SIBELIUKSEN SEURAAJILTA 15 UUTTA SUOMALAISTEOSTA

Julkaistu 8.9.2017


Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi käynnistetyn 
Sibeliuksen seuraajat -hankkeen tulokset kuullaan Suomi100 -juhlavuoden aikana orkestereiden ohjelmistoissa. Ensimmäinen kantaesitys oli keväällä, ja syksyllä on vuorossa 14 uuden teoksen ensiesitykset. Kauden sarjan aloittaa UMO:n tilaus 12.9.

Suomalaisen orkesterikentän keskeiset toimijat Suomen Sinfoniaorkesterit ry ja Suomen Säveltäjät ry:n Sibelius-rahasto toteuttivat useita merkkivuosia juhlistavan Sibeliuksen seuraajat -yhteistyöhankkeen Suomen Kulttuurirahaston tuella. Hankkeen turvin orkesterit ovat tilanneet uusia teoksia ohjelmistoihinsa. Yksi tavoitteista oli alueellinen monipuolisuus, mikä Suomen Säveltäjät ry:n puheenjohtaja Antti Auvisen mukaan ”toteutuu suorastaan ennen näkemättömästi”.

Alueellisuus toteutui
Mahdollisuuteen tilata uutta musiikkia tartuttiin kattavasti ympäri maata. Osa tilasi teoksen paikalliselta säveltäjältä, osa muualta. HelsinkiläinenJuhani Nuorvalasai tilauksen Keski-Pohjanmaan kamariorkesterilta.Säveltäjä sanoo harvojen käyntiensä Etu-Töölön pohjoispuolella liittyvän joko sienestykseen tai musiikkiin. "Kokkolassahan vaikuttaa huippuluokan orkesteri, ja juuri siihen kaikki visiittini sinne ovat liittyneet. Aina on ollut mukavaa." Nuorvalan teoksen Variationes ex Bene quondam kantaesitys on syksyn toinen, 16.9.

Vahvaa paikallisuutta edustaa puolesteen oululainen Juha Pisto, joka vielä muutama vuosi sitten epäili koskaan kirjoittavansa sinfoniaa. Syntyjään paltamolainen säveltäjä pitää Oulua kotikaupunkinaan, siellä hän on myös pääosin suorittanut opintonsa. Kun tilaus kotikaupungin 80-vuotiaalta sinfoniaorkesterilta tuli, aiempi epäröinti sai väistyä. Sävellystyönsä lomassa hän kertoo pohtineensa mm. taiteen, tieteen ja teknologian yhteyttä kolmijalkaa, jonka varaan me suomalaiset, oululaiset, sinä ja minä olemme elämäämme ja tarinaamme rakentaneetPiston ensimmäinen sinfonia on Oulun orkesterin ohjelmassa 21.9.


Juhani Nuorvala:
"Kokkolassahan vaikuttaa huippuluokan orkesteri, ja juuri siihen kaikki visiittini sinne ovat liittyneet. Aina on ollut mukavaa."

Uutta musiikkia monipuolisille kokoonpanoille
Tilattujen sävellysten on tarkoitus heijastaa tilaajaorkestereiden erilaisuutta, mikä toteutui hankkeessa hyvin. Kokoonpanojen yksi ääripää on jousikvartetti ja toinen kuoron, solistien ja orkesterin muodostama oratorioesittäjistö.

Muista poikkeavaa genreä edustaa UMO Jazz Orchestra, joka tilasi säveltäjä ja harmonikkataiteilija Veli Kujalalta teoksen harmonikalle ja big bandille. Harmonikalle kirjoitetun musiikin läpikotaisin tuntevan Kujalan mukaan harmonikalle ja big band -kokoonpanolle ei ole juuri sävelletty musiikkia, ja tehtävä oli siksi mieluinen. UMO on Kujalalle tuttu ja ihailtu jo nuoruudesta. Innostavassa yhteistyössä ainoastaan solistin valinta tuotti päänvaivaa: ”Yleensä solistin muusikkous inspiroi minua, mutta tällä kertaa minun oli vaikea innostua solistista. Yritin alkuvaiheessa vielä vaikuttaa tähän, mutta UMO kuitenkin halusi esittää kappaleen minun kanssani.” Teoksen nimi Thum Bop - A Hitchhiker's Concerto viittaa säveltäjän mukaan ”erittäin suorasti Linnunradan käsikirjan alkuperäiseen nimeen”. Kantaesityspäivä on 12.9.

Sibeliuksen seuraajat 
-hankkeen 15 sävellyksen ainoan yhteistilauksen tekivät Meri-Lapin ja Savonlinnan kvartetit, joille lapsuutensa Tornionjokilaaksossa viettänyt jyväskyläläinen Kai Nieminen kirjoitti kolmannen jousikvartettonsa.”Säveltäjän kannalta tilanne on maukas. Uusi teos soitetaan heti tuoreeltaan seitsemän kertaa jokseenkin peräkkäin, kantaesityksen jälkeen kolme esitystä Kemin ja heti perään toiset kolme Savonlinnan seudulla.”

Millä säveltäjä elää?
Sibeliuksen seuraajat –hanke haluaa myös muistuttaa sävellystilausten merkityksestä taidemusiikin elinvoimaisuudessa ja uudistumisessa. Orkesterit ovat kiinnostuneita uusista teoksista, mutta rahoituksen löytäminen tilauksiin on usein vaikeaa. Tämä näkyy suoraan säveltäjien arjessa: vain harva suomalainen säveltäjä on kokopäivätoiminen. Useimmat tekevät lisäksi erilaisia musiikkialan töitä, opettavat, soittavat ja niin edelleen. ”Tottakai vain säveltäisin, jos se olisi mahdollista”, toteaa mm. Juha Pisto. Suomessa Sibeliuksen jälkeläiset elävät siis samanlaisessa taloudellisessa todellisuudessa kuin kollegansa aikana ennen Beethovenia – ja voivat vain haaveilla Sibeliuksen arjesta!

Enää eivät suomalaiset säveltäjät tunne elävänsä Sibeliuksen varjossa. Suhde kansainväliseen säveltäjään on luonteva ja Sibeliuksen maine nostaa koko ammattikunnan arvoa. ”Kaikkihan me olemme Sibeliuksen seuraajia”, toteaa Veli Kujala.
Sibeliuksen seuraajat -sävellykset ovat ohjelmistoissa eri puolilla maata syyskuusta joulukuuhun.

Yhteistyössä:
Suomen Sinfoniaorkesterit ry
Suomen Säveltäjät ry
Sibelius-rahasto

Sibeliuksen seuraajat-hanke toteutetaan Suomen kulttuurirahaston tuella

Sibeliuksen seuraajat: kantaesitykset

31.03.2017 Mikko Nisula
Vellamon neidot op. 35, orkesterifantasia
Saimaa Sinfonietta (Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterit)

Syyskuu
12.09.2017 Veli Kujala
Thum Bop, harmonikalle ja big bandille
UMO Jazz Orchestra

16.09.2017 Juhani Nuorvala
Variationes ex ’Bene quondam’
Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri

21.09.2017 Juha Pisto
Sinfonia nro 1 ”Oulu Sinfonia”
Oulu Sinfonia

22.09.2017 Kimmo Hakola
Double Concerto op. 96, kahdelle viululle ja orkesterille
Tapiola Sinfonietta

28.09.2017 Jukka-Pekka Lehto
Mee Pori
Pori Sinfonietta

Lokakuu
04.10.2017 Kimmo Kuokkala
Fragilis
Jyväskylä Sinfonia

03.11.2017 Pauliina Isomäki
Vuorisaarna, oratorio sekakuorolle, solisteille ja orkesterille
Turun filharmoninen orkesteri

12.10.2017 Pasi Lyytikäinen
Siinto
Seinäjoen kaupunginorkesteri

Marraskuu
06.11.2017 Sampo Haapamäki
Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariyhtyeelle
Avanti! kamariorkesteri

21.11.2017 Ville Raasakka
Hammer, hammer, on the wall, who’s the fairest of them all?, orkesterisoittimille ja esineille
Hyvinkään orkesteri

23.11.2017 Kirmo Lintinen
Konsertto orkesterille
Joensuun kaupunginorkesteri

01.12.2017 Jukka Tiensuu
uusi teos barokkiorkesterille
Suomalainen barokkiorkesteri

30.11.2017 Kai Nieminen
Gestures on Winter
Meri-Lapin jousikvartetti (til. Kemin KO, Länsi-Pohjan jousikvartetti, Savonlinnan orkesteriyhdistys ry/Savonlinna-kvartetti)

Joulukuu
06.12.2017 Tapio Tuomela
Crossroads
Sinfonia Lahti

Lisätiedot: 

Suomen Sinfoniaorkesterit ry, toiminnanjohtaja Helena Värri
helena.varri[at]sinfoniaorkesterit.fi, 050 556 9781

Suomen Säveltäjät ry, toiminnanjohtajaAnnu Mikkonen
annu.mikkonen[at]composers.fi, 041 527 3770


 

Takaisin