Kapellimestarien ja nuorten solistien tulevaisuuden tekijät Sinfonian keväässä

Julkaistu 10.1.2018


Jyväskylä Sinfonian kevätkausi 2018 nojaa vahvasti klassismiin ja romantiikkaan. Meriaiheisella ohjelmalla järjestettävä kolmen konsertin sarja Kymi Sinfoniettan kanssa on yksi kauden päätapahtumia. Laulajien juhlaa kuullaan useammassa konsertissa sen lisäksi, että Jyväskylä Sinfonia on mukana Jyväskylän Oopperan Carmenissa. Sinfoninen jazz-ilta tuo lavalle pianovirtuoosi Marian Petrescun, ja lapsille omana herkkupalana ovat Katti Matikaisen konsertit.

Kevätkauden avauskonsertissa solistina toimii vaikuttavaa kapellimestariuraa ulkomailla tekevä John Storgårds, jota kuullaan viulistin roolissa. Ville Matvejeffin johtamassa konsertissa Storgårds soittaa italialaisen Casellan viulukonserton, minkä lisäksi kuullaan Ginasteran Estancia, joka pohjaa vahvasti argentiinalaiseen kansanperinteeseen, tarttuviin rytmeihin ja elämän sykkeeseen.

Helmikuun meriaiheiset konsertit yhdessä Kymi Sinfoniettan kuullaan Jyväskylässä, Kouvolassa ja Kotkassa. Virolaisen Olari Eltsin johtamissa konserteissa ohjelmassa on orkesteriteoksia Sibeliukselta, Britteniltä ja Debussylta höystettynä Korngoldin viulukonsertolla, jonka solistina toimii venäläisviulisti Ilya Gringolts.

Kapellimestarien ja nuorten solistien tulevaisuuden tekijät

Helmikuun alku tuo meille osaamista sellomaailman huipulta, kun espanjalainen, Tšaikovski-kilpailussakin palkittu Pablo Ferrández soittaa Prokofjevin Sinfonia Concertanten. Kauden päätöskonsertissa toukokuussa solistina on vuoden 2017 kansainvälisen Crusell-huilukilpailun voittaja Niamh McKenna, joka tulkitsee Ibertin huilukonserton. Konsertin johtaa Oulu Sinfonian ylikapellimestari, ruotsalainen Johannes Gustavsson.

Kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaiskapellimestareihin kuuluva Eva Ollikainen saapuu johtamaan sinfoniakonsertin tammikuussa. Konsertin solistin Anna Kuvajan teoksena on Martinůn pianokonsertto, jota kehystävät Mozartin, Lutosławskin ja Beethovenin teokset. Toinen merkittävä kapellimestarivieras on maaliskuussa amerikkalainen Robert Trevino, joka johtaa Mozart-Mendelssohn -ohjelman useissa kilpailuissa palkitun pianisti Julia Sicilianon toimiessa solistina.

Laulumusiikin juhlaa ja vierailu maakunnassa

Pääsiäiseen hiljentyminen aloitetaan vaikuttavalla J. S. Bachin Matteus-passiolla. Latvialainen Ainārs Rubikis johtaa teoksen, jonka solisteina kuullaan vahvoja osaajia: Tuuli Lindeberg, Erica Back, Jussi Salonen ja Kevin Greenlaw. Barokin maailmaan päästään myös kahtena huhtikuun iltana Taulumäen kirkossa, kun Ville Matvejeffin johtaman konsertin ohjelmassa on Händelin ja Couperinin aarioita sekä orkesteriteoksia barokkiviittein sopraano Ida Falk Winlandin laulaessa solistina.

Jyväskylä Sinfonia jatkaa maakuntavierailuja huhtikuussa, kun Jukka Untamalan johtama sinfoniakonsertti kuullaan Jyväskylän jälkeen uusintana Jämsässä. Konserteissa kuullaan myös ensi kertaa Suomessa esitettävä York Bowenin konsertto käyrätorvelle ja orkesterille, jonka solistiosuudesta vastaa RSO:n soolokäyrätorvensoittaja Jukka Harju.

Katti Matikainen lastenkonserteissa

Helmikuussa koko perhettä ilahduttaa Pikku Kakkosesta tuttu suosikkihahmo Katti Matikainen yhdessä Nakkirakin kanssa, jotka päätyvät sinfoniaorkesterin solisteiksi. 16.–17.2. järjestettävien viiden konsertin kohdeyleisöä ovat noin 2–10-vuotiaat lapset, mutta se kiinnostaa myös vanhempia, sillä musiikkina on aivan oikeaa sinfoniaorkesterin musiikkia. Konsertin on käsikirjoittanut Katti Matikaisen luoja, kirjailija Silja Sillanpää.

Kevään yhteistyöproduktiot: The One and Only ja FlowerPower

Kevään erityistapaus on maaliskuussa kuultava The One and Only, jolloin Jyväskylä Sinfonia saa solistikseen virtuoosisen jazzpianisti Marian Petrescun. Konsertti on tribuutti jazz-pianisti Oscar Petersonille. Konsertti järjestetään yhteistyössä Ilmavoimien kanssa, jonka Big Band on mukana konsertin kokoonpanossa. Juuri ennen vappua sukelletaan illan mittaiselle nostalgiatripille 60- ja 70-luvun maailmaan. Glamour & Glam FlowerPower -illan tunnelmaan pääsemme Keski-Suomen elokuvakeskuksen esittämän elokuvakatkelman kautta, jonka jälkeen Jyväskylä Sinfonia kapellimestarinaan Lasse Hirvi tarjoilee rauhan ja rakkaudentäyteisen hittikimaran. Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijät sekä Tanssin Keskuksen tanssitaiteilija toimivat konserttiosuuden solisteina. Loppuilta tanssitaan livebändin tahdissa.

Taidetestaajat ja Felix Zenger orkesterin solistina

Beatboxaaja Felix Zenger pääsee irti huhtikuun konsertissa, kun kuulemme teoksen FLARE – Music for Beatbox and Orchestra, jossa ihmisäänellä tuotetut rytmit kohtaavat länsimaisen taidemusiikin peruskokoonpanon. Konsertissa esitetään myös ainutlaatuinen sävellysprosessin tuotos, jonka jyväskyläläiset kahdeksasluokkalaiset ovat valmistaneet. Jyväskylä Sinfonia on mukana Taidetestaajat-suurhankkeessa, jonka tarkoituksena on tarjota koululaisille ikimuistoisia taide-elämyksiä. Koululaiset ovat tutustuneet Jyväskylä Sinfonian muusikoiden johdolla erilaisiin instrumentteihin ja niille säveltämiseen ja tämän jälkeen valmistaneet teoksen erilaisia sävellystekniikoita ja nykyteknologiaa hyödyntäen.

Kevään kamarikonserttisarja

Konserttimestarin seurassa -konsertti Jyväskylän kaupungintalolla kuullaan nimensä mukaisesti toisen konserttimestarin Liisi Nuora-Kapasen johdolla, ohjelmanaan Sibeliusta sekä Schubertia. Hannikaissalissa puolestaan musisoi Mozart-ohjelmalla Jyväskylä Sinfonian pitkäaikainen viulisti Igor Ostrovski ystävineen. Huhtikuun lopussa Äänekosken kaupungintalolla ylikapellimestari Ville Matvejeff pianossa ja Jyväskylä Sinfonian muusikoista koottu jousikvartetti pääsevät tunnelmoimaan Brahmsin parissa. Toukokuussa astutaan tango nuevon huumaavaan maailmaan Vakiopaineessa, jossa bandoneonisti Henrik Sandås johdattaa yhtyeen Piazzollan musiikkiin.

Kevään taiteilijatapaamiset

Kevään taiteilijatapaamisissa kuullaan esiintyjien kuulumisia ja mietteitä illan teoksista teatterin kulmalämpiössä. Tilaisuudet alkavat klo 18.15 ja kestävät varttitunnin. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

10.1. viulisti-kapellimestari John Storgårds
- 24.1. kapellimestari Eva Ollikainen
- 14.3. kapellimestari Robert Trevino
11.4. käyrätorvensoittaja Jukka Harju
- 9.5. huilutaitelija Niamh McKenna

Kevään liput ovat nyt myynnissä

Jyväskylä Sinfonian kevään kausiliput sisältävät 10 konserttia ja ovat myynnissä keskiviikkoon 3.1. saakka. Kausilipun saa teatterin lippumyymälästä ilman palvelumaksua; muissa myyntipisteissä palvelumaksu on 4 €/kausilippu. Kausilippuja voi ostaa teatterin lippumyymälästä, Lippupisteen täyden palvelun myyntipisteistä sekä uusia kausilippuja nyt myös verkkokaupasta. Kertaliput ovat myynnissä myös Lippupisteen verkkokaupassa sekä R-kioskeilla (tapahtumanumero 106352).

Lue lisää konserteista http://www.jyvaskylasinfonia.fi/konsertit

Liput:
Lippupiste, http://www.lippu.fi
Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälä, p. (014) 266 0110

 

Takaisin