Pori Sinfoniettan konsertti

Julkaistu 10.1.2018


Kevätkauden toisessa konsertissa kuullaan kattaus Stravinskyä, Nielseniä ja Beethovenia. Klassinen musiikki yhdistetään usein paatokseen ja vakavuuteen, mutta tämä kupliva konsertti todistaa huumorin kukkivan elinvoimaisesti konserttisaleissakin! Illan ohjelmisto on eloisaa ja leikkisää, ja synkkyydestä ei ole tietoakaan.

Konsertti alkaa Igor Stravinskyn (1882–1971) teoksella Dumbarton Oaks (1938). 15 soittajalle sävelletty teos kuuluu säveltäjän uusklassiseen vaiheeseen, ja musiikissa voidaan kuulla barokin ja klassismin vaikutteita. Stravinskylle ominaiset särmät ja rytmikkyys takaavat sen, että mielenkiintoisuus ja yllättävyys säilyvät läpi teoksen.

Illan toisena teoksena kuullaan tanskalaista Carl Nielseniä (1865–1931), joka oli kotimaassaan aikansa merkittävin säveltäjä. Nielsen sävelsi uransa aikana kolme konserttoa: viululle, huilulle ja viimeisenä klarinetille. Klarinettikonsertto valmistui hänen uransa loppuvaiheessa vuonna 1928. Tämä monivivahteinen ja eloisa sävellys tarjoaa todellista haastetta solistille. ”Tää on hirvittävän vaativa teos, mutta nykyään sitä ei pidetä kuitenkaan enää mahdottomana”, klarinetisti Christoffer Sundqvist toteaa. ”Omana aikanaan se on koettu varmaan aika moderniksi”, kapellimestari Janne Nisonen miettii.

Konsertti päätetään Beethovenin (1770–1827) neljänteen sinfoniaan (1806), joka on säveltäjän sinfonioista vähiten tunnettu ja esitetty. Osittain tämä johtunee Beethovenin musiikillista kehitystä merkittävästi muokanneiden kolmannen ja viidennen sinfonian saamasta suuresta huomiosta. Neljäs on jäänyt jossain määrin näiden kahden muun teoksen varjoon, vaikka se musiikillisesti onkin toimiva kokonaisuus.

Ylikapellimestarimme Janne Nisonen johtaa konsertin. Nisonen on yksi Suomen monipuolisimmista muusikoista. Hänet voi nähdä niin kapellimestarina, konserttimestarina, liidaajana, viulusolistina kuin kamarimuusikkonakin. Nisonen aloitti viulunsoitonopintonsa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja jatkoi opintojaan Edsbergin kamarimusiikki-instituutissa Tukholmassa. Orkesterinjohtoa Nisonen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Hannu Linnun ja Atso Almilan johdolla. Tapiola Sinfoniettan lisäksi Nisonen on johtanut muun muassa Helsingin kaupunginorkesteria, Deutsche Kammerphilharmonieta, Avantia ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria. Tapiola Sinfoniettan I konserttimestarina Nisonen on toiminut vuodesta 2007 alkaen.

Illan klarinettisolistina loistaa Christoffer Sundqvist. Sundqvist on soittanut lähes kaikkien suomalaisorkestereiden solistina. Ulkomaisista solistivierailuista mainittakoon BBC Symphony Orchestra, Göteborgin sinfoniaorkesteri, Viron kansallinen sinfoniaorkesteri, Nordwestdeutsche Philharmonie, Norrköpingin Sinfoniaorkesteri sekä Sinfonieorchester Basel. Sundqvist on vakituinen vieras myös eurooppalaisilla festivaaleilla. Hän on vieraillut mm. Varsovan syksy -festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikki, Fürstensaal Classix -festivaalilla Kemptenissä, Märzmusik -festivaalilla ja West Cork -kamarimusiikkifestivaalilla Irlannissa.

Vuodesta 2005 lähtien Sundqvist on ollut Radion sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti. Lisäksi hän opettaa klarinetinsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä säännöllisesti mestarikursseilla. 2013–2016 Sundqvist toimi Pietarsaari Sinfonietan taiteellisena johtajana. Yhdessä Sebastian Fagerlundin kanssa hän perusti 2013 Pietarsaareen RUSK- kamarimusiikkifestivaalin. Sundqvist on kantaesittänyt Sebastian Fagerlundin, Olli Kortekankaan, Erkki-Sven Tüürin, Aulis Sallisen sekä Jukka Linkolan klarinettikonsertot. Kamarimusiikkiyhtyeidensä kanssa hän on kantaesittänyt lukuisia suomalaisia teoksia mm. P.H.Nordgrenilta, Sampo Haapamäeltä, Magnus Lindbergiltä ja Atso Almilalta.

Palmgren Promenadissa -aulasoitto klo 18.30.

Vakavaa taidemusiikkia
To 11.1. klo 19 Promenadisali
Janne Nisonen, kapellimestari
Christoffer Sundqvist, klarinetti
Igor Stravinsky: Dumbarton Oaks
Carl Nielsen: Klarinettikonsertto op.57
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 4

Liput 25 / 20 / 7,50 €.
Liput Ticketmasterista (ticketmaster.fi ja lippukaupat).

 

Takaisin