Kunniakapellimestari Atso Almila johtamassa Joensuun kaupunginorkesteria 11.4.

Published 9.4.2019

Roosa Lampela 

Torstaina 11.4. kaupunginorkesteria johtaa kunniakapellimestari Atso Almila. Solistina on Sibelius-Akatemiassa opintojaan viimeistelevä pasunisti Roosa Lampela.

Atso Almila ei Joensuussa suurempia esittelyjä kaipaa. Joensuun kaupunginorkesterin kunniakapellimestari vierailee säännöllisesti orkesterin edessä.

- Torstai-illan konsertin kehys on lapsisäveltäjästä aikuiseksi, eli Felix Mendelssohn-Batholdyn lapsena säveltämä Jousisinfonia 1, jonka hän kirjoitti 12-vuotiaana. Pääteoksena on kypsä kolmossinfonia, ”Skottilainen”, jonka hän kirjoitti kaksikymppisenä (1829) palattuaan kotiin Skotlannin matkansa jälkeen. Vanhaksi ei Mendelssohn elänytkään; oli kuin Mozart, sävelsi lapsena nerokkaasti mutta kuoli jo 38-vuotiaana, kertoilee Almila teoksista.

Herkkua pasunistille

Torstai-illan konsertti sisältää Mendelssohnin lisäksi Bizetä ja Rotaa. Georges Bizet tunnetaan rakkaus- ja mustasukkaisuusdraamastaan Carmen, mutta torstaina kuultavan Petit suite pour orchestra, ”Jeux d’enfants” Bizet sävelsi esikoisensa syntymän kunniaksi. Nino Rota on puolestaan kuuluisa elokuvasäveltäjä, joka teki yhteistyötä muun muassa Federico Fellinin ja Francis Ford Coppolan kanssa.

Elokuvamusiikin lisäksi Nino Rota teki myös konserttimusiikkia ja saavutti mainetta perinteisillä taidesävellyksillä, oopperoilla, sinfonioilla ja konsertoilla. Veikeimmillään hän on pasuunakonsertossaan, jonka kaupunginorkesteri esittää solistinaan Roosa Lampela.

- Atson johtamana olen soittanut ensimmäistä kertaa yläasteikäisenä musiikkileirillä. Mielestäni hän oli superjulkkis, olihan hänen nimensä monessa sanaristikossakin. Leirin jälkeen Atso puhutteli minua nimeltä. Tuntui niin merkitykselliseltä, että ihminen jota katsoin ylöspäin, kohteli minua ja muita leiriläisiä kuin vertaistaan, muistelee Lampela, joka myöhemmin on tehnyt yhteistyötä Almilan kanssa useaan otteeseen Sibelius-Akatemiassa.

Rotan pasuunakonsertto on vauhdikas ja dramaattinen. Jokainen osa keskittyy eri karakteriin; ensimmäinen osa on vauhdikas ja mahtipontinen, toinen kaunis ja pateettinen ja kolmas kepeä ja leikkisä

- Pasunistille on harvinaista herkkua päästä soittamaan sinfoniaorkesterin kanssa, ja tulen iloitsemaan joka hetkestä. Odotan innolla, että pääsen esittämään minun versioni Rotan pasuunakonsertosta, Lampela hehkuttaa.

Illan konsertista pidetään Carelia-salissa yleisölle avoimet ja ilmaiset kenraaliharjoitukset to 11.4. klo 10.

ROOSA JA ATSO | To 11.4. Carelia-sali klo 19
Atso Almila, kapellimestari
Roosa Lampela, pasuuna
Felix Mendelssohn: Jousisinfonia nro 1
Georges Bizet: Petit suite pour Orchestra "Jeux d'enfants"
Nino Rota: Pasuunakonsertto
Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 3 "Skottilainen"

 

Back