Ensemble Nylandia

Ensemble Nylandia

ENSEMBLE NYLANDIA on cembalisti ja kosketinsoittaja Matias Häkkisen vuonna 2009 Helsingissä perustama nuoren sukupolven barokkimuusikoiden yhteenliittymä. Ensemble Nylandia uudistaa ja hämmentää barokkimusiikkikenttää innovatiivisilla riskinotoillaan, antaa omille jäsenilleen tilaisuuden esitellä ammattitaitoaan sekä tekee produktioita myös muiden taiteilijoiden kanssa. Orkesterin sydän on parhaimmillaan poikkeuksellisen suuressa yli kymmenpäisessä basso continuo -ryhmässä. Sen monipuolinen ja idearikas käyttö on saanut kehuja niin muhevaa bassoa arvostavilta rockpoliiseilta kuin teorbin suolikielistä tai cembalon sulkakynsistä viehättyneiltä barokkikonossööreiltä. Ensemble Nylandian keskeiset painopisteet ja suosituimmat teemat ovat olleet erilaiset konsertot sekä draamalliset projektit, mukaan lukien vähemmän tunnettu ooppera- ja oratorio-ohjelmisto.

"JO MUINAISET ROOMALAISET..."

Orkesterimuotoisen toimintansa, taiteellisen johtajansa Matias Häkkisen kanssa, Ensemble Nylandia aloitti tammikuussa 2011 "Jo muinaiset roomalaiset.." -konsertilla, jossa nautiskeltiin concerto grosso - kokoonpanon värikkäistä mahdollisuuksista. Ensi konsertista lähtien erilaiset konsertot ovat olleet Ensemble Nylandian soittajiston lempiteemoja; vuonna 2013 Ensemble Nylandia kantaesitti barokkisoittimin Esa Ylivaaralta tilaamansa cembalokonserton Taideyliopiston Sibelius-Akatemian konserttisarjassa. 

Omista riveistä nousevien solistien lisäksi erilaisia konserttokonsertteja on soitettu myös lukuisten muiden taiteilijoiden kanssa, jotkut heistä ovat soittaneet jopa moderneilla soittimilla. Solisteina ovat olleet mm. Irma Niskanen ja Antto Vanhala (barokkiviulu), Matias Häkkinen, Laura Ollberg, Mahan Esfahani (cembalo ja urut), Guadalupe López-Iñiguez (barokkisello), Sini Vahervuo (traverso ja nokkahuilut), Petri Arvo (nokkahuilut ja fagotti) sekä Malla Vivolin, Mikael Helasvuo ja Ilkka Laivaara (huilu). Kesällä 2014 Pori Organ -festivaaleilla konserttovimma jatkui Vivaldin konsertoilla ja elokuussa BRQ Vantaa –festivaaleilla, missä 300-vuotiasta Carl Philipp Emanuel Bachia juhlittiin mm. iranilaisen cembalistin Mahan Esfahanin kanssa. Syksyllä 2015 Temppeliaukion kirkko täyttyi konserttojen riemusta. Tuolloin oli vuorossa uusintana tuttuakin tutummat Vivaldin Vuodenajat Antto Vanhalan tulkitsemina sekä lisäksi tuntemattomammat trumpettikonsertot Miikka Saarisen taituroimina. Syksyllä 2017 Korsossa järjestettävä Ankkabarock -festivaali kutsui Ensemble Nylandian jo toistamiseen esittelemään barokkimusiikin helmiä, tällä kertaa Johann Sebastian Bachin konserttojen muodossa.

Ensemble Nylandian 10-vuotispäivää juhlittiin syyskuussa 2019 Kallion kirkossa suuren orkesterikonsertin muodossa. Konsertissa soitettiin musiikkia 1670-luvulta 1970-luvulle saakka, keskeisimpänä teoksena Joonas Kokkosen …durch einen Spiegel… autenttisella Wittmayer-cembalolla ja barokkijousistolla esitettynä.

"ENSEMBLE NYLANDIA RAKASTAA DRAAMAA”

Ville Saukkosen ohjaus vuonna 2012 Ensemble Nylandialle ja sopraano Tuuli Lindebergille Henry Purcellin säveltämiin hulluuskohtauksiin What Magick has Victorious Love kuultiin uusintana heinäkuussa 2014 Espoon Urkuyö ja aaria -festivaaleilla, elokuussa 2016 Korson Ankkabarock -festivaalilla ja toisena yhtyeen juhlakonserteista toukokuussa  2019 Helsingin konservatoriolla. Ensemble Nylandia esitti ensimmäisenä Pohjois-Euroopassa sisilialaisen Michelangelo Falvettin dramatisoidun Vedenpaisumusoratorion vuodelta 1682 Helsingin konservatorion konserttisalissa keväällä 2013. Solisteina olivat mm. Jussi Lehtipuu, Niall Chorell, Tuuli Lindeberg, Teppo Lampela, kuorona Vokaaliyhtye Incanto sekä tanssijoina nuorten breakdance-ryhmä. Yhteensä lavalla oli 70 tanssijaa, laulajaa ja soittajaa. Vuonna 2016 Ensemble Nylandia esitti espanjalaisen Antonio Literesin Los Elementos barokkioopperan ensi kertaa Suomessa. Ensi-ilta oli Helsingin maineikkaassa Savoy-teatterissa ja esityksiä oli yhteensä viisi Uudenmaan alueella. Solistikaartissa olivat mm. Angelica Klas, Tuuli Lindeberg, Kristian Lindroos ja Essi Luttinen. Syyskuussa 2017 orkesteri vieraili Kanadassa mezzosopraano Debi Wongin re:Naissance -oopperaseurueen kutsumana ja yhteisyön tuloksena toteutettiin Georg Friedrich Händelin Acis & Galatea -ooppera Vancouverin The Annex Theaterissa. Keväällä 2018 oli jälleen aika Suomen ensiesitykselle. Tällä kertaa vuorossa oli Alessandro Stradellan San Giovanni Battista -oratorio yhteistyössä Orpheus’ Muses -barokkioopperaensemblen kanssa, solisteina Meri Metsomäki, Elli Vallinoja, David Hackston, Juho Punkeri ja Jussi Merikanto. Syksyllä 2019 esitettiin yhteistyössä Opera Articon kanssa Henry Purcellin Dido & Aeneas -ooppera, jossa solisteina mm. Laura Pyrrö ja Matias Haakana.

"ENSEMBLE NYLANDIA ON MONIPUOLINEN."

Orkesterin keskiössä on suuri continuoryhmä, jota käytetään yhtyeen kokoonpanojen vaihdellessa ilmeikkäästi. Basso continuo -jengi on myös esiintynyt omana orkesterinaan ilman melodiasoittajia, mikä on jokseenkin uniikkia Suomessa. Orkesterin ensiesiintyminen oli vuonna 2015 Haapaveden wanhan musiikin tapahtumassa.

Nokkahuiluyhtye Q Consortin ja gambayhtye Eloisa consortin pohjalta rakennettu Ensemble Nylandian renessanssikokoonpano aloitti toimintansa Aurore -renessanssimusiikkifestivaaleilla vuonna 2017 ja konsertoi myös BarokkiKuopio -festivaaleilla kesällä 2017. 

Vuonna 2014 SibaTV taltioi Helsingin Musiikkitalossa Ensemble Nylandian Swea Trohn är klädd i sorgedrächt – Musiikkia Ruotsin Suurvalta-ajalta -konsertin, joka sai jatkoa seuraavana vuonna Rooman Villa Lantessa. Yleisradio sekä Radio PRO ovat radioineet Ensemble Nylandian konsertteja ja YLE:n striimasi vuonna 2016 Musiikkitalon klubilla Café Barockin ja Ensemble Nylandian Kauneimmat barokkijoululaulut. Tämä tunnelmallinen konsepti on viime vuosina kiertänyt ympäri Suomea ja on esiintynyt myös Nurmeksen joulumusiikkifestivaaleilla vuonna 2014. Vuodesta  2018 Kauneimmat barokkijouluaulut konsertteja on järjestetty laajasti eri puolilla Suomea. 

Ensemble Nylandia toimii BarokkiKuopio-festivaalin residenssiorkesterina ja on festivaalin puitteissa soittanut yhteiskonsertteja mm. espanjalaisen La Ritirata -yhtyeen sekä The Royal Wind Music -nokkahuiluconsortin kanssa. Muista kansainvälisistä yhteistuotannoista mainittakoon yhteiskiertue kesällä 2018 belgialaisen Les Agréments -barokkiorkesterin kanssa ja vuoden 2021 suuri pohjoismainen yhteistyöprojekti tanskalaisen Camerata Øresundin ja islantilaisen Cantoque Ensemblen kanssa.

“Kapellimestari Matias Häkkinen tukee muusikkoystäviensä soutua hiljaisen hymyn säestyksellä ja johtaa joukkonsa turvalliseen satamaan oli sitten edessä leppeä tuulenvire tai myrskyävä hyöky. Ja aina on aikaa ja on tilaa.”

— Matti Saurama, Demokraatti 1.10.2019 (Ensemble Nylandian 10-vuotisjuhlakonsertti)

Su
12.6.2022
13:30
Puotilan kartano

Ensemble Nylandia
Kahvikantaatti Helsinki-päivänä

Johanna Engelbarth, sopraano
Jasper Leppänen, tenori
Mika Nikander, basso
Ensemble Nylandia:
Ilkka Eronen, traverso
Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu
Laura Ollberg-Ekman, cembalo
J.S.Bach: Kahvikantaatti BWV 211, ”Schweigt stille, plaudert nicht”
2. Kahvikantaatti Helsinki-päivänä 12.6. klo 16.00 Café Carusellissa
Yhteistyössä Greta Productionsin ja Helsingin tapahtumasäätiön kanssa
Su
12.6.2022
16:00
Café Carusel

Ensemble Nylandia
Kahvikantaatti Helsinki-päivänä

Johanna Engelbarth, sopraano
Jasper Leppänen, tenori
Mika Nikander, basso
Ensemble Nylandia:
Ilkka Eronen, traverso
Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu
Laura Ollberg-Ekman, cembalo
J.S.Bach: Kahvikantaatti BWV 211, ”Schweigt stille, plaudert nicht”
Yhteistyössä Greta Productionsin ja Helsingin tapahtumasäätiön kanssa
Su
12.6.2022
20:00
Kiikalan kirkko

Ensemble Nylandia
'Aurinkokuninkaan katseen alla' - ranskalaista barokkimusiikkia Ludwig XIV:n ajoilta

Kati Vainikainen, nokkahuilut
Sini Vahervuo, nokkahuilut ja traverso
Jukka Rautasalo, viola da gamba
Matias Häkkinen, cembalo
Francois Couperin
Jacques-Martin Hotteterre
Marin Marais
Anne-Danican Philidor
To
14.7.2022
20:00
Kuopion tuomiokirkko

Ensemble Nylandia
Violoncello Bolognese

Ensemble Nylandia:
Tatu Ahola, barokkisello
Lassi Kari, violone
Mikko Ikäheimo, luuttu ja barokkikitara
Gabrielli - Jacchini - G. Bononcini - A. Bononcini - G.B. Vitali
Konsertti on osa Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan kesäkonserttisarjaa ja BarokkiKuopio-festivaalia.
Yhteistyössä: BarokkiKuopio ja Kuopion tuomiokirkkoseurakunta
Pe
15.7.2022
20:30
Västanfjärdin uusi kirkko (Kemiönsaari)

Ensemble Nylandia
Pietari Brahen nuottikirja

Ensemble Nylandia:

Mikko Ikäheimo, luuttu

Johanna Isokoski, sopraano
Matias Häkkinen, cembalo
Tatu Ahola, viola da gamba
Kaisa Ruotsalainen, viulu
Sini Vahervuo, nokkahuilut
Petri Arvo, nokkahuilut ja dulcian
John Dowland​
Jacob van Eyck
Melchior Franck
Pierre Guédron
Tobias Hume
Jan Pieterszoon Sweelinck
Nicolas Vallet
Yhteistyössä: Kemiönsaaren musiikkijuhlat

Taiteellinen johtaja
Matias Häkkinen
050-3697121

Toiminnanjohtaja
Anna Pulakka
050-5407391

Café Barock -tuottaja
Laura Ollberg-Ekman
040-7441570

Tuottaja
Sanni Antikainen

Tuottaja
Sini Vahervuo

Perustamisvuosi
2009

Orkesterin koko
2–30 muusikkoa

Pääasiallinen konserttipaikka
Vaihtuva