Joensuun kaupunginorkesterin konsertti 28.2.2019 - Barokin mestarit

Published 25.2.2019

Kreeta-Maria Kentala_kuvaUllaNikula 

KUNINKAALLISTA ILOTULITUSTA ENSIESITYKSENÄ JOENSUUSSA

Torstaina 28.2. kuullaan Joensuun kirkossa barokkimusiikkia parhaimmillaan: ohjelmallista, värikästä ja riemukasta! Kalevalanpäivänä kuultavassa konsertissa Kreeta-Maria Kentala johtaa Händelin Kuninkaallista ilotulitusmusiikkia ensiesityksenä Joensuussa. Konsertissa kuullaan myös Vivaldin Neljä vuodenaikaa.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) sävelsi ’Overturen’ Englannin kuningas Yrjö II:lle, joka halusi juhlistaa ilotulituksin ja musiikilla Aachenin rauhaa. Propagandan vuoksi kuningas päätti nimittää tilauksesta syntynyttä teosta ”Ilotulitusmusiikiksi”.

- Olen soittanut ja johtanut Ilotulitusmusiikin hyvin monessa paikassa. Se on mainio teos; mahtipontinen, valtavan hienoja vaskikuoroja, isoja sointeja, toteaa ensimmäistä kertaa Joensuussa konsertoiva Kreeta-Maria Kentala.

Antonio Vivaldin (1678-1741) Neljä vuodenaikaa -konsertot ovat klassikkojen klassikko. Aihe, vuodenkierto, oli aikanaan suosittu. Kevätkonsertossa linnut visertävät, kesän sävelet puolestaan tuovat paarmat, kuumuuden, myrskyt. Syksykonsertossa ollaan sadonkorjuussa ja kettujahdissa. Ja talvella kuunnellaan pakkasen ja takkatulen ääniä.

- Olen levyttänyt Vivaldin vuodenajat, joten se on minulle todella tuttu teos, ja se on yksi barokkiajan rakastetuimmista ja soitetuimmista. On ihanaa, että Vivaldi on oletettavasti itse kirjoittanut konsertoille sonetit, jossa kuvailee mitä missäkin osassa tapahtuu. Olen yrittänyt kunnioittaa sonetteja esitysohjeina, kuvailee Kentala työprosessiaan.

- Barokin mestarit –konsertti tulee olemaan mukaansa tempaava. Se sopii niin barokkimusiikin ystäville kuin sellaisellekin, joka tulee ensimmäistä kertaa klassisen musiikin konserttiin. Konsertti koostuu lyhyistä osista ja hauskasta, helppotajuisesta musiikista, Kentala mainitse.

To 28.2. Joensuun ev. lut. kirkko klo 19
BAROKIN MESTARIT
Kreeta-Maria Kentala, viulu ja johto
Liput 24/22/8 €

 

Back