Nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun huippujännittävä loppuhuipennus on marraskuussa

Julkaistu 23.10.2017


III LASTEN JA NUORTEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILUN HUIPPUJÄNNITTÄVÄ LOPPUHUIPENNUS ON MARRASKUUSSA


Miltä tulevaisuuden musiikki kuulostaa?
Minkälaista musiikkia 10-19-vuotiaat tulevaisuuden säveltäjänimet tekevät?

Ennätyksellisen osallistumisinnokkuuden saavuttanut III Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu huipentuu finaalikonsertteihin keskiviikkona 8.11. klo 19 Kotkan konserttitalolla ja torstaina 9.11. klo 19 Kouvolassa Kuusankoskitalolla. Jännitystä pidetään yllä viimeiseen asti: kilpailun tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Kouvolan finaalikonsertin jälkeen, kun tuomaristo on tehnyt lopullisen päätöksensä kilpailun lopputuloksesta. Huippujännittävien finaalikonserttien orkesterina on Kymi Sinfonietta ja kapellimestarina Atso Almila. YLE radioi Kouvolan finaalikonsertin 9.11. suorana lähetyksenä. Kilpailu on ainoa laatuaan Suomessa ja harvinaisuus myös kansainvälisesti.

Nyt kolmatta kertaa järjestettävään ainutlaatuiseen kansalliseen sävellyskilpailuun saapui kaiken kaikkiaan 42 sävellystä eri puolilta Suomea. Niistä kilpailutuomaristo valitsi keväällä 2017 finaaliin yhteensä kymmenen teosta, viisi sävellystä sekä 10–14-vuotiaiden että 15–19-vuotiaiden ikäsarjaan. Marraskuun finaalikonserteissa esitettävien loppukilpailuteosten joukosta löytyy sävellyksiä sekä orkesterille että kamariyhtyeille.

Nuorempien sarjan finalistit ovat Ville Karhunen (Helsinki), Maxim Larionov (Helsinki), Lauri Mäki-Kojola (Seinäjoki), Joonas Pesonen (Helsinki) ja Paulus Rannankari (Kuopio) ja vanhempien sarjassa finaaliin valittiin Teemu Heinonen (Parolannummi), Ossi Hiltunen (Helsinki), Niilo Korsulainen (Oulu), Touko Niemi (Helsinki) ja Veikko Valanne (Espoo). Kilpailun tuomariston jäsenet Atso Almila, Markus Fagerudd, Kimmo Hakola, Kirmo Lintinen ja Lotta Wennäkoski lukeutuvat maamme nimekkäimpään säveltäjäkaartiin. Säveltäjyyden ohella kilpailun tuomariston jäseniä yhdistää aito kiinnostus lasten ja nuorten luovaa musiikillista ajatusmaailmaa kohtaan. Atso Almila myös johtaa finaalikonsertit.

Finaalikonserteissa pääsee kannustamaan ja bongaamaan tulevaisuuden klameja

Kilpailun finaaliin kannattaa tulla bongaamaan ja kannustamaan nuoria säveltäjiä, sillä kilpailuun osallistuneet nuoret ovat tulevaisuuden säveltäjänimiä, tulevia klameja ja sibeliuksia. Sävellyskilpailun finaalikonsertit tarjoavat mielenkiintoisen musiikillisen elämyksen kaikenikäiselle finaalikonserttiyleisölle, finaaliin valittujen kappaleiden tyylillinen kirjo ulottuu raikkaasta wieniläisklassismista aina modernistiseen ilmaisuun asti, myöhäisromantiikkaa ja elokuvamusiikillisia sävyjä unohtamatta. Finaalikonsertti-tunnelmaan pääsee virittäytymään myös radion puolella, sillä YLE radioi Kouvolan finaalikonsertin 9.11. suorana lähetyksenä. Finalistit ja tuomariston jäsenet ovat myös haastateltavina ennen finaalikonsertteja ”Säveltäjät esiin!” -tilaisuuksissa (ke 8.11. klo 17.30 Kotkan konserttitalon ravintola Vaustissa ja to 9.11. klo 17.30 Kuusankoskitalon kokoushuone Hirvelässä).

Kilpailu on finalisteille pedagoginen prosessi

Sävellyskilpailu on finalisteille pedagoginen prosessi, sillä he osallistuvat oman teoksensa harjoitusprosessiin finaalikonserttiviikolla ja pääsevät kommunikoimaan teoksistaan ja niiden lopullisesta esitysmuodosta kapellimestarin ja orkesterin kanssa sekä kuulemaan sävellyksensä ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä. Palkinnoiksi on luvassa mm. sävellyksenopetusta, sillä kilpailun avulla halutaan ensisijaisesti kannustaa lapsia ja nuoria eteenpäin säveltäjyyden tiellä. Monet edellisten kilpailujen finalisteista ovat sanoneet, että jo finaaliin pääsy ja oman teoksen kuuleminen ammattiorkesterin esittämänä on ollut heille voitto.

Finaalikonserttiliput ovat myynnissä Ticketmasterissa (www.ticketmaster.fi).
Lippuja voi tiedustella myös orkesteritoimistosta (puh. 05-234 4891) tai tuntia ennen ovelta.

 

Takaisin