Matthew Whittallin pianokonserton Suomen ensiesitys kuullaan RSO:n ja PianoEspoo -festivaalin yhteistyökonsertissa

Julkaistu 7.11.2017


Radion sinfoniaorkesterin
ja PianoEspoo-festivaalin yhteistyökonsertissa 10.11. kuullaan Matthew Whittallin pianokonserton Suomen ensiesitys. Konserton solistina esiintyy Risto-Matti Marin. Kapellimestari Olari Eltsin johdolla konsertin ohjelmassa on myös Respighin ja Rahmaninovin teoksia.

Myöhäisillan kamarimusiikissa Risto-Matti Marin tulkitsee vielä Whittallin sävellyksiä soolopianolle. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena.

Suomessa vuodesta 2001 asuneen kanadalaislähtöisen Matthew Whittallin tuore pianokonsertto The Nameless Seas sai kantaesityksensä Ottawassa 5.10. Hannu Linnun johdolla. National Arts Centren ja PianoEspoo -festivaalin tilaus on saanut inspiraationsa Mary Beth Thielhelmin meriaiheisten maalausten säveltäjässä herättämien vaikutelmien toimiessa luovan prosessin alkulähteenä. Solistille konserttotarjoaa rikasta ja monipuolista,mutta myösteknisiä haasteitasisältävää soitettavaa.

Virolainen Olari Elts tunnetaan maailmalla energisestä mutta tarkasta johtamistyylistä sekä luovasta ohjelmistosuunnittelustaan. Elts on Viron valtion sinfoniaorkesterin päävierailija, ja toiminut samassa tehtävässä aiemmin Helsingin kaupunginorkesterissa ja Skotlannin kamariorkesterissa. Alkaneella kaudella Elts johtaa mm. Varsovan ja Soulin filharmonikkoja sekä Irlannin kansallisorkesteria.

Risto-Matti Marin on levyttänyt kansainvälisesti kiitettyjen soololevyjensä lisäksi myös monia kamarimusiikkiteoksia, ja tehnyt lukuisia radionauhoituksia Yleisradiolle. Monet merkittävät kotimaiset nykysäveltäjät, kuten mm. Eero Hämeenniemi ja Sebastian Fagerlund ovat säveltäneet teoksiaan Marinille.

3.-19.11. järjestettävä kansainvälinen PianoEspoo-festivaali kokoaa pääkaupunkiseudun konserttisaleihin kansainvälisiä tähtiä, kotimaisen pianotaiteen ykkösnimiä sekä nuoria pianisteja joka toinen vuosi.

10.11. klo 19

Perjantaisarja 5

Yhteistyössä PianoEspoo-festivaalin kanssa
Olari Elts, kapellimestari
Risto-Matti Marin, piano
J. S. Bach / Ottorino Respighi: Preludi ja fuuga D-duuri
Matthew Whittal: Pianokonsertto, ensiesitys Suomessa (PianoEspoo-festivaalin ja National Arts Centre Corporation tilaus)
Sergei Rahmaninov / Ottorino Respighi: Preludi La mer et les mouettes op. 39, nro 2
Sergei Rahmaninov: Sinfonisia tansseja op. 45

Myöhäisilllan kamarimusiikki:
Risto-Matti Marin, piano
Matthew Whittall: Kokoelmasta Leaves of Grass - 12 preludes for piano after Walt Whitman:
Preludi nro 6 "On the beach at night"
Preludi nro 7 "A noiseless patient spider"
Preludi nro 11 "Song of the universal"

 

Takaisin