Suosion linjaukset Ukrainan konfliktissa

Julkaistu 9.3.2022

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n hallitus 8.3.2022


Venäjän hallinnon sotatoimet Ukrainassa ja nopeasti eskaloitunut konflikti ovat lisänneet pelkoa ja epävarmuutta Suomessa ja muualla Euroopassa. Tilanne on horjuttanut pitkän pandemia-ajan haavoittamaa normaaliarkea ja luottamusta tulevaan. Sotatoimet ovat yhtä lailla järkyttäneet suomalaista orkesteriyhteisöä.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenten omistajaorganisaatiot vastaavat itse omista toimintalinjauksistaan. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n hallitus on kuitenkin tänään kokouksessaan jäsenten pyynnöstä hyväksynyt alan toimijoiden yhteiset linjaukset toimintalinjasta nykyisessä konfliktissa. Hallitus lausuu suosituksena jäsenilleen seuraavaa:

Suomen Sinfoniaorkesterit ry tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja katsoo Venäjän johdon olevan vastuussa ihmisoikeusrikkomuksista sekä toimiensa aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä. Annamme täyden tukemme EU:n käynnistämille toimille sodan lopettamiseksi mukaan lukien asetetut pakotteet.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkestereissa on työntekijöitä useista maista. Työnantajina orkestereiden tulee huolehtia yhdenvertaisesti kaikista työntekijöistään ja tarjota heille hyvä ja turvallinen työympäristö. Jokaisella ihmisellä on YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan mm. oikeus tehdä työtä ja vapaasti osallistua yhteiskunnan sivistyselämään.

Jo sovittuja vierailuja ja konsertteja uudelleen arvioitaessa on punnittava tarkoin, millä toimilla voidaan vaikuttaa niihin, jotka ovat tosiasiallisesti vastuussa kansainvälisen oikeuden loukkauksista ja käynnissä olevista sotatoimista Ukrainassa eli Venäjän hallintoon. Sellaiset toimet tulee tehdä.

Orkesteritoiminnassa on myös yksittäisiä taiteilijoita, jotka saavat elantonsa omasta taiteellisesta työstään Venäjän valtiosta tai valtionjohdosta riippumattomasti. Sellaisten taiteilijoiden sulkemista konserttitoiminnasta ei voida hyväksyä, mikäli taiteilija ei edusta Venäjää, toimi sen hallinnossa eikä tue Venäjän johtoa ja sen linjauksia Ukrainan konfliktissa. Järjestäjä voi varmistua tästä esimerkiksi erillisin esiintymissopimuksen erityisehdoin. Tällaisiksi taiteilijoiksi tässä suosituksessa katsotaan ne kertapalkkaiset solistit ja kapellimestarit, joilla on Venäjän kansalaisuus uudelleenarviointia tehtäessä.

Venäläisillä teoksilla on merkittävä roolinsa niin sinfoniaorkestereiden kuin muidenkin esittävien taiteiden, kirjallisuuden ja kuvataiteen historiassa. Suosio ei suosittele jo sävellettyjen teosten boikotointia.

On eri asia suorittaa harkintaa mahdollisten uusien tilaussävellysten ja kantaesitysten kohdalla kuten kertapalkkaisten solistien ja kapellimestarien kanssa.

Taiteellinen ja taloudellinen yhteistyö Venäjän, ja erityisesti valtion rahoittamien taide- ja kulttuurilaitosten kanssa on syytä jäädyttää.

 

Takaisin