Marraskuu 2018: Musiikkia joka puolella

Julkaistu 19.11.2018

Erkki_Liikanen

Musiikkia joka puolella

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n uusi puheenjohtaja Erkki Liikanen törmää suomalaiseen musiikkiin, menipä New Yorkiin tai Rantasalmelle.

Olimme taannoin USA:ssa matkalla lentokentälle Englannin keskuspankin varapääjohtajan kanssa. Siinä auton takapenkillä hän halusi kysyä asian, joka häntä oli vaivannut usein: ”Miten on mahdollista, että Lontoossa on kolme maineikasta sinfoniaorkesteria ja kahta niistä johtaa suomalainen, Sakari Oramo ja Esa-Pekka Salonen?” 

Vähän aikaisemmin amerikkalainen suuren pankin johtaja oli tiedustellut: ”Tiedätkö, missä on Savonlinna?”.  Vastasin savolaisena hyvin tietäväni, mutta ihmettelin, miksi hän sitä kysyi. ”Meillä on ystävä, joka on suuri oopperan harrastaja. Hän ehdottaa, että menisimme ensi kesänä sinne”.

Kun suomalainen liikkuu maailmalla, hän törmää näihin kysymyksiin usein – eikä se tunnu ollenkaan pahalta. Hiljattain ranskalainen virkamies, jonka kanssa olin työskennellyt viimeisen vuoden aikana, kehotti minua matkustamaan helmikuussa Pariisiin, kun Susanna Mälkki johtaa Pariisin oopperassa Rusalkan. Katsoin ohjelmaa. Siellä on kapellimestarin lisäksi kaksi suomalaista sopraanoa, Camilla Nylund ja Karita Mattila. Vilkaisin vielä, mitä Ranskan radio-orkesteri Mikko Franckin johdolla tekee noina päivinä. Hän johtaa Einojuhani Rautavaaraa, vieläpä Elämän serenadin ensiesityksen. Kalevi Aho on sen orkestroinut. Tämä kaikki yksin Pariisissa, samoihin aikoihin.

Suomalaiset säveltäjät, Sibeliuksesta nuoreen polveen, kapellimestarit ja muusikot ovat suuri positiivinen tekijä Suomen maineelle ja kuvalle. Aina tuntuu hyvältä, mutta samalla saa tilaisuuden kertoa tarinaa suomalaisesta musiikkikoulutuksesta ja suomalaisista orkestereista, joita on kaikissa maakunnissa.

Olin vetämässä marraskuussa kirjailijakiertuetta Savonlinnassa, Rantasalmella ja Mikkelissä. Rantasalmella kuulin, että Kiinasta Mikkeliin työhön tulleen perheen tytär halusi tulla Rantasalmelle lukioon, koska siellä on niin vahva musiikki- ja teatteripanostus.  Monet Rantasalmella tapaamani kertoivat olevansa mukana paikallisessa puhallinorkesteritoiminnassa. Siellä on 100 soittajaa, kunnassa asukkaita 3600.

Marraskuun puolivälissä menimme perjantai-iltana Siuntioon. Siellä oli säkkipimeää. Mutta sitten löysimme Borgvikissa nuorisoseuran talon, joka oli ympäröity lyhdyillä. Täydessä talossa esitettiin Lauri Kilpiön Aleksis Kiven ja Johanna Venhon teksteihin perustuva kamariooppera Mustan veden yli. Taavi Oramo johti esityksen, joka oli suuri elämys. Millainen ammattitaito nuorilla taiteilijoilla onkaan ja mikä sitoutuminen!

Korkean tason musiikki on avainasia, mutta on tärkeää viedä se myös niiden kuultavaksi, jotka eivät (vielä) ole konserttien vakiovieraita. Monilla orkestereilla on hienoja projekteja koulujen kanssa. Olen kuullut orkesterin kvartetin soittavan hoitolaitoksessa.  Mikkelissä törmäsin ilokseni klassiseen musiikkiin kauppakeskuksessa. Kun päättäjä kuulee musiikkimme arvostuksesta maailmalla ja näkee musiikin luoman innostuksen kotikunnassaan, se lienee hyvä pohja yhteistyölle jatkossa.

Haluan kiittää hienoa säveltäjää ja keskustelijaa Kalevi Ahoa arvokkaasta panoksesta puheenjohtajana. Hänen työnsä pohjalta on hyvän jatkaa.

Erkki Liikanen

 

Takaisin