Kalevi Ahon avoin kirje Ilta-Sanomien päätoimittajalle Ulla Appelsinille

Julkaistu 9.5.2016

Hyvä Ulla Appelsin,

syytätte minua kirjoituksessanne Ilta-Sanomissa 7.5. muun muassa siitä, että yllytän ihmisiä väkivallantekoihin. Haluan puuttua tähän väitteeseenne.

Vuonna 2011 Sisäministeriö ja Puolustusministeriö alkoivat rahoittaa selvitystä suomalaisten näkemyksistä omaan tulevaisuuteensa. Tämä Leena Ilmolan toimittama merkittävä raportti, jolla oli otsikkona ”Suomen mielialaindikaattori SMI – Tutkimuksen loppuraportti” valmistui vuonna 2013, ja se on löydettävissä myös netistä.

Raportista vaiettiin tuolloin –kenties siksi, että sen antama kuva suomalaisen yhteiskunnan tunnelmista oli niin negatiivinen. Vasta Suomen Kuvalehti toi talvella raportin sisällön julkisuuteen. Sen mukaan yhteiskunnallinen tila Suomessa on muuttumassa kriisiherkäksi ja tulenaraksi. Epävarmuus ja pelko ovat lisääntymässä, osa kansasta menettää toivonsa ja kadottaa uskonsa instituutioihin. Kieli radikalisoituu, populistipuolueet saavat kannatusta ja aggressiot nousevat pinnalle.

Jos mitään ei tehdä, seurauksena on kansalaisten enemmistön entistä suurempi yhteiskunnallinen näköalattomuus, monien syrjäytyminen, syvä tyytymättömyys tämänhetkisiin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin, toivottomuus tulevaisuuden suhteen sekä täydellinen epäluottamus vallassa olevien poliitikkojen lausumiin.

Tästä halusin Helsingin Sanomien haastattelussa 29.4. varoittaa, sillä pinnanalainen tyytymättömyys saattaa pian löytää maassamme entistä vaarallisempia purkautumisteitä. Tähän mennessä tilanteeseen on löydetty syntipukki, maahanmuuttajat, joita kohtaan aggressioita on polttopulloinkin purettu. Mutta aivan mahdollista on, että ennen pitkää kyllästytään syyttämään ongelmista pelkästään turvapaikanhakijoita ja erirotuisia, jolloin tyytymättömyys voi alkaa purkautua yhtä lailla päättäjiämme kohti.

En ymmärrä mitä väkivaltaan yllyttämistä tämän seikan toteaminen on. Toivoisin Ilta-Sanomien päätoimittajalta parempaa ja vähemmän asenteellista sisälukutaitoa.

Kalevi Aho

 

Takaisin