Saimaa Sinfoniettan solistiksi saapuu huikean suosittu Mackenzie Melemed

Published 14.3.2019

Melemed_Mackenzie 

Saimaa Sinfoniettan Eroica –sinfoniakonsertti soi torstaina 21.3.2019 klo 19 Lappeenranta-salissa. Beethoven –illan johtaa kapellimestari Vytautas Lukočius ja solistina soittaa yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed. Konsertin romanttishuikeana ohjelmana kuullaan Ludwig van Beethovenin Pianokonsertto nro 3 c-molli op. 37 ja päättävänä huipennuksena raikkaan iskevä Beethovenin Sinfonia nro 3 Es-duuri op. 55 lisänimeltään Eroica.

Yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed voitti ensimmäisen palkinnon neljännessä kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa Helsingissä elokuussa 2017. Soittotaitonsa lisäksi Melemed hurmasi suomalaisyleisön säteilevällä esiintyjäpersoonallisuudellaan sekä erityisellä suomea kohtaan tuntemallaan kiinnostuksella, hän jopa antoi voittonsa jälkeen haastatteluita suomen kielellä.

Vuoden 2000 jälkeen tämän energinen kaksikymmentäkaksivuotias on soittanut yli 600 konserttia. Hän sai ensikosketuksensa pianoon nelivuotiaana ja intohimo soittamiseen syttyi välittömästi. Melemed alkoi pian esiintyä lähiympäristönsä senioreille, hyväntekeväisyysjärjestöille sekä kouluissa, joiden oppilaita hän rohkaisi esimerkillään jakamaan taitojaan yhteisöjensä kanssa.

Melemed on palkittu monissa kilpailuissa, kuten Hamatsun ja Iowan kansainvälisissä pianokilpailuissa. Hän opiskelee Robert McDonaldin johdolla New Yorkin Juilliard Schoolissa ja on täydentänyt opintojaan Emanuel Axin, Robert Levinin sekä Stephen Houghin mestarikursseilla

Beethoven sävelsi pianokonserttoaan 1800-luvun alkuvuosina ja oli itse solistina sen ensiesityksessä vuonna 1804. Aikalaiset kuvailivat, että nuotinnoksia solistiosuudesta ei juurikaan ollut, vaan säveltäjä soitti sen ulkoa omasta muististaan. Nuotinnos toki tuli viimein valmiiksi muiden pianistien käyttöön.

Beethovenin kolmannen sinfonialle vakiintunut kutsumanimi Eroica suomennetaan usein "herooinen" eli sankarillinen. Säveltäjä omisti teoksen alun perin Napoleon Bonapartelle, mutta poisti omistuksen Napoleonin kruunautettua itsensä keisariksi ja omisti lopulta sinfonian ruhtinas von Lobkowitzille.

Eroica sävellettiin suurimmilta osin loppuvuodesta 1803. Ensimmäinen julkinen esitys oli Wienissä 7. huhtikuuta 1805 säveltäjän itsensä johtamana. Teos merkitsi irtiottoa aiemmasta sinfoniaperinteestä, mikä olikin merkittävä askel kohti romantiikkaa. Eroica luetaan sinfoniakirjallisuuden suurimpiin klassikoihin sekä klassisen musiikin tärkeimpiin sävellyksiin.

 

Back