Oulu Sinfonia huippusolistin kanssa Kemiin

Published 19.2.2019

Isabelle van Keulen_credit Nikolaj Lund

Oulu Sinfonia tekee helmikuussa historiallisen vierailun Kemiin ja konsertoi yhdessä Meri-Lapin jousikvartetin kanssa Kemin kirkossa. Mozart-ohjelman solisti ja johtaja on viulutaiteilija Isabelle van Keulen.

Oulu Sinfonia tekee historiallisen vierailun Kemiin. Suomen pohjoisin sinfoniaorkesteri konsertoi säännöllisesti myös kotisalinsa ulkopuolella, mutta Kemissä se ei ole aiemmin käynyt. Myös orkestereiden yhdistäminen on uutta. ”Monet orkesterimme muusikoista ovat käyneet soittajina Kemin kaupunginorkesterissa, mutta varsinaista orkestereiden yhteiskonserttia emme ole aiemmin tehneet”, sanoo Oulu Sinfonian intendentti Leena Pälli. ”Mozart-ohjelma sopii molempien orkestereiden mielestä pohjoiseen talveen erinomaisesti.”

Oulu Sinfonian juuret yltävät 1800-luvulle. Oulu oli jo tuolloin musiikkikaupunki, jossa eurooppalaiset taiteilijavieraat konsertoivat ja opettivat amatöörimuusikoita. Säännöllinen orkesteritoiminta kaupungissa käynnistyi, kun Oulun Soitannollinen Seura perustettiin vuonna 1901. Orkesterissa oli parhaimmillaan jopa 30 soittajaa, ja se konsertoi kahdesti viikossa. Nykyisin orkesterin ohjelmaan kuuluu viikoittaisten sinfoniakonserttien lisäksi elokuva- ja viihdekonsertteja sekä lasten ja nuorten konsertteja sekä vuosittainen oopperaproduktio.

Mozartia Isabelle van Keulenin kanssa

“Mozartin henkevä ja kohottava D-duuri viulukonsertto on yksi suosikeistani”, sanoo hollantilaissyntyinen viulistitähti Isabelle van Keulen. Hän on monipuolinen muusikko ja pedagogi, joka soittaa sekä viulua että alttoviulua, mikä on kansainvälisellä solistitasolla sangen harvinaista.

Eri instrumenttien hallinta tekee van Keulenista myös huomattavan laaja-alaisen kamarimuusikon, joka nauttii esiintymisistä hyvin erilaisissa kokoonpanoissa. ”Viimeisten 20 vuoden aikana olen esiintynyt melko paljon samanaikaisesti orkesterin johtajana soittajana. Vaikka kaksoisrooli on vaativa moniosaajan tehtävä, sen tavattoman palkitsevana lopputuloksena on muusikoiden kanssa yhteinen vapauden tunne.”

Mozart-ohjelmaan Isabelle van Keulen päätyi keskusteltuaan Oulu Sinfonian ylikapellimestari Johannes Gustavssonin kanssa. ”Mozarthan ei ollut suuri fuugan taitaja, mutta konsertin avaavassa teoksessa Adagio ja Fuuga on suurta draamaa, se on lähes oopperan kaltainen. Haffner-sinfoniassa puolestaan on luultavasti Mozartin sinfonioiden laajin puhallinsektio patarumpujen ja jousien lisäksi”, kertoo Isabelle van Keulen ja sanoo odottavansa innokkaasti keskitalven kokemista Pohjois-Suomessa. 

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Meri-Lapin jousikvartetin kanssa.

Isabelle van Keulen
viulu & musiikin johto
Oulu Sinfonia ja Meri-Lapin jousikvartetti
21.2. klo 19 Kemin kirkko

Wolfgang Amadeus Mozart:
Adagio ja Fuuga c-molli K 546
Viulukonsertto nro 4 D-duuri KV 218
Sinfonia nro 35 D-duuri "Haffner" KV 385

 

Back