RSO konsertoi Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa

Published 26.2.2019

Radion so 

Radion sinfoniaorkesteri
(RSO) konsertoi ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa 1.–5.3.2019. Ohjelmassa on Ville Raasakan uusi orkesteriteos Black cloud, under ground, Johannes Brahmsin 1. sinfonia sekä Béla Bartókin 3. pianokonsertto, jonka solistina soittaa Olli Mustonen. Lahden konsertissa kuullaan myös Claude Debussyn La mer.

Nyt järjestettävä konserttikiertue on vuonna 2010 aloitettujen kotimaan kiertueiden sarjassa viides. Orkesterin intendentti Tuula Sarotien mukaan kiertuepaikkakunnilla odotetaan RSO:n vierailua yleensä innostuneesti. "Olemme siitä hyvin kiitollisia. Tämä on kunniatehtävä Yleisradion orkesterille, joka kuuluu kaikille suomalaisille. On tärkeää, että RSO on mahdollisimman monen suomalaisen tavoitettavissa myös aidossa konserttitilanteessa.” Lahden konsertti 5.3. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä klo 19.02.

Säveltäjä ja äänitaiteilija Ville Raasakan (s. 1977) orkesteriteos Black cloud, under ground on saanut innoituksensa Pennsylvaniassa sijaitsevasta palavasta kivihiilikaivoksesta, jonka lähistöllä olevissa kaivoksissa Raasakka kävi äänittämässä mm. niissä kaikuvien vesipisaroiden ääniä. Tämän jälkeen hän tutki äänityksiä äänianalyysiohjelmilla ja työsti niistä musiikillisia materiaaleja.

Unkarilaisen Béla Bartókin (1881–1945) kolmas pianokonsertto on yksi hänen suosituimmista teoksistaan. Bartók työskenteli teoksen parissa vielä neljä päivää ennen kuolemaansa New Yorkissa 1945. Viimeiset 17 tahtia jäivät luonnokseksi, jonka perusteella hänen muusikkoystävänsä Tibor Serly viimeisteli teoksen valmiiksi. Konserton tunnelmat ovat pääosin valoisan energisiä, eikä juuri mistään arvaa, että se sävellettiin kilpaa kuoleman kanssa.

Johannes Brahmsin (1833–1897) ensimmäinen sinfonia on yksi sinfoniakirjallisuuden pisimpään työn alla olleista teoksista. Vielä vuonna 1876 kuullun kantaesityksen jälkeenkin säveltäjä teki sinfoniaan korjauksia, ja vasta 1877 hän oli valmis jättämään teoksen lopullisesti käsistään. Sinfonia on monessa mielessä Beethovenin sinfonioiden perillinen, mutta samalla myös omaehtoinen, itsenäinen mestariteos.

Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013. Kaudella 2018–2019 Lintu esiintyy mm. Bostonin, St Louisin ja Cincinnatin sinfoniaorkestereiden, Japanin uuden filharmonisen orkesterin ja Hampurin radion sinfoniaorkesterin johtajana. Lintu esiintyy säännöllisesti myös Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Pianisti Olli Mustonen on luonut omaleimaisen taiteilijaprofiilin, jossa yhdistyvät harvinaisen kokonaisvaltaisella tavalla urat pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Hän aloitti kansainvälisen uransa jo 1980-luvun puolivälissä ja on sittemmin esiintynyt solistina monien huippuorkesterien, kuten Berliinin ja New Yorkin filharmonikkojen, Chicagon sinfoniaorkesterin sekä kaikkien Lontoon suurten orkesterien kanssa.

100-henkinen Radion sinfoniaorkesteri on Yleisradion orkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria. Orkesteri perustettiin vuonna 1927 kymmenen muusikon voimin ja sinfoniaorkesterin mittoihin se kasvoi 1960-luvulla. Suurten klassis-romanttisten mestariteosten ohella RSO:n ohjelmisto sisältää runsaasti nykymusiikkia ja orkesteri kantaesittää vuosittain useita Yleisradion tilausteoksia. RSO:n tehtäviin kuuluu myös koko suomalaisen orkesterimusiikin taltioiminen kantanauhoille Yleisradion arkistoon. RSO:n konsertit lähetetään suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä taltiointeina Yle Teemalla ja Yle TV1:ssä.

KOTIMAAN KIERTUE 1.–5.3.2019
Hannu Lintu, kapellimestari
Olli Mustonen, piano
Radion sinfoniaorkesteri

1.3. klo 19 Pietarsaari, Schaumansali
Ville Raasakka: Black cloud, under ground (Ylen tilaus)
Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3
Johannes Brahms: Sinfonia nro 1

2.3. klo 18 Kauhajoki, Koulukeskuksen liikuntahalli
Ville Raasakka: Black cloud, under ground (Ylen tilaus)
Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3
Johannes Brahms: Sinfonia nro 1

3.3. klo 18 Forssa, urheilutalo Feeniks
Ville Raasakka: Black cloud, under ground (Ylen tilaus)
Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3
Johannes Brahms: Sinfonia nro 1

5.3. klo 19 Lahti, Sibeliustalo
Claude Debussy: La mer
Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3
Johannes Brahms: Sinfonia nro 1

 

Back