Leevi Madetoja -pianokilpailun tuore voittaja Tarmo Peltokoski KPKO:n solistina

Julkaistu 9.2.2018


Chopinia ja englantilaista musiikkia Johannes Gustavssonin johdolla

Lauantaina 10.2. Snellman-salissa on luvassa nuorta energiaa kun Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) solistina esiintyy 17-vuotias vaasalaislähtöinen pianisti Tarmo Peltokoski. Romanttisen kokonaisuuden johtaa KPKO:n monivuotinen yhteistyökumppani, ruotsalaiskapellimestari Johannes Gustavsson. Perinteisen konsertin lisäksi yleisölle tarjotaan paitsi suosittu konsertti-intro myös avoimet kenraaliharjoitukset.

Illan solisti Tarmo Peltokoski (s. 2000) on nuoresta iästään huolimatta palkittu useassa eri pianokilpailussa. Vastikään Leevi Madetoja -pianokilpailun voittanut Peltokoski esittää Snellman-salissa Frédéric Chopinin (1810-1849) nuoruudenteoksen, Pianokonserton nro 1 e-molli. Chopinin molemmat pianokonsertot edustavat 1800-luvun alussa kehittynyttä uudenlaista virtuoosikonserttoa parhaimmillaan. Vaasalaislähtöinen Peltokoski on esiintynyt monen orkesterin, kuten Radion Sinfoniaorkesterin solistina, ja on opiskellut myös orkesterinjohtoa vuodesta 2014.

Kokonaisuutta johtaa KPKO:n vanha tuttu, ruotsalaiskapellimestari Johannes Gustavsson. Hän vieraili orkesterin edessä ensimmäistä kertaa vuonna 2005 ja toimi yhtenä orkesterin neljästä pääkapellimestarista vuosina 2009-2013. Gustavsson toimii nykyään Oulu Sinfonian ja Wärmlandsoperanin ylikapellimestarina ja johti viime viikolla Suomen Radion Sinfoniaorkesteria lyhyellä varoitusajalla.

Konsertin muut säveltäjänimet ovat englantilaisia. Toinen konserttipuoli on omistettu William Waltonin (1902-1983) musiikille. Uusromanttisesta musiikistaan tunnettu englantilaissäveltäjä sävelsi paljon ja ansiokkaasti elokuvamusiikkia. Pitkän ja menestyksekkään yhteistyön tuloksena ohjaaja Laurence Olivierin kanssa syntyi vuonna 1944 musiikki elokuvaan Henry V, joka on kuuluisin Waltonin elokuvamusiikeista. Olivier ja Walton suunnittelivat elokuvan jokaisen yksityiskohdan tarkoin ja tuloksena oli kuvan ja musiikin hämmästyttävän saumaton liitto. Konsertin päättävä Sonaatti jousille on sovitus Waltonin toisesta jousikvartetosta, joka on säveltäjän suppean kamarimusiikkituotannon ehkä hienoin teos. Sen kirjoitustavassa on nähty suorastaan ravelmaista täsmällisyyttä ja hienostuneisuutta.

Konsertin avaa Englannin musiikin ’grand old man’ Edward Elgarin (1857-1934) Elegia jousille vuodelta 1910.

Lauantain konserttia edeltää jälleen suosittu konserti-intro klo 18.15 Snellman-salin kahviossa, jolloin Kirsti Rasehorn haastattelee kapellimestaria ja solistia. Ensimmäistä kertaa tarjoutuu tilaisuus kiinnostuneille tulla seuraamaan taiteilijoiden työskentelyä aitiopaikalta avoimissa kenraaliharjoituksissa klo 11.45-13.30 välisenä aikana. Kyseessä on aito harjoitustilanne, jolloin konsertin ensimmäistä puolta, eli Elgarin ja Chopinin teoksia viimeistellään konserttia varten.

 

Takaisin