Oulu Sinfonia: Mozart-festivaali soi Oulussa ja Raahessa

Published 10.10.2019

Johannes Gustavsson (1)

Oulu Sinfonian syksyyn on ylikapellimestari Johannes Gustavssonin kaudella kuulunut usein yhteen säveltäjään keskittyvä minifestivaali. Syksyllä 2019 vuorossa on Wolfgang Amadeus Mozart. Festivaali sisältää kaksi konserttia Oulussa (9. ja 10.10. Madetojan sali) sekä Brahe Classican kanssa yhteistyönä toteutetun konsertin Raahessa (11.10. Raahesali). Molemmilla paikkakunnilla kuultava larinettikonsertto A-duuri saa rinnalleen sinfonian nro 40 g-molli, jonka avausaihe on yksi maailman tunnetuimmista. Pianokonsertto nro 24 c-molli yhdistyy sinfoniaan nro 41 C-duuri, joka tunnetaan myös lisänimellä Jupiter. Kyseinen sinfonia jäi säveltäjämestarin viimeiseksi.

- Ensimmäinen ajatukseni festivaalia suunnitellessa oli Mozartin kolmen viimeisen sinfonian soittaminen. Sittemmin lähtökohdaksi tuli torstain konsertin teosten yhdistelmä, c-musiikki. Pianokonsertto nro 24 on c-mollissa ja sinfonia nro 41 C-duurissa. Molemmat ovat väkeviä ja elinvoimaisia teoksia. Keskiviikon klarinettikonsertto puolestaan on valoisa ja ulospäin suuntautunut. Sen sijaan sinfonia nro 40 on sävyltään musta! Siinä mielessä on erikoista, että siitä on tullut niin suosittu, pohtii Gustavsson tulevasta festivaaliviikosta.

Äänenjohtaja kotiyleisön edessä

Markku Korhonen on Oulu Sinfonian klarinetin äänenjohtaja ja soittanut orkesterissa jo vuodesta 1985. Mozartin A-duuri-konsertto on Korhoselle tuttu entuudestaan.

- Lähestymistapa teokseen on nyt erilainen kuin nuorena, jolloin energia meni ehkä enemmän näyttämiseen ja omien vahvuuksien esittämiseen. Vanhempana ja kypsempänä malttaa keskittyä enemmän musiikkiin ja antaa sille tilaa virrata. Mozartin musiikin vaativuus piilee siinä, että musiikki pitää saada kuulostamaan kevyeltä, helpolta ja ilmavalta, Korhonen pohtii.

Markku Korhonen on paitsi muusikko, myös ansioitunut pedagogi, joka on Oulun lisäksi opettanut Raahessakin. Lisäksi hän on toiminut Uuden Musiikin Lokakuu -nykymusiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2013–2015 ja kantaesittänyt useita kotimaisten säveltäjien teoksia.

Pianisti ja professori

Antti Siirala lukeutuu menestyksekkäimpiin suomalaisiin pianotaiteilijoihin. Hän on neljän arvostetun kansainvälisen pianokilpailun voittaja. Brahms- ja Beethoven-tulkinnoistaan tunnettu pianisti konsertoi ahkerasti arvostettujen orkestereiden solistina ympäri maailmaa huippukapellimestareiden johdolla. Vuodesta 2013 hän on toiminut Münchenin musiikkikorkeakoulun pianonsoiton professorina ja vuodesta 2019 alkaen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian osa-aikaisena professorina.

Mozartin c-molli-pianokonsertto on Siiralan ohjelmistossa erityisasemassa, vaikka hän pitää kaikkia Mozartin pianokonserttoja äärimmäisen onnistuneina.

- Mozarthan sävelsi niitä Wienissä kolmen vuoden kuluessa kaikkiaan 12 – lähes sarjatuotantona, mutta tätä konserttoa pidetään usein tärkeimpänä. Musiikillisilta ratkaisuiltaan se on kompleksisin ja jollain lailla myös tulevaisuutta viitoittava. Siitä voi löytää melko suoria yhtäläisyyksiä esimerkiksi Beethovenin c-molli-pianokonserttoon.

Mozart-festivaali
Ke 9.10.2019 klo 19.00
Madetojan sali (Leevi Madetojan katu 1–3, Oulu)

Markku Korhonen, klarinetti
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Oulu Sinfonia

Wolfgang Amadeus Mozart: Klarinettikonsertto A-duuri KV 622
Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 40 g-molli KV 550

***

To 10.10.2019 klo 19.00
Madetojan sali (Leevi Madetojan katu 1–3, Oulu)

Antti Siirala, piano
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Oulu Sinfonia

Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsertto nro 24 c-molli KV 491
Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 41 C-duuri KV 551

***

Pe 11.10.2019 klo 19.00
Raahesali (Kirkkokatu 28, Raahe)

Markku Korhonen, klarinetti
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Oulu Sinfonia

Wolfgang Amadeus Mozart: Klarinettikonsertto A-duuri KV 622
Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 40 g-molli KV 550

 

Back