Suosikkiteoksia, passio ja kamarimusiikkifestivaali KPKO:n keväässä

Julkaistu 5.1.2018


Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) kausi on jälleen erittäin monipuolinen; luvassa on rakastettu passio, kuulijaystävällisiä konserttikokonaisuuksia, suomalainen kantaesitys sekä levytys. Vierailut ja muu yleisötyö ovat edelleen olennainen osa KPKO:n toimintaa.

KPKO:n taiteellinen johtaja Sakari Oramo palaa Kokkolaan 20.1. Oramo&Pogostkina -konserttiin. Oramo, KPKO ja Alina Pogostkina - Sibelius-viulukilpailun voittaja vuosimallia 2005 - vastaanottivat yleisön varauksettoman ihailun Würzburgin Mozart-festivaalilla viime kesänä. Samasta yhdistelmästä pääsee nyt myös kotiyleisö nauttimaan.

KPKO on perinteisesti tuonut esille nuoria, lupaavia taiteilijoita, niin myös tällä kaudella. Nuorta energiaa on luvassa 10.2., kun 17-vuotias vaasalaispianisti Tarmo Peltokoski esiintyy KPKO:n solistina ensimmäistä kertaa. Ensi kertaa orkesterin edessä seisoo myös kapellimestarilupaus Eero Lehtimäki (10.3.). Muita taiteilijanimiä keväällä ovat mm. alttoviulisti Lilli Maijala ja ranskalaislähtöinen kontrabasisti Olivier Thiery. Myös paikalliset nuoret musiikinopiskelijat pääsevät musisoimaan KPKO:n kanssa Kokkolan Orkesteriin Koko perheen konsertissa 10.3. Konsertin nuorena solistina taituroi 14-vuotias kokkolalaisviulisti Onni Koivisto.

Kausi sisältää monta rakastettua teosta; pitkäperjantaina (30.3.) kuullaan Kokkolan kirkossa J.S. Bachin Johannes-passio jo kahdeksatta kertaa. Teoksen johtaa ranskalainen vanhaan musiikkiin erikoistunut laulaja ja kapellimestari Charles Barbier. Lisäksi kausi sisältää kaksi konserttia, jotka ovat pakattu klassisilla ”hiteillä”; Koko perheen konsertti 10.3. tarjoaa klassikkoja kuluttajaystävällisessä paketissa; ohjelmassa on muun muassa Tsaikovskin balettimusiikkia sekä Griegin Peer Gynt -sarjan tunnetuimpia osia. Jousimusiikin toivekonserttiin 28.4. on koottu suosituinta jousiorkesterimusiikkia syksyllä koottujen yleisön toivomusten perusteella.

Kauden kantaesitys tapahtuu orkesterin perinteisellä vierailulla Kaustisen kamarimusiikkiviikolla, jossa Minna Leinosen teos Kaarne esitetään Anna-Maria Helsingin johdolla. Kesällä koittaa vierailut Kemiönsaaren musiikkijuhlilla sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla pianisti Ralf Gothónin johdolla.

Muita kapellimestarinimiä kaudella ovat mm. Johannes Gustavsson (10.2.), Jan Söderblom (28.4.), sekä tietenkin orkesterin perustaja, kunniakapellimestari Juha Kangas (23.2.). KPKO jatkaakin menestyksekästä levytystaivaltaan Juha Kankaan johdolla levyttäen P.H. Nordgrenin musiikkia levy-yhtiö Alballe toukokuussa.

Kamarimusiikki- ja kvartettitoiminta on varsin näkyvää orkesterin kaudessa tänä keväänä. Suomen kansainvälisesti menestynein kvartetti Meta4 esiintyy yhdessä KPKO:n kanssa 13.4. ja Kokkola-kvartetin viime syksyinen menestyksekäs paluu saa jatkoa konsertilla 22.3. KPKO:n muusikoiden viime aikoina yleistynyt työskentely pienkokoonpanoissa on poikinut oman kamarimusiikkifestivaalin – Kevään korvalla -festivaalia vietetään 10.-12.5., ja ohjelman valmennuksesta vastaa sellisti Marko Ylönen.

Vierailut vanhainkoteihin, päiväkoteihin ja kouluihin on yhä olennainen ja luonnollinen osa Kamariorkesterin toimintaa. Viikolla 2 KPKO vierailee Kokkolan päiväkodeissa ja esiintyy samalla viikolla Kokkolan kaikille lukiolaisille. Ystävänpäivänä on tarjolla yllätyksiä, jolloin orkesteri sekä näkyy että kuuluu kaupungilla. Viikolla 11 KPKO konsertoi maakunnassa.

Suosittuja konsertti-introja jatketaan myös tällä kaudella. Uutta tälle keväälle on parin konsertin yhteydessä järjestettävät avoimet kenraaliharjoitukset (10.2. ja 28.4.), jolloin orkesterin ja vierailevien taiteilijoiden tiivistä työskentelyä pääsee seuraamaan aitiopaikalta.

 

Takaisin