Mikkelin kaupunginorkesteri kunnan ja alueen kulttuurihyvinvoinnin ja vetovoiman kulmakivinä
Julkaistu 5.10.2021
Suomalaiset kunnat, kuten myös Mikkelin kaupunki, palvelevat asukkaitaan monipuolisella kulttuuritarjonnalla, jonka vaikutukset kansalaisten hyvinvointiin ja kuntien vetovoimaan ovat olleet merkittäviä. Viime vuosina kunnat ovat kohdanneet monia taloudellisia haasteita. Väestön ikääntyminen kasvattaa terveydenhuolto- ja hoivamenoja ja heikentää kuntien rahoitusasemaa. Kunnat joutuvat miettimään palvelutarjontaansa ja sen laajuutta.
Mikkelin kaupunki ei ole välttynyt taloudellisilta huolilta. Kaupunki kuitenkin nojaa strategiassaan Hyvän elämän ohjelmaan. Hyvän elämän ohjelmassa keskeistä on ihmisten hyvinvointi, toimiva arki, liikunta ja kulttuuri. Toisena painopisteenä strategiassa on elinvoiman lisääminen. Kulttuuri vaikuttaa positiivisesti oppimiseen, sosiaaliseen hyvinvointiin, terveyteen ja ympäristöön. Kulttuuri myös lisää elin- ja pitovoimaa.
Mikkelin kaupunginorkesteri on keskeinen kulttuuritoimija Mikkelissä ja koko maakunnassa. Mikkeliläinen musiikkielämä rakentuu peruskoulun musiikkiopetuksen, musiikkiopiston, kaupunginorkesterin ja Musiikkijuhlien kokonaisuudesta. Yhtä osaa ei voi poistaa ilman että se vaikuttaisi kokonaisuuteen. Orkesteri Mikkeliin on perustettu jo 1903, jolloin Suomi on paljon nykyistä köyhempi maa. Orkesterin lakkauttaminen ei olisi sopeutustoimi, vaan merkitsisi yhden kulttuurialan lopettamista.
Mikkelin kaupunginorkesteri kohtaa laajasti mikkeliläisiä ja muita maakunnan asukkaita myös konserttisalien ulkopuolella. Orkesteri tekee koulukiertueita, esiintyy päiväkodeissa, vanhusten palvelutaloissa ja muissa matalan kynnyksen ilmaisissa konserteissa kaikille kaupunkilaisille. Musiikkiopiston opiskelijoilla on mahdollisuus nähdä ammattiorkesterin työskentelyä omassa kaupungissaan ja olla mukana esiintymässä ammattilaisten rinnalla.
Kuntien merkitys on ollut suuri, kun Suomi on opittu tuntemaan osaavana ja sivistyneenä kansakuntana. Tutkimukset osoittavat, että suomalaiset arvostavat ja tukevat kulttuuria kotipaikkakunnillaan. Itä-Suomen orkestereiden yhteistyö on tärkeää ja sitä pitää kehittää. Orkestereiden yhdistämisen haitat on kuitenkin todettu hyötyjä suuremmiksi eikä säästöjä pitkien maantieteellisten etäisyyksien vuoksi synny. Säännöllinen yhteistyö Saimaa Sinfoniettana rikastuttaa kaupunkien kulttuurielämää, niin että muusikkojen tärkeä läsnäolo omalla paikkakunnalla säilyy.
Suomen Sinfoniaorkesterit ry on vakuuttunut, että kulttuuri, kuten orkesteritoiminta, tulee olemaan kuntien menestystekijä yhä kiristyvässä kilpailussa uusista asukkaista ja yrityksistä. Suomalaisen musiikkielämän ja orkestereiden toiminta rakentuu pitkäjänteiselle kehittämistyölle, ja saavutettua korkeaa tasoa on mahdotonta korvata, jos orkesteritoiminta lopetetaan.
Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puolesta,
Helena Värri
toiminnanjohtaja
Suomen Sinfoniaorkesterit ry