

Turun musiikkitalon pitkä tie
Julkaistu 13.1.2023
Turun filharmonisen orkesterin uuden kodin, joka joulukuussa sai yleisöäänestyksessä nimen Turun musiikkitalo Fuuga, on tarkoitus alkaa kohota Aurajoen rantaan tulevan kesän lopussa. Kaupunginteatterin ja Wäinö Aaltosen museon väliin sijoittuvan rakennuksen suunnittelussa on käynnissä kiivastahtinen ja yksityiskohtainen toteutussuunnitteluvaihe, jossa hiotaan talon rakenneratkaisuja, sovitetaan ilmastointikanavien ja esitystekniikan kaapelointien reittejä, mietitään pintamateriaaleja, tehdään viimeisiä akustiikan mallinnuksia ja kalustetaan muusikoiden harjoitustiloja. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa suomalainen PES-arkkitehdit pääsuunnittelija Tuomas Silvennoisen johdolla. PES-arkkitehdeilla on paljon kokemusta julkisesta rakentamisesta, he ovat mm. suunnitelleet useamman konsertti- ja oopperatalon Kiinaan.
Turun uusi musiikkitalo toteutetaan allianssimallilla. Siinä hankkeen keskeiset osapuolet, eli tilaaja (Turun kaupunki), pääkäyttäjä (Turun filharmoninen orkesteri), pääurakoitsija (Hartela Länsi-Suomi), suunnittelijat (PES-arkkitehdit) ja rakennuttajakonsultti (WSP Finland) muodostavat yhteisen allianssiorganisaation, joka tiiviissä yhteistyössä vastaa hankkeen etenemisestä ja jakaa hankkeen riskit ja hyödyt. Vuoden 2021 alusta saakka musiikkitalon allianssi on työskennellyt yhteisen suunnittelutehtävän parissa niin sanotuissa big room -päivissä yhden päivän joka viikko, ja hankkeen edetessä big room -työskentelyn määrä kasvaa.
Allianssimallin ehdoton vahvuus on ollut käyttäjien ja suunnittelijoiden tiivis yhteistyö. Orkesterin muusikoille on järjestetty useita työpajoja ja infotilaisuuksia, ja he ovat päässeet työskentelemään suunnitteluratkaisujen parissa suoraan arkkitehtien kanssa. Muusikoilta arkkitehdit ovat saaneet parhaan ja tarkimman tiedon juuri heidän soitinryhmiensä toiveista ja tarpeista. Keskustelu on ollut hedelmällistä, ja suunnitteluratkaisut ovat jalostuneet yhdessä kehittämällä.
Uuteen musiikkitaloon tulee tinkimättömästi akustista orkesterimusiikkia varten suunniteltu 1300-paikkainen kenkälaatikkomallinen konserttisali, jossa on lisäksi noin 100 paikkaa kuoroparvella lavan takana. Akustiikasta vastaavat belgialainen Kahle Acoustics ja suomalainen Akukon. Pääakustikkona toimii Eckhard Kahle, jonka vaikuttavalta referenssilistalta löytyvät mm. Stavangerin konserttitalo sekä Philharmonie de Paris. Konserttisalin lisäksi Fuuga pitää sisällään 300-paikkaisen monitoimisalin, joka toimii tarvittaessa orkesterin harjoitussalina, kamarimusiikkisalina sekä muunneltavan katsomonsa ansiosta paikkana hyvin monenlaisille tilaisuuksille. Molemmat salit varustetaan nykyaikaisella esitystekniikalla, minkä vuoksi niiden käyttö erityyppisiin tilaisuuksiin on joustavaa. Akustiikan luonteesta ja tavoitteista on käyty paljon keskustelua projektiryhmän, muusikoiden ja akustikkojen kesken. Turun musiikkitalossa haluamme tavoitella kuuntelukokemusta, jossa musiikki ympäröi kuulijansa – musiikki tulee lähelle.
Mutta musiikkitalo Fuuga ei suinkaan ole talo vain orkesterille. Alusta lähtien tavoitteeksi on asetettu, että talosta halutaan tehdä avoin ja kutsuva myös tapahtumien ulkopuolella. Musiikkitalon odotetaan muodostuvan kaupunkilaisten olohuoneeksi ja kiinnostavaksi käyntikohteeksi myös muille kuin tapahtumiin osallistuville vierailijoille. Tätä tavoitetta tukevat arkkitehtoniset ratkaisut, mm. kattoterassi, jonka ravintola ja puutarha tarjoavat vertaansa vailla olevat näkymät lähiympäristöön.
Uusi musiikkitalo avaa valtavia kehitysnäkymiä ja uudistaa turkulaista musiikkielämää. Turun filharmoninen orkesteri saa nykyaikaiset toimitilat ja akustisesti erinomaisen salin, jossa se pääsee kehittymään entisestään. Uusi rakennus herättää kiinnostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti niin kulttuurin kuin arkkitehtuurin harrastajien ja ammattilaisten joukossa. Uudet tilat mahdollistavat entistä monipuolisempien tapahtumien järjestämisen ja tapahtumamäärän kasvun, ja tarjoavat tapahtuma-alustan useille toimijoille. Musiikkitalo tulee liittymään yhdysosalla kiinni viereiseen kaupunginteatteriin, ja sisäyhteys mahdollistaa synergian tilojen käytössä, tapahtumien järjestämisessä ja vaikkapa lipunmyynnin ja aulapalveluiden tehokkaassa järjestämisessä.
Tie kohti uutta musiikkitaloa on ollut pitkä, eikä aivan perillä olla vieläkään. Nyt käynnissä olevan suunnitteluvaiheen päätteeksi kaupunginvaltuuston on tarkoitus kesäkuussa hyväksyä toteutussuunnitelma ja tehdä päätös rakentamisesta. Tämä päättäisi viimein ainakin muutamien vuosikymmenten ajan konserttitaloasian ympärillä käydyn, ajoittain kiivaanakin keskustelun.
Vanha konserttitalomme täytti juuri 70 vuotta. Göteborgin kaupungin avustuksella rakennetun konserttitalon valmistumisen aikaan orkesterissa soitti kolmisenkymmentä muusikkoa. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin tämä kaunislinjainen Risto-Veikko Luukkosen funktionalistinen rakennus on teknisen käyttöikänsä päässä. Talo on jäänyt auttamattoman pieneksi 74 muusikon orkesterille niin salin akustisten ominaisuuksien kuin harjoitus-, sosiaali-, varasto- ja toimistotilojen osalta, eikä se tarjoa yleisölle enää nykyaikaisia puitteita ja olosuhteita konserttielämyksille ja monipuolisille tapahtumille.
Yksi aktiivinen vaihe musiikkitalokeskustelussa ajoittui 2000-luvun alkuun, jolloin Turku haki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Kulttuuripääkaupunkivuoden yhteydessä 2011 toteutettiin tapahtumakeskus Logomo, mutta musiikkitalohanke lykkääntyi. Vanhan konserttitalon riittämättömät ja huonokuntoiset tilat nostivat orkesterin toimintaedellytykset toistuvasti esiin, ja vuonna 2018 tehtiin tilatarveselvitys konserttitalon peruskorjauksesta ja laajentamisesta. Myöhemmin peruskorjausvaihtoehdon rinnalle tuotiin vaihtoehto uudesta musiikkitalosta, koska selvityksessä kävi ilmi, että peruskorjausvaihtoehto ei voisi tuoda vastauksia kaikkiin vanhan talon ongelmiin, ja lisäksi peruskorjausten kustannusten arvioitiin hyvinkin nousevan uudisrakennuksen tasolle. Niinpä Turun kaupunginhallitus teki toukokuussa 2019 merkittävän päätöksen lähteä edistämään uudisrakennusvaihtoehtoa. Keväällä 2020 päätettiin uudisrakennuksen sijaintipaikasta ja allianssimallin mukaisen tarjouskilpailun käynnistämisestä. Lokakuussa 2021 musiikkitalon toteuttajaksi valittiin kilpailun perusteella nykyisten allianssikumppanien muodosta Harmonia-ryhmittymä. Asemakaava hyväksyttiin keväällä 2022 ja hankesuunnitelma marraskuussa 2022. Viimeinen päätös ennen rakentamisen aloittamista on edessä kesäkuussa 2023. Lähellä ollaan.
Miltä sitten tulevaisuus näyttää, kun uusi musiikkitalo on alkuvuodesta 2026 valmistunut ja muutamien vuosien kuluessa sen jälkeen vakiinnuttanut toimintansa? Silloin Turun musiikkitalo Fuugasta on kasvanut kansainvälisesti tunnettu ja paikallisesti rakastettu musiikin keskus, joka on korkealuokkaisen orkesteritoiminnan ja monenlaisia yleisöjä kiinnostavien musiikkielämysten koti ja merkityksellisten kohtaamisen paikka.
Nikke Isomöttönen
Kirjoittaja on Turun filharmonisen orkesterin intendentti ja käyttäjän pääedustaja Turun musiikkitalon allianssissa.
Lisätietoja:
www.turku.fi/musiikkitalo
www.pesark.com
kahle.be
akukon.fi
www.hartela.fi
www.wsp.com/fi-fi
tfo.fi
Kuvassa Kenkälaatikko-tyyppinen konserttisali. © PES-arkkitehdit.