Helmikuun 2020 blogi: Orkestereille tarjolla paalupaikka ilmastovaikuttajana

Julkaistu 17.2.2020

Hannele Eklund 2017 kuva Essi Markkula

Orkestereille tarjolla paalupaikka ilmastovaikuttajana

Sinfonia Lahden tekemä päätös muuttaa toimintansa asteittain hiilineutraaliksi on pitkälle tulevaisuuteen katsova hanke. Kansainvälisestikin kiinnostavalla projektilla ei ole vielä suomalaisia seuraajia.

Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2015 käynnistetty Hiilivapaa Sinfonia Lahti -hanke on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Se on esitelty mm. BBC:ssä, YK:n Climate Week -tapahtumiin kuuluneessa huippukokouksessa New Yorkissa ja tuoreimpana Britannian orkesteriyhdistyksen kansainvälisessä ABO-konferenssissa tänä keväänä. Hanke on myös palkittu kansainvälisellä ClassicalNEXT Innovation -palkinnolla 2018.

Kuluneen viiden vuoden aikana keskustelu ilmastonmuutoksesta ja sen torjumisesta on kasvanut entisestään. Suomalaisessa kulttuurikentässä mm. festivaalit ovat ansioituneet ilmastokysymyksen huomioimisessa yleisön sitoutuneella tuella. Hieman yllättäen orkestereista Sinfonia Lahti ei ole saanut näkyviä kotimaisia seuraajia.

Kun Hiilivapaa Sinfonia Lahti hanke julkistettiin, mm. konserttikiertueet herättivät odotetusti keskustelua ja pohdintaa. Orkesterin ja solistien lentomatkat aiheuttavat toki päästöjä, mutta suurin liikennepäästöjen aiheuttaja on kuitenkin yleisö, jonka matkustaminen aiheutti laskentajaksolla noin 60 % Sinfonia Lahden hiilijalanjäljestä. Tämä selittyy erityisesti yksityisautoilun yleisyydestä yleisön matkustusmuotona. Orkesterin matkustamisen osalta tämä tarkoittaa mm. mahdollisimman puhtaiden matkustustapojen suosimista.

Englantilainen Orchestra of the Age of Enlightment (Valistuksen ajan orkesteri), yksi maan ahkerimmin kiertävistä orkestereista toteutti ensimmäisen vihreän kiertueensa jo vuonna 2011. Orkesterilaisia ohjattiin julkisen liikenteen ja yhteiskuljetusten käyttöön ja yleisöä kannustettiin tulemaan konsertteihin yleisillä kulkuvälineillä yksityisautojen sijaan. Kiertueen aikana kiinnitettiin huomiota palveluntarjoajien ympäristöystävällisyyteen aina väliaikatarjoiluista hotelleihin ja jätteiden kierrätyksestä sähkölaitteiden energian säästöön. Päästöjen väheneminen oli dramaattiset 75 % aiempiin kiertueisiin verrattuna.

Ilmastonmuutoksen hidastaminen on ennen kaikkea ennakkoluulottomien ja uusien ratkaisujen etsimistä. Konkreettisena esimerkkinä mm. Sinfonia Lahden viime keväänä istuttamat n. 6000 kuusen tainta, joista kasvaa tehokas hiilinielu. Samalla koko orkesterin henkilökunta vietti yhteistä työyhteisöpäivää luonnon helmassa. ”Metsänistutus on konkreettinen keino kompensoida liikenteestä syntyviä päästöjä. Samalla se on myös oiva tapa orkesterille edistää yhteisesti sovittua ilmastotavoitetta”, totesi Teemu Kirjonen.

Hiilivapaa Sinfonia Lahti -hankkeen pohjaksi diplomi-insinööri Pilvi Virolainen laski orkesterin hiilijalanjäljen elinkaariarviointiin perustuen. Sen tulosten pohjalta laadittiin toimenpideohjelma hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Avain hankkeen menestykselle oli muusikoiden ja hallinnon yhdessä tekemä päätös sen käynnistämisestä. Yleisökysely osoitti, että myös kävijät ovat valmiita tukemaan ilmastohanketta.

Lahti on Euroopan ympäristökaupunki 2021. Kaupungin tuki orkesterin hankkeelle on ollut erityisen tärkeä, vastaavasti orkesteri on toiminut erinomaisena ilmastoviestin viejänä laajalle yleisölle. Kaikilla orkestereiden ylläpitäjillä on ympäristöstrategia, jonka toteuttamisessa suuria yleisöjä säännöllisesti ja luontevasti tavoittavat orkesterit voisivat ottaa nykyistä paljon rohkeamman roolin. Ilmastokysymys on ratkaistava yhdessä, uusille kannustaville avauksille on runsaasti tilaa!

Hannele Eklund

 

Takaisin