Lausunto hallituksen tartuntatautilain väliaikaisen muuttamisen esitysluonnoksesta

Julkaistu 10.9.2021

10.9.2021

Suomen Sinfoniaorkesterit ry kannattaa esitystä EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käyttöönotosta

Suomen Sinfoniaorkesterit ry kannattaa hallituksen esityksen tavoitetta mahdollistaa erilaisten yleisötilaisuuksien laajempi järjestäminen ja yleisön pääseminen erilaisiin tiloihin terveysturvallisesti. On tärkeää, että EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallinen käyttöönotto on vaihtoehto viranomaisten asettamille rajoituksille koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi. Hallituksen esityksen perusteluissa mainitaan aiheellisesti, että koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ovat aiheuttaneet koko esittävän taiteen kentälle taloudellisia menetyksiä ja estänyt freelancereiden palkkaamisen.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry pitää tärkeänä, että koronatodistukseen liittyvä sääntely on vaihtoehtoista suhteessa viranomaisten asettamiin rajoituksiin. Koronatodistuksen käyttö on vapaaehtoista, mutta antaa kulttuuritoimijoille mahdollisuuden valita edellytetäänkö todistusta vai noudatetaanko voimassa olevia rajoituksia. Yhdenvertaisuuden kannalta on myös tärkeää, että alle 12-vuotiailta ei edellytetä todistusta. Koronatodistuksen käyttöönotto mahdollistaa yleisötilaisuuksien rajoituksista luopumisen siltä varalta, että alueellisia tai paikallisia epidemiaryöpsähdyksiä varten tarvitaan rajoitustoimia.

 

Voisiko koronapassia käyttää myös tartuntatautilain 58 c §:n yhteydessä?

Esityksessä koronatodistuksen edellyttämisellä voitaisiin poiketa tartuntatautilain 58 §, 58 a § ja 58 d § perusteella tehdyistä rajoituksista. Esityksessä ei viitata pykälään 58 c, mutta tämä pykälä on johtanut aluehallintoviranomaisten ja sairaanhoitopiirien erilaisiin tulkintoihin terveysturvallisuuteen liittyvien vaatimusten tasosta. Alueelliset viranomaiset eri puolilla maata ovat tulkinneet eri tavoin ”riittävää väljyyttä”.  Kuten Kulta ry, Finland Festivals, Suomen Teatterit ja Suomen Filmikamari myös Suomen Sinfoniaorkesterit ehdottaa, että koronatodistus toimisi myös tällaisissa rajoitustilanteissa vaihtoehtona ja antaisi mahdollisuuden 100 prosentin yleisökapasiteetin sallimiseen 50 tai 75 prosentin kapasiteetin sijaan.

Suomen Sinfoniaorkesterit kysyy myös voisiko koronapassia käyttää myös 58 g §:n yhteydessä, jolloin tilojen väliaikaiset sulkemiset voitaisiin välttää.

 

Valtioneuvoston hybridistrategia, THL:n riskipotentiaalimalli ja koronatodistus luovat selkeän kokonaisuuden yhteiskunnan avaamiseen

Suomen Sinfoniaorkesterit ry pitää hyvänä hybridistrategian päivityksen näkemystä yhteiskunnan asteittaisesta avaamisesta. Strategian liitteenä julkaistu THL:n riskiarviointimalli tunnistaa orkesterikonsertit pieniriskisiksi tilaisuuksiksi, joita ei enää rajoiteta sen jälkeen, kun riittävä rokotekattavuus on saavutettu.
On tärkeää, että EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallista käyttöä koskeva sääntely tulisi voimaan viimeistään 1.10.2021. Näin orkesteritoiminnan monet positiiviset vaikutukset saadaan hyödynnettyä mahdollisimman pian ja kulttuuristen oikeuksien toteutumista taattua yhteiskunnan avautuessa.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puolesta

Helena Värri
toiminnanjohtaja

 

Takaisin