Elokuu 2018: Orkesterit soittavat Yhdessä

Julkaistu 1.8.2018


Kaikkiaan 28 säännöllisesti toimivaa ammattiorkesteria tuottaa työkseen elämyksiä lähellä jotakuta suomalaista. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesterit kattavat koko maan. Joukossa on sinfonia-, kamari-, jazz-, viihde- ja barokkiorkestereita, joten on selvää, että tarjonta on monipuolista.

Yleisönsä tähden suomalaiset orkesterit tekevät pitkäjänteistä työtä. Ne muistavat myös erityisryhmiä, joiden mahdollisuudet päästä konserttisaliin ovat rajalliset. Orkestereilla on vilpitön halu tuoda elävä musiikki mahdollisimman monen ulottuville. Kausikonserttien ohjelmistoistoista oman elämyksensä voi löytää klassisen orkesterikirjallisuuden lisäksi elokuva-, viihde-, tanssi- ja hevimusiikista. Orkesterit ovat ennakkoluulottomia!


Suomalainen yleisö käy kiitettävän ahkerasti konserteissa. Viime vuonna suomalaiset orkesterit tuottivat 1,3 miljoonaa elävää kohtaamista konserteissa ja tapahtumissa. Orkesterit toimivat osana yhteisöjä ja yhdessä. Osa yhdistyy säännöllisesti suuremmaksi kokonaisuudeksi yhteistyöorkesterin kanssa ja laajentaa näin ohjelmasisältöjään. Yhteistyö yltää myös orkestereiden ulkopuolelle, kuten Mikkelissä, kun orkesteri ja liigajääkiekkojoukkue Jukurit löysivät toisensa. Yhteisissä esiintymisissä kiekkoilijoista on löytynyt orkesterille sekä laulusolisti että taustakuoro. Orkesterin maalintekotaitoja ei ole raportoitu, mutta ehkä siitäkin vielä kuullaan.

Yhdessä oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan teema. Siitä tuli myös nimi Jaakko Kuusiston teokselle, joka kantaesitettiin juhlavuoden valtakunnallisessa pääjuhlassa Oulussa 2.12. Maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen teos toi yhteen kaikkiaan 10 orkesteria, joista kaksi soitti lavalla ja kahdeksan videoyhteyden kautta. ”Teos ja sen toteutustapa osoittivat orkestereiden valtavat mahdollisuudet”, Kuusisto toteaa. ”Kokemus oli monille varmasti silmiä avaava: mitä kaikkea orkesterit voivatkaan tehdä!” Kuusiston johtamassa esityksessä videoilla soittivat Turun filharmoninen orkesteri, Tapiola Sinfonietta, Sinfonia Lahti, Jyväskylä Sinfonia, Kuopion kaupunginorkesteri, UMO, Lapin kamariorkesteri ja Kymi Sinfonietta. Lavalla esiintyivät Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri.

Yhdessä -teos on luonteva tunnus Suomen Sinfoniaorkestereiden Orkesteristartti –kampanjalle, joka käynnistyy sosiaalisessa mediassa. Se kannustaa etsimään elämyksiä, joita orkesterit tarjoavat eri puolilla maata. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kalenteri kokoaa yhteen koko maan konserttitarjonnan ja palvelee kaikkia elämysten etsijöitä, läheltä ja kaukaa. Aihetunnisteet #orkesteristartti, #tunneomaorkesterisi ja #orkesterityhdessä ohjaavat orkestereiden sisältöaiheiin sosiaalisessa mediassa.

Musiikki on kommunikointia ja elävää vuorovaikutusta kuulijoiden kanssa. Yleisön reaktiot, olivatpa ne jäätävä hiljaisuus tai mylvivät bravot, ovat esiintyjille tärkeitä. Jälkimmäiset toki mieluisampia. Yleisö sytyttää, inspiroi ja innostaa, sen läsnäolo vaikuttaa ja palkitsevin on tunne yhteydestä lavan ja katsomon välillä. Runsas ja kutkuttavan kiinnostava konserttitarjonta on käden ulottuvilla, SuoSion konserttikalenterissa. Lähde liikkeelle, käy konserteissa – soittajat ovat sinua varten.

Hannele Eklund [at]Maisteriviestintää

 

Takaisin