Huippuviulisti Alina Pogostkina KPKO:n ja Sakari Oramon solistina

Julkaistu 18.1.2018


- Luvassa niin Mozartia kuin romanttinen teosharvinaisuus 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
(KPKO) vieraili viime kesänä yhdessä taiteellisen johtajansa, kapellimestari Sakari Oramon kanssa maineikkailla Mozart-festivaaleilla Saksan Würzburgissa. Solistina toimi silloin maailmalla menestynyt viulisti Alina Pogostkina. Kotiyleisö pääsee nyt nauttimaan samasta yhdistelmästä, kun Pogostkina esiintyy orkesterin ja Oramon solistina Kokkolan Snellman-salissa lauantaina 20.1.

Vierailu Mozart-festivaaleilla oli suuri menestys; orkesteri, Oramo ja Pogostkina saivat konserttiyleisön varauksettoman ihailun, ja vierailu poiki heti uusintakutsun! Ohjelmassa oli luonnollisesti Mozartia, niin myös lauantain konsertissa. Saksassa esitetyn 4. viulukonserton tilalla kuullaan tällä kertaa Mozartin 5. viulukonsertto A-duurissa. Konsertto on Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) viulukonsertoista viimeinen, ja säveltäjä esiintyy siinä kekseliäimmillään.

Illan solisti, Venäjällä syntynyt, sittemmin saksalaistunut viulisti Alina Pogostkina voitti Sibelius-viulukilpailun vuonna 2005 ja on sittemmin esiintynyt maailman tärkeimmillä konserttilavoilla ja festivaaleilla. Monipuolisena muusikkona tunnettu Pogostkina on mm. opiskellut barokkiviulunsoittoa Reinhard Goebelin johdolla Salzburgin Mozarteumissa ja osuva esimerkki hänen rakkaudestaan nykymusiikkiin on vuonna 2012 ilmestynyt kokonaislevytys Peteris Vasksin viuluteoksista. Kokkolassa hän on esiintynyt viimeksi vuonna 2011.

Viron satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi KPKO esittää konsertissa myös Erkki-Sven Tüürin (s.1959) teoksen Insula deserta (Autio saari). Teos on orkesterin tilaus, jonka se kantaesitti vuonna 1989. Tüür on Viron säveltäjien kärkihahmoja ja nousi tällä sävellyksellään maailmanmaineeseen. Insula desertassa Tüür luo vangitsevia näkyjä asettamalla vastakkain tonaalisia ja atonaalisia elementtejä.

Konsertin päättää teosharvinaisuus, nimittäin tanskalaisen Asger Hamerikin (1843-1923) Sinfonia nro 6, ’Symphonie spirituelle’. Hamerik teki aikoinaan kansainvälistä uraa erityisesti Yhdysvalloissa, missä hän toimi maineikkaan Peabody-instituutin johtajana. Hänen musiikkinsa oli pitkään unohduksissa mutta on viime aikoina alkanut jälleen herättää huomiota. Ilmaisultaan hän kytkeytyy vahvasti keskieurooppalaiseen täysromantiikkaan, ja kuudes sinfonia vuodelta 1897 kuuluu hänen tuotantonsa helmiin.

KPKO:n oma tähtikapellimestari, Sakari Oramo, toimii mm. myös BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina ja vierailee mitä arvostetuimpien orkestereiden kapellimestarina. Lauantain Oramo&Pogostkina -konsertti on Oramon ainoa Kokkolassa johtama konsertti tänä keväänä. Oramon ja Pogostkinan kuulumisia pääsee kuulemaan jo klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa Snellman-salin kahviossa.

 

Takaisin