Ensemble Nylandia

Ensemble Nylandia

ENSEMBLE NYLANDIA on cembalisti ja kosketinsoittaja Matias Häkkisen vuonna 2009 Helsingissä perustama nuoren sukupolven barokkimuusikoiden yhteenliittymä. Ensemble Nylandia uudistaa ja hämmentää barokkimusiikkikenttää innovatiivisilla riskinotoillaan, antaa omille jäsenilleen tilaisuuden esitellä ammattitaitoaan sekä tekee produktioita myös muiden taiteilijoiden kanssa. Orkesterin sydän on parhaimmillaan poikkeuksellisen suuressa yli kymmenpäisessä basso continuo -ryhmässä. Sen monipuolinen ja idearikas käyttö on saanut kehuja niin muhevaa bassoa arvostavilta rockpoliiseilta kuin teorbin suolikielistä tai cembalon sulkakynsistä viehättyneiltä barokkikonossööreiltä. Ensemble Nylandian keskeiset painopisteet ja suosituimmat teemat ovat olleet erilaiset konsertot sekä draamalliset projektit, mukaan lukien vähemmän tunnettu ooppera- ja oratorio-ohjelmisto.

"JO MUINAISET ROOMALAISET..."

Orkesterimuotoisen toimintansa, taiteellisen johtajansa Matias Häkkisen kanssa, Ensemble Nylandia aloitti tammikuussa 2011 "Jo muinaiset roomalaiset.." -konsertilla, jossa nautiskeltiin concerto grosso - kokoonpanon värikkäistä mahdollisuuksista. Ensi konsertista lähtien erilaiset konsertot ovat olleet Ensemble Nylandian soittajiston lempiteemoja; vuonna 2013 Ensemble Nylandia kantaesitti barokkisoittimin Esa Ylivaaralta tilaamansa cembalokonserton Taideyliopiston Sibelius-Akatemian konserttisarjassa. 

Omista riveistä nousevien solistien lisäksi erilaisia konserttokonsertteja on soitettu myös lukuisten muiden taiteilijoiden kanssa, jotkut heistä ovat soittaneet jopa moderneilla soittimilla. Solisteina ovat olleet mm. Irma Niskanen ja Antto Vanhala (barokkiviulu), Matias Häkkinen, Laura Ollberg, Mahan Esfahani (cembalo ja urut), Guadalupe López-Iñiguez (barokkisello), Sini Vahervuo (traverso ja nokkahuilut), Petri Arvo (nokkahuilut ja fagotti) sekä Malla Vivolin, Mikael Helasvuo ja Ilkka Laivaara (huilu). Kesällä 2014 Pori Organ -festivaaleilla konserttovimma jatkui Vivaldin konsertoilla ja elokuussa BRQ Vantaa –festivaaleilla, missä 300-vuotiasta Carl Philipp Emanuel Bachia juhlittiin mm. iranilaisen cembalistin Mahan Esfahanin kanssa. Syksyllä 2015 Temppeliaukion kirkko täyttyi konserttojen riemusta. Tuolloin oli vuorossa uusintana tuttuakin tutummat Vivaldin Vuodenajat Antto Vanhalan tulkitsemina sekä lisäksi tuntemattomammat trumpettikonsertot Miikka Saarisen taituroimina. Syksyllä 2017 Korsossa järjestettävä Ankkabarock -festivaali kutsui Ensemble Nylandian jo toistamiseen esittelemään barokkimusiikin helmiä, tällä kertaa Johann Sebastian Bachin konserttojen muodossa.

Ensemble Nylandian 10-vuotispäivää juhlittiin syyskuussa 2019 Kallion kirkossa suuren orkesterikonsertin muodossa. Konsertissa soitettiin musiikkia 1670-luvulta 1970-luvulle saakka, keskeisimpänä teoksena Joonas Kokkosen …durch einen Spiegel… autenttisella Wittmayer-cembalolla ja barokkijousistolla esitettynä.

"ENSEMBLE NYLANDIA RAKASTAA DRAAMAA”

Ville Saukkosen ohjaus vuonna 2012 Ensemble Nylandialle ja sopraano Tuuli Lindebergille Henry Purcellin säveltämiin hulluuskohtauksiin What Magick has Victorious Love kuultiin uusintana heinäkuussa 2014 Espoon Urkuyö ja aaria -festivaaleilla, elokuussa 2016 Korson Ankkabarock -festivaalilla ja toisena yhtyeen juhlakonserteista toukokuussa  2019 Helsingin konservatoriolla. Ensemble Nylandia esitti ensimmäisenä Pohjois-Euroopassa sisilialaisen Michelangelo Falvettin dramatisoidun Vedenpaisumusoratorion vuodelta 1682 Helsingin konservatorion konserttisalissa keväällä 2013. Solisteina olivat mm. Jussi Lehtipuu, Niall Chorell, Tuuli Lindeberg, Teppo Lampela, kuorona Vokaaliyhtye Incanto sekä tanssijoina nuorten breakdance-ryhmä. Yhteensä lavalla oli 70 tanssijaa, laulajaa ja soittajaa. Vuonna 2016 Ensemble Nylandia esitti espanjalaisen Antonio Literesin Los Elementos barokkioopperan ensi kertaa Suomessa. Ensi-ilta oli Helsingin maineikkaassa Savoy-teatterissa ja esityksiä oli yhteensä viisi Uudenmaan alueella. Solistikaartissa olivat mm. Angelica Klas, Tuuli Lindeberg, Kristian Lindroos ja Essi Luttinen. Syyskuussa 2017 orkesteri vieraili Kanadassa mezzosopraano Debi Wongin re:Naissance -oopperaseurueen kutsumana ja yhteisyön tuloksena toteutettiin Georg Friedrich Händelin Acis & Galatea -ooppera Vancouverin The Annex Theaterissa. Keväällä 2018 oli jälleen aika Suomen ensiesitykselle. Tällä kertaa vuorossa oli Alessandro Stradellan San Giovanni Battista -oratorio yhteistyössä Orpheus’ Muses -barokkioopperaensemblen kanssa, solisteina Meri Metsomäki, Elli Vallinoja, David Hackston, Juho Punkeri ja Jussi Merikanto. Syksyllä 2019 esitettiin yhteistyössä Opera Articon kanssa Henry Purcellin Dido & Aeneas -ooppera, jossa solisteina mm. Laura Pyrrö ja Matias Haakana.

"ENSEMBLE NYLANDIA ON MONIPUOLINEN."

Orkesterin keskiössä on suuri continuoryhmä, jota käytetään yhtyeen kokoonpanojen vaihdellessa ilmeikkäästi. Basso continuo -jengi on myös esiintynyt omana orkesterinaan ilman melodiasoittajia, mikä on jokseenkin uniikkia Suomessa. Orkesterin ensiesiintyminen oli vuonna 2015 Haapaveden wanhan musiikin tapahtumassa.

Nokkahuiluyhtye Q Consortin ja gambayhtye Eloisa consortin pohjalta rakennettu Ensemble Nylandian renessanssikokoonpano aloitti toimintansa Aurore -renessanssimusiikkifestivaaleilla vuonna 2017 ja konsertoi myös BarokkiKuopio -festivaaleilla kesällä 2017. 

Vuonna 2014 SibaTV taltioi Helsingin Musiikkitalossa Ensemble Nylandian Swea Trohn är klädd i sorgedrächt – Musiikkia Ruotsin Suurvalta-ajalta -konsertin, joka sai jatkoa seuraavana vuonna Rooman Villa Lantessa. Yleisradio sekä Radio PRO ovat radioineet Ensemble Nylandian konsertteja ja YLE:n striimasi vuonna 2016 Musiikkitalon klubilla Café Barockin ja Ensemble Nylandian Kauneimmat barokkijoululaulut. Tämä tunnelmallinen konsepti on viime vuosina kiertänyt ympäri Suomea ja on esiintynyt myös Nurmeksen joulumusiikkifestivaaleilla vuonna 2014. Vuodesta  2018 Kauneimmat barokkijouluaulut konsertteja on järjestetty laajasti eri puolilla Suomea. 

Ensemble Nylandia toimii BarokkiKuopio-festivaalin residenssiorkesterina ja on festivaalin puitteissa soittanut yhteiskonsertteja mm. espanjalaisen La Ritirata -yhtyeen sekä The Royal Wind Music -nokkahuiluconsortin kanssa. Muista kansainvälisistä yhteistuotannoista mainittakoon yhteiskiertue kesällä 2018 belgialaisen Les Agréments -barokkiorkesterin kanssa ja vuoden 2021 suuri pohjoismainen yhteistyöprojekti tanskalaisen Camerata Øresundin ja islantilaisen Cantoque Ensemblen kanssa.

“Kapellimestari Matias Häkkinen tukee muusikkoystäviensä soutua hiljaisen hymyn säestyksellä ja johtaa joukkonsa turvalliseen satamaan oli sitten edessä leppeä tuulenvire tai myrskyävä hyöky. Ja aina on aikaa ja on tilaa.”

— Matti Saurama, Demokraatti 1.10.2019 (Ensemble Nylandian 10-vuotisjuhlakonsertti)

Su
28.8.2022
15:00
Teatteritalo Universum

Ensemble Nylandia
Café Barock Universumissa: Oh sister, haste with me to the sea

​Amor céu:
Aino Peltomaa: laulu, harppu, carillonkellot ja lyömäsoittimet
Anna-Maaria Oramo: laulu, clavicimbalum
Eira Karlson: laulu, fiideli
Cantigas de Santa Maria - Martin Codax - Codex Montpellier
Liput ovelta, maksa mitä jaksat.
To
1.9.2022
19:00
Paavalin kirkko

Ensemble Nylandia
Jatkotutkintokonsertti II: Stabiilin terssin synty – konsertti pylväistä ja niiden väleistä

Matias Häkkinen, cembalo ja urut 
Sini Vahervuo, nokkahuilut 
Petri Arvo, nokkahuilut ja dulcian 
Jukka Rautasalo, viola da gamba
1    Guillaume Machaut: Ma fin est mon commencement
2    Gilles Binchois: Dueil angoisseux
3    Francesco Landini: Si dolce non sono
4    Worcester fragment (myöh. 1200-luku): Beata viscera
5    Margareeta Itävaltalainen (1480–1530): Se je souspire et plaingz / Ecce iterum      
6    Anon. Soubz ce tumbel
7    Pierre de la Rue: Pour ung jamais
8    Anon.: Lamento di Tristano
9    Oswald von Wolkenstein: Wach auff mein hort der leucht dorther
10    Gilles Binchois: Triste plaisir et douleureuse joye
11    Francesco Landini (n. 1325-1397): Non ara may pieta questa mia dona 
12    John Dunstable: Ave Maris Stella       
13    Jacob Senleches: La harpe de mellodie
14    Hayne van Ghizeghem: De tous biens plaine
15    anon.: My Lady Carey's Dump        
16    Oswald von Wolkenstein: Mit ganczem Willen wünsch ich dir
17    Johannes Ciconia: Una Panthera
18    Guillaume Dufay: Vergene bella, che di sol vestita
19    Guillaume Machaut: Douce dame jolie
20    Guillaume Machaut (1300-77): Messe de Notre Dame - VI Ite, missa est
Pe
2.9.2022
19:00
Paavalin kirkko

Ensemble Nylandia
Jatkotutkintokonsertti III: Vireen vapaus – konsertti kahleissa ja ilman

Ensemble Nylandian renessanssiorkesteri joht. Matias Häkkinen
​1    Piae cantiones: Ramus virens olivarum        
2    Coelius Sedulius: A solis ortus cardine
3    Thomas Stoltzer: A solis ortus cardine
4    Gilles Binchois: A solis ortus cardine
5    Michael Praetorius: A solis ortus cardine
6    Philippe Verdelot / Antonio de Cabezon: Ultimi miei sospiri       
7    Jean Mouton: Missa Dictes moy toutes vos pensees - Kyrie I
8    Loyset Compére: Dictes moy toutes vos pensees
9    Pierre Sandrin (1490–1561): Recercada II sobre Doulce Memoire (sov. Diego Ortiz)
10    Pierre Sandrin: Doulce memoire (sov. Antonio de Cabezón)      
11    Trad. suomalainen / M.Häkkinen: Renessanssifantasia suomalaisista teemoista
12    Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-94): Io son' ferito (diminuutiot)        
13    Heinrich Isaac: Innsbruck ich muss dich lassen
14    Guillaume Dufay: Lamentatio Sanctae Matris Ecclesiae Constantinopolitanae
15    Maddalena Casulana: Ridon or per le piagge        
16    Franz Tunder (1614–1667): Sinfonia à 7 viole “Da Pacem Domine”
17    Arvo Pärt (1935-): Da pacem Domine
Ti
6.9.2022
20:00
Kalliosali

Ensemble Nylandia
Café Barock Kalliosalissa: Tuulen tiet

Bravade-nokkahuilukvartetti
Sunniva Fagerlund
Pauliina Fred
Hanna Haapamäki
Hanna Paatelma
Musiikkia Bravade-nokkahuilukvartetin 15-vuotiselta taipaleelta.
Ovet klo 19.00, showtime klo 20.00
Liput 15 / 10 € ovelta ja ennakkoon
Ti
4.10.2022
20:00
Kalliosali

Ensemble Nylandia
Caf‚ Barock Kalliosalissa: Lainahöyhenissä

Sanni Antikainen, sähköcembalo
Johanna Isokoski, laulu
Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu
Anna Pulakka, viola da gamba ja barokkisello
Katri Antikainen, sähkösello ja laulu
Brahms – Debyssy – Rameau
Ovet klo 19.00, Showtime klo 20.00
Liput 15 / 10 € ovelta ja ennakkoon

Taiteellinen johtaja
Matias Häkkinen
050-3697121

Toiminnanjohtaja
Anna Pulakka
050-5407391

Café Barock -tuottaja
Laura Ollberg-Ekman
040-7441570

Tuottaja
Sanni Antikainen

Tuottaja
Sini Vahervuo

Perustamisvuosi
2009

Orkesterin koko
2–30 muusikkoa

Pääasiallinen konserttipaikka
Vaihtuva