Kasvun asenne ja tunneturva – työyhteisön supervoimat

Julkaistu 21.4.2023

Istun autuaan onnellisena Carelia-salissa kuuntelemassa Duo Tiksolan ja Joensuun kaupunginorkesterin konserttia. Musiikki virtaa vahvana jokaiseen mieleni ja soluni sopukkaan. Oleminen juuri tässä ja nyt on parasta, mitä on.

Merkityksellinen työ, joka täyttää tekijänsä innostuksella ja intohimolla saa elinvoimamme virtaamaan vahvana ja vapaana. Intohimo – palava sydän – löytyy sisältämme, merkitys meitä ympäröivästä maailmasta ja muista ihmisistä.

Musiikki on melko varmasti kaikkien sen parista ammatin hankkineiden suuri intohimo. Musiikin uskomattomista, ihmisten hyvinvointia ja terveyttä vahvistavista vaikutuksista ei myöskään tarvitse kiistellä, joten uskon, että musiikkia luovat, esittävät ja mahdollistavat ammattilaiset kokevat työnsä myös merkitykselliseksi. Missiokseen.

Niin lähtökohtaisesti tärkeitä ja motivaatiota ylläpitäviä kuin intohimo ja merkityksellisyys ovatkin, kaipaavat ne kuitenkin työhyvinvointia tuottavaksi tuekseen kasvun asenteista ja tunneturvallista työyhteisöä.   

Asenne on mielen asia ja määrittelee, millaiseksi me itsemme, kanssaihmisemme, työmme, koko elämän ja kaiken siihen liittyvän koemme. Onko se kaikki hyvää vai huonoa, arvokasta vai arvotonta. Onko se puolellamme vai meitä vastaan. Asenne ei siis ole mikään pikkujuttu.

Asenne on tuhansien vuorovaikutustilanteiden muovaama monimuotoinen ja -tasoinen rypäs ajatuksia, uskomuksia, tunteita, arvoja ja merkityksiä, joka ohjailee toimintaamme ja reaktioitamme tiedostamattomasta mielestämme käsin. Myös seuraamamme media ja yleinen mielipide sosiaalisine ryhmäpaineineen ovat sormimassa asennettamme. Asenne on siis pääosin kooste menneisyydestämme. Matkamme varrella opittua.

Näin ollen voimme halutessamme myös pois oppia asenteemme mahdollisista omaa ja työporukan hyvinvointia nakertavista aineksista. Asenne ei ole geeneissämme, emme siis ole muuttumattomuuteen tuomittuja geeniemme uhreja. Emme myöskään ole aivojemme muuttumattomuuden vankeja, kuten vielä reilut kymmenisen vuotta sitten luulimme, kiitos edistyksellisen neurotieteen.

Kasvun asenne perustuu nykyiseen tietoon aivojemme uskomattomasta muovautumiskyvystä.  Siihen, että keskinkertaisilla synnynnäisillä kyvyillä varusteltunakin voimme saavuttaa huippuonnistumisia intohimon, sitoutumisen ja harjoittelun avulla. Aivomme rakastavat oppimista yli kaiken. Haasteet ja epäonnisetkin kokeilut yhdistettynä ponnisteluun ovat niille otollinen mahdollisuus kasvaa. Valmiiksi ne eivät tule koskaan, kuten emme mekään.

Upeiden aivojen lisäksi, meillä kaikilla on sisäänrakennettu tarve kuulua joukkoon, tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Arvostetuksi. Oikeanlainen joukkoon kuuluminen edellyttää kuitenkin, että suostumme olemaan ja voimme olla aitoja, epätäydellisiä ja keskeneräisiä. Ihmisiä.

Kasvun asenteeseen nojaavassa ja tunneturvallisessa porukassa on tilaa kokeiluille, ponnistelulle ja virheistä oppimiselle, avun saamiselle ja antamiselle sekä epävarmuuden tunteille. Tilaa on myös erilaisuudelle, ajatuksia avartavalle dialogille sekä pulmien monimuotoisille lähestymistavoille. Tietenkin myös innostukselle, ilolle ja leikkisyydelle.

Tunneturvallisessa ilmapiirissä on kyse Esa Saarista lainatakseni ihmistenvälisyydestä. Kyseinen ilmaisu pitää sisällään jotain enemmän kuin pelkän vuorovaikutuksen. Tunneturvallinen ilmapiiri vaimentaa egon, pelon ja häpeän ajatteluamme ja tekemistämme kutistavia vaikutuksia, jolloin vapaudumme myös ylittämään itsemme. Se ravitsee itseluottamusta ja rakkaudellista rohkeutta, synnyttäen kukoistusta ja hyvinvointia.

Kasvun asenteinen ja tunneturvallinen työyhteisö mahdollistaa menestyksen. Yhdessä.

Sain puhua aiheesta maaliskuussa Joensuun orkesteripäivillä. Minut ja aihe otettiin kauniisti ja hyvin vastaan. Kun sitten istuin puheeni ja useiden mielenkiintoisten ajatustenvaihdon jälkeen alun tunnelmiani kuvaavassa konsertissa, koin siinä autuuden tilassa – hieman yllättäenkin – sisäisen vahvan varmuuden siitä, että olen sydämeni asialla. Asialla, jolla on merkitystä myös muille. Musiikki tekee hyvää.

Kiitos!

Eija Hinkkala

Asennevalmentaja. Puhuja. Kirjailija. Sanoittaja

 

Takaisin