Kesäkuun 2021 blogi: Linkkejä työelämään

Julkaistu 15.6.2021

Hanna Kilpinen_sello_T-talo_p (002)

Orkesterityössä menestyminen edellyttää muutakin kuin onnistuneen koesoiton. Näihin vaatimuksiin valmentaa orkesteriakatemia, käytännön läheinen koulutus, joka Suomessa löytyy Tampereelta.

Joulukuun 6. päivä kymmenen vuotta sitten. Sitä päivää en unohda koskaan. Ensilumi leijaili kuin hidastetusta filmistä ja peitti alleen Oslon uuden oopperatalon jäätikkömäisen vinon katon, kun liukastelimme ystävieni kanssa ykköset päällä kohti Suomen suurlähetystön Itsenäisyyspäivän juhlia. Juhlaan oli tuplasti aihetta, sillä minua oli lykästänyt hetkeä aiemmin koesoitoissa ja olin voittanut Norjan kansallisoopperan orkesterin sellonsoittajan toimen.

Polkuni muusikoksi kulki Itä-Helsingin musiikkiopiston Juniorijousista Metropolia Ammattikorkeakouluun ja sieltä maisteriopintoihin Göteborgin orkesteriakatemiaan. Ilman sen määrätietoista ja kohdennettua valmennusta en varmastikaan olisi päässyt Norjan kansallisoopperan orkesteriin.

Göteborgin orkesteriakatemia perustettiin vuonna 2002, kun huomattiin, että koesoiton voittaneet eivät läpäisseet koeaikaa orkesterissa. Heiltä puuttui orkesterisoittoon liittyviä taitoja, psykologista ajattelua sekä tietotaitoa siitä, miten valmistautua orkesteriviikkoihin. Heräsi ajatus erityisestä orkesterimuusikon koulutuksesta, joka antaa valmiuksia koesoittoihin valmistautumiseen ja opettaa työelämän orkesteritaitoja. Akatemia aloitti yhteistyön kaupungin sinfonikkojen ja oopperan kanssa perehdyttäen opiskelijat koesoittamiseen, keskeiseen orkesteriohjelmistoon ja orkesterityön arkeen.

Kokeneiden orkesterimuusikoiden lisäksi keskeistä oppimisessa olivat vahva kulttuurielämä, kannustava ilmapiiri ja joukkuehenki, jossa iloittiin toisten onnistumisista. Myös orkesterityön vuorovaikutustaitojen esille nostaminen osoittautui tärkeäksi opiksi. Suurin osa selloluokaltamme työllistyi orkesterityöhön heti valmistumisensa jälkeen.

Vuonna 2015 aloittanut Tampereen Orkesteriakatemia perustuu Göteborgin malliin. Akatemia on Tampereen konservatorion, Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen ja Tampere Filharmonian yhteistyömuoto, jossa opiskelijat saavat kiinteän työelämäyhteyden kautta opetusta orkesterisoitossa, koesoittovalmennuksessa ja esiintymisessä.

Toiminta on laajentunut vuosittain. Kisällitoiminnassa opiskelijat pääsevät työskentelemään lukuvuoden aikana neljälle Tampere Filharmonian orkesteriviikolle. Opiskelijat valitaan koesoittojen perusteella, ja he osallistuvat orkesterin toimintaan ammattimuusikoiden ohjauksessa. He toimivat näillä niin kutsutuilla “side by side”-viikoilla sektioissa ekstrasoittajina ja saavat orkesteriviikoistaan opintopisteitä. Ensi kaudella Kisällitoimintaa laajennetaan ja sovelletaan Puolustusvoimien suuntaan. Mukana ovat Laivaston soittokunta ja Kaartin soittokunta.

Käytännön orkesterityön lisäksi opinnoissa painotetaan vastuunkantoa, mukautumiskykyä ja sosiaalisia taitoja. Lisäksi on tärkeitä työelämään liittyviä luentoja kehonhuollosta, vuorovaikutustaidoista, lavaläsnäolosta, ravinnon ja unen merkityksestä, viisaasta harjoittelusta, psyykkisestä valmentautumisesta ja freelancerin oikeuksista.

Orkesterityön ohella halutaan koulutuksessa tutustuttaa opiskelijoita myös alan moninaisuuteen, niinpä osana Tampereen Orkesteriakatemiatoimintaa järjestetään orkesterijärjestäjän ja nuotistonhoitajan kurssi yhteistyössä Tampere Filharmonian kanssa.

Ammattikorkeakoulun työelämätaitoja vahvistavalle koulutukselle on tilausta. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle orkestereista ja niiden hallinnosta vapautuu paljon työpaikkoja. Uskomme pystyvämme vastaamaan näihin tarpeisiin monipuolisella koulutuksellamme.

Musiikin maisteri Hanna Kilpinen toimii nykyään Tampereen Orkesteriakatemiakoordinaattorina TAMK Musiikilla sekä Taidemusiikin tuottajana Tampere-talossa.

Kuva: Ville Hautakangas

 

 

Takaisin