Elektran ja Oidipuksen karut kohtalot jylisevät konsertissa

Published 10.10.2019

Antiikin jylhät tragediat innoittivat Richard Straussin ja Igor Stravinskyn luomaan lajinsa parhaimmistoon kuuluvat teokset. Nyt Straussin Elektraan perustuva orkesteriteos ja Stravinskyn oopperaoratorio Oedipus Rex kohtaavat 23.10. konsertissa Sofokleen soivat tragediat. Solistikaartia tähdittää muun muassa Sibelius-Akatemiassa kouluttautunut mezzosopraano Ekaterina Gubanova.


Ekaterina Gubanova

 

Richard Straussin Elektran kiihkeä laulu ja häikäisevän rajusti soiva orkesteri hätkähdyttivät oopperayleisöä 110 vuotta sitten. Kansallisoopperassa teos nähtiin edellisen kerran Patrice Chéreaun kiitettynä ohjauksena vuonna 2016. Nyt esitetään Elektrasta tehty uusi orkesterisovitus, jossa kuulija kokee todellisen sointivyöryn oopperan vaikuttavimpien kohtausten seuratessa toisiaan tiiviissä tahdissa.

 

Igor Stravinsky oli 1920-luvulla jättänyt taakseen värikkäät ja äänekkäät baletit ja pyrki uudenlaiseen selkeyteen – tuloksena oli jylhä ja komeasti soiva Oedipus Rex. Tragediassa kuningas Oidipus yrittää välttää hänelle määrätyn karun kohtalon, mutta lopulta kukaan ei voi paeta osaansa. Suomessa tätä mestariteosta on kuultu verrattain harvoin, ehkä sen erikoislaatuisen genren vuoksi: teos ei ole ooppera, mutta ei oratoriokaan - Stravinsky itse nimitti sitä oopperaoratorioksi. Kansallisoopperassa Oedipus Rex toteutettiin edellisen kerran vuonna 1963. Teos kuullaan nyt huippusolistien sekä Oopperan orkesterin ja mieskuoron tulkitsemana.

 

Konsertin johtaa Eivind Gullberg Jensen, joka vieraili Kansallisoopperassa Hulttion tien ja Carmina Buranan esityksissä 2016. Illan visualisoinnista ja valosuunnittelusta vastaa Ville Saukkonen. Oedipus Rexin solisteina kuullaan Oidipuksen roolissa Thomas Mohria, Kreonin ja lähetin roolissa Michael Krausia, paimenen roolissa Jussi Myllystä sekä Teiresiaan roolissa Jyrki Korhosta. Kertojana esiintyy näyttelijä Timo Torikka.

 

Iokasten roolin laulaa aikamme menestyneimpiin mezzosopraanoihin lukeutuva Ekaterina Gubanova. Sibelius-Akatemian lisäksi hän on opiskellut Moskovan Tshaikovski-konservatoriossa ja Lontoon Royal Opera Housen nuorten laulajien ohjelmassa. Gubanova on laulanut maailman merkittävimmillä oopperalavoilla, kuten New Yorkin Metropolitan, Milanon La Scala, Lontoon Covent Garden, Baijerin valtionooppera, Chicagon Lyric Opera sekä Moskovan Bolshoi-teatteri.

 

Richard Strauss – Igor Stravinsky: Sofokleen soivat tragediat – Elektra ja Oedipus Rex
Suomen kansallisoopperan päänäyttämöllä 23.10.2019 klo 19

 

Back