäiset valon pilkahdukset vaihtuvat pian jälleen synkempiin sävyihin.

Konsertissa kuultavan sovituksen kamariorkesterille on tehnyt Klaus Simon vuonna 2011. Noin 75 minuuttinen teos koostuu neljästä osasta: Andante on taistelua kuoleman, toivon ja tuskan välillä. Toinen osa on tanssinomainen, mutta kovin raskas Ländler. Kolmannen osan Scherzossa, jota kutsutaan myös nimellä Rondo Burlesque, on mukana kaunis teema, joka ennakoi kesken jäänyttä kymmenettä sinfoniaa. Finaali on riipaiseva Adagio, jossa jousten kiihkeä tunnelma hiipuu hiljalleen pois ilman triumfaalista loppuhuipennusta.

ANTTI SIIRALA

Antti Siirala (s. 1979) aloitti pianonsoiton opiskelun vuonna 1985. Hänen viimeisimmät opettajansa ovat olleet prof. Ivari Ilja (Tallinnan musiikkiakatemia) ja prof. Matti Raekallio (Sibelius-Akatemia). Siirala valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2003. Häntä ovat opettaneet myös mm. Mitsuko Uchida ja Murray Perahia.

Siiralan kansainvälinen ura alkoi 1997 Wienin Beethoven-kilpailun voitosta. Hän oli kilpailun nuorin osanottaja sekä hänelle myönnettiin lisäksi sonaatista op. 106 "Hammerklavier" palkinto parhaan myöhäissonaatin esityksestä. Tätä seurasivat ensimmäiset palkinnot Lontoon pianokilpailussa 2000 sekä Dublinin pianokilpailussa 2003. Kilpailuvoittojen sarja huipentui syksyllä 2003 ensimmäiseen palkintoon Leedsin pianokilpailussa, jossa Siirala voitti myös yleisöäänestyksen.

Antti Siirala on esiintynyt monissa Euroopan musiikkikeskuksissa, mm. Berliinin Filharmoniassa, Wienin Musikvereinissa, Pietarin Filharmoniassa ja Amsterdamin Concertgebouwssa. Hän on myös konsertoinut Yhdysvalloissa (New Yorkin debyytti Alice Tully Hallissa 2004) ja Aasiassa. Siirala on vieraillut monilla merkittävillä festivaaleilla, mm. La Roque d'Antheronin ja Ruhrin pianofestivaaleilla ja Marlboron festivaalilla. Suomessa häntä on kuultu kaikilla suurimmilla musiikkijuhlilla sekä useimpien ammattiorkesterien solistina.

Antti Siirala on työskennellyt yhdessä monien maineikkaiden kapellimestarien kanssa, joihin lukeutuvat Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Neeme ja Kristjan Järvi, Paavo Berglund, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo, Osmo Vänskä, Eiji Oue, Michael Gielen ja Mikko Franck. Hän on esiintynyt mm. Pietarin Filharmonikoiden, Wienin Sinfonikkojen ja Tonkünstler-orkesterin, Berliinin DSO:n, Saksan HR (Frankfurt)- SDR (Köln)- NDR (Hannover)- ja SWR (Freiburg, Baden-Baden) -orkesterien, Bambergin Sinfonikkojen, Birminghamin sinfoniaorkesterin, Hallé-orkesterin, Ruotsin Radion orkesterin, Firenzen Maggio Musicalen, Belgian kansallisorkesterin, Haagin Residentie-orkesterin, Varsovan Filharmonikkojen, San Franciscon, Detroitin ja New Jerseyn sinfoniaorkesterin, New Japan Philharmonic- Tokyo Metropolitan- ja Yomiuri Nippon-orkesterien, Sao Paulon Sinfoniaorkesterin, Melbournen Sinfoniaorkesterin sekä Singaporen Sinfoniaorkesterin solistina.

Vuosina 2003-2007 Siirala esitti Beethovenin koko soolopianotuotannon kahdentoista konsertin sarjana Helsingissä ja osittain myös muualla Suomessa. 2002-2003 hän esitti Beethovenin pianokonsertot ja kuorofantasian Kymi Sinfoniettan kanssa. Hän soittaa säännöllisesti myös nykymusiikkia, minkä tuloksena ovat olleet mm. Kalevi Ahon, Uljas Pulkkiksen ja Kuldar Sinkin teosten kantaesitykset. Antti Siiralan Schubert-sovituksia sisältävä debyyttilevy ilmestyi kesällä 2003 Naxos-merkillä ja toinen levytys Brahms-ohjelmistolla keväällä 2004 Ondinen julkaisemana. Molemmat valittiin Gramophone-lehdessä "Editor's choice" -levyiksi. Syksyllä 2010 ilmestyi Kalevi Ahon toisen pianokonserton levytys yhdessä Sinfonia Lahden ja Osmo Vänskän kanssa Bis-levymerkiltä. Siiralan uusin levytys julkaistiin keväällä 2012 ja sisältää Beethovenin kolme viimeistä pianosonaattia.

Kaudella 07-08 Siirala toimi opettajana New Yorkin Juilliard School of Musicissa. Hän pitää myös mestarikursseja säännöllisesti eri maissa sekä opettaa Sibelius-Akatemiassa Helsingissä.

Konserttilippuja myydään ennakkoon kaupungintalon Asiakaspalvelukeskus Winkissä. Lippuja on saatavilla myös Lippupisteen toimipaikoista kautta maan ja netistä lippu.fi.
Konsertti kuuluu kausikorttisarjaan.

Asiakaspalvelukeskus Winkki (Villimiehenkatu 1)
ma−pe klo 8−16, puh. (05) 616 2220 (31.8. asti klo 8-15)
winkki[at]lappeenranta.fi

 

Takaisin