Klaus Mäkelä kaksoisroolissa Tapiola Sinfoniettan konsertissa

Julkaistu 5.1.2018


Kaksi nuorta miestä – kapellimestari-sellisti Klaus Mäkelä ja viulisti Marc Bouchkov – käyvät 12.1. Espoon kulttuurikeskuksessa kuultavassa konsertissa vuoropuhelua Brahmsin kaksoiskonserton sävelin; Mäkelä sellistinä ja Bouchkov viulunsa kanssa. Tämän jälkeen Joonas Kokkosen Il paesaggio vie kuulijat hetkeksi Tuusulanjärven maisemiin, kunnes Mäkelän johtama Tapiola Sinfonietta päästää Mozartin 39 sinfonian viihdyttävät sävelet valloilleen.

Syksyllä 2018 Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina aloittava Klaus Mäkelä (s. 1996) esiintyy Tapiola Sinfoniettan konsertissa 12.1.2018 sekä kapellimestarina että sellosolistina. Mäkelän vahvasti nousujohteinen kapellimestarin ura sinetöitiin hiljattain kahdella kiinnityksellä: syksyllä 2018 hän aloittaa kolmivuotisen kautensa Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina sekä työskentelynsä Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin päävierailijana. Kuluvalla kaudella Mäkelän debyyttien joukossa ovat mm. Minnesotan orkesteri, Tokion Metropolitan-orkesteri, MDR- ja NDR- orkesterit, Tukholman kuninkaallinen orkesteri ja Sinfonia Lahti. Hän jatkaa uraansa myös sellistinä, taskussaan mm. toinen palkinto Turun XII sellokilpailusta vuodelta 2014. Tällä kaudella Mäkelä soittaa solistina Tapiola Sinfoniettan lisäksi mm. Kammerakademie Potsdamissa.

Viulisti Marc Bouchkov (s. 1991) edustaa aikamme nuorten viulistien ehdotonta kärkeä. Hän on voittanut useita arvostettuja kilpailuja, kuten Henri Koch -viulukilpailun, European Young Concert Artists -kilpailun ja Montrealin kansainvälinen musiikkikilpailun. Vuonna 2012 hän oli Kuningatar Elisabet -finalistien joukossa. Vuosina 2014-2017 Bouchkov on hionut taitojaan arvostetussa Kronberg-akatemiassa Saksassa. Viime aikojen kohokohtia ovat olleet esiintymiset Frankfurtin Radion sinfoniaorkesterin, Belgian kansallisorkesterin ja RAI:n kansallisen sinfoniaorkesterin kanssa. Hän on esiintynyt myös mm. Liègen kuninkaallisten filharmonikkojen ja Moskovan filharmonikkojen kanssa. 2016 Bouchkov esiintyi ensimmäistä kertaa Wigmore Hallissa Lontoossa, jossa hänelle myönnettiin London Music Masters –palkinto.

Johannes Brahmsin kaksoiskonsertossa viululle ja sellolle kahden solistin osuudet kietoutuvat kiinteästi toisiinsa. Sellon osuus on voimakkaampi ja määrätietoisempi, kun taas viulun osuus on lyyrisempi ja runollisempi. Teosta onkin luonnehdittu ”sanattomaksi oopperaksi, jossa on kaksi henkilöhahmoa”.

Kamariorkesterille sävelletty Il paesaggio (Maisema) kuuluu niihin Joonas Kokkosen teoksiin, joiden innoittajana on ollut luonto. Teos valmistui Järvenpään kaupungin tilauksesta Järvenpää-talon vihkiäisiin ja jäi samalla Kokkosen viimeiseksi huomattavaksi teokseksi.

Mozartin kolmen viimeisen sinfonian trilogiasta (sinfoniat 39, 40 ja 41) ensimmäisenä valmistunut sinfonia tarjoaa viihdyttävän kokonaisuuden: sinfonia nro 39 alkaa juhlavalla, suorastaan seremoniallisella johdannolla. Tätä seuraa elegantti Allegro, runollinen hidas osa, lämmin ja kansanomainen Menuetti. Teos ja samalla koko konsertti päättyy humoristiseen Finaaliin.

Pe 12.1.2018 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
(Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo)
MOZART 39
Klaus Mäkelä, kapellimestari ja sello
Marc Bouchkov, viulu
Johannes Brahms: Konsertto viululle, sellolle ja orkesterille a-molli op. 102
Joonas Kokkonen: Il paesaggio
Wofgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 39 Es-duuri KV 543

Konsertti päättyy noin klo 20.55.
Suora radiointi: Yle Radio 1
Liput Lippupisteestä: 25/19/11 € + toimitusmaksu alk. 1 € www.lippu.fi

Avoin kenraaliharjoitus
pe 12.1.2018 klo 10-13, Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali. Vapaa pääsy.
Taiteilijatapaaminen konsertin jälkeen Tapiolasalin lämpiössä. Vapaa pääsy.

Tutustu Tapiola Sinfoniettan 30-vuotisjuhlakauden 2017/2018 ohjelmaan: http://www.espoo.fi/materiaalit/kulttuuri_ja_liikunta/verkkolehti/sinfonietta17-18/

 

Takaisin