Kansallisoopperan Madama Butterflyssa ennenkuulematonta Puccinia

Julkaistu 18.1.2018


Epäonnisen ensiesityksen jälkeen Puccini uudisti Madama Butterflyta moneen kertaan. Nyt Kansallisoopperassa nähdään ensimmäisen kerran Madama Butterfly, joka vastaa Puccinin toista versiota. Uuden tuotannon ensi-ilta on 26.1.2018.

Kapellimestari John Fioren alun perin Oslon oopperaa varten kokoama partituuri siirtyi sittemmin myös Göteborgiin, jossa tämä tuotanto sai ensi-iltansa. Tätä versiota Madama Butterflysta voikin sanoa yhdistelmäksi vuosien 1904 kahdesta eri versiosta sekä vuoden 1907 ”lopullisesta” Butterflysta.

Japaniin sijoitettu tarina kertoo nuoren Cio-Cio Sanin eli Butterflyn kaipuusta rakastettuaan, amerikkalaista laivastoupseeri Pinkertonia kohtaan. Pari on avioitunut Cio-Cio Sanin tietämättä liiton olevan vain väliaikainen. Pinkerton palaa kotimaahansa, vuodet kuluvat, ja Cio-Cio San odottaa laivan saapumista. Kun laiva vihdoin saapuu, joutuu Cio-Cio San pettymään: Pinkerton on palannut Japaniin amerikkalaisen vaimonsa kanssa vain tullakseen hakemaan Cio-Cio Sanin ja Pinkertonin yhteisen lapsen. Cio-Cio San tarttuu isänsä tikariin ja tekee ratkaisunsa.

Teoksen ohjaa japanilaislähtöinen ohjaaja-näyttelijä Yoshi Oïda, jolla on omakohtaista kokemusta japanilaisen ja amerikkalaisen kulttuurien yhteentörmäyksestä: ”Olin 12-vuotias, kun amerikkalaissotilaat tulivat Japaniin toisen maailmansodan päätyttyä. Muistan tuon ajan hyvin edelleen, japanilaisten ihannoinnin Amerikkaa kohtaan ja kulttuurien kohtaamisen. Taustani takia pystyn ymmärtämään hyvin Madama Butterflyn tarinan.”

Cio-Cio Sanin roolissa vuorottelevat japanilainen Hiromi Omura ja korealainen Hyeseoung Kwon. Muissa rooleissa nähdään joukko suomalaislaulajia, mm. Mika Pohjonen, Jyrki Anttila, Jenny Carlstedt ja Jaakko Kortekangas. Kapellimestarina vuorottelevat Pietari Inkinen, joka on viime vuosina noussut merkittävään kansainväliseen maineeseen, sekä Paul Mägi.

Giacomo Puccini: Madama Butterfly
Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 26.1.2018
Muut esitykset 31.1, 2.2., 6.2., 8.2., 10.2., 15.2., 17.2., 20.2., 22.2., 28.2., 2.3., 6.3., 8.3., ja 10.3.
Liput 20–129 €

 

Takaisin