Viulistien ja harmonikan juhlaa 15.2. Crystallizations-konsertissa

Julkaistu 14.2.2018


Helmikuun toisessa konsertissa kuullaan monipuolinen kattaus yhdysvaltalaista ja suomalaista musiikkia. Minimalismia tarjoilevat Philip Glass ja Steve Reich, sinfoniaa kuullaan Elliot Carterilta ja Uljas Pulkkiksen teoksen kautta päästään tutustumaan suomalaiseen nykymusiikkiin. Konsertti on osa Palmgren-festivaalia, joka järjestetään Porissa 14.–17.2.

Konsertti aloitetaan kahdella teoksella, joiden pääosassa ovat viulusolistit. Philip Glassin (s. 1937) sävellys Echorus ja Steve Reichin (s. 1936) Duet ovat kahdelle viulusolistille ja jousiorkesterilla sävellettyjä teoksia. Molemmat säveltäjät kuuluvat amerikkalaisen minimalismin pioneerijoukkoon yhdessä Terry Rileyn ja La Monte Youngin kanssa. Solisteina soittavat Minna Pensola ja kapellimestarin ja viulistin kaksoisrooliin pääsevä Janne Nisonen.

Uljas Pulkkiksen (s. 1975) Crystallizations on kaksoiskonsertto viululle ja harmonikalle. Teoksessa seesteisen rauhalliset vaiheet yhdistyvät solistisoittimien taiturointiin ja dynaamiseen vaihtelevuuteen. Pulkkis on yksi tämän päivän tunnetuimmista suomalaissäveltäjistä. Minna Pensolan solistipariksi teosta esittämään saapuu harmonikkataiteilija Janne Rättyä.

Konsertti päätetään sinfoniaan. Elliott Carteria (1908–2012) pidetään yhtenä 1900-luvun jälkipuoliskon taidokkaimmista säveltäjistä, ja hän voitti arvostetun Pulitzer-palkinnon kahdesti. Kolmiosaisessa, kirpeän uusklassisessa ensimmäisessä sinfoniassa kuuluu muun muassa Igor Stravinskyn ja Aaron Coplandin vaikutus.

Alun perin konsertin viulusolistiksi piti tulla Pekka Kuusisto, mutta hänen esiintymisensä peruuntui sairastumisen vuoksi. Kuusisto itse ehdotti tilalle Minna Pensolaa. Kapellimestari Janne Nisosen mukaan oli onni, että juuri Pensola saatiin konsertin viulistiksi. ”Harvemmin solistivaihdoksen yhteydessä käy näin hyvin, että ohjelmaa ei tarvitse muuttaa lainkaan. Nyt pystyttiin pysymään alkuperäisessä ohjelmistossa”, Nisonen kertoo.

Viulisti Minna Pensola esiintyy sekä kamarimuusikkona että solistina ja on maamme kansainvälisesti menestyneimmän jousikvartetin, Meta4:n, jäsen. Solistina hän on esiintynyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien kanssa. Hänet tunnetaan myös perustamastaan Klasariklubista. Pensola opettaa viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja toimi Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana vuosina 2006–2012.

Harmonikkataiteilija Janne Rättyä on palkittu useissa kansallisissa ja kansainvälisissä harmonikka- ja solistikilpailuissa. Hän on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa, ja soittanut myös useiden koti- ja ulkomaisten orkesterien, kuten Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Islannin Sinfoniaorkesterin, solistina. Rättyä on toiminut opettajana Folkwang-korkeakoulussa Essenissä sekä Sibelius-Akatemiassa. Vuodesta 2003 alkaen hän on toiminut harmonikansoiton professorina Grazin musiikkiyliopistossa Itävallassa.

Ylikapellimestarimme Janne Nisonen on yksi Suomen monipuolisimmista muusikoista. Hänet voi nähdä niin kapellimestarina, konserttimestarina, liidaajana, viulusolistina kuin kamarimuusikkonakin. Tapiola Sinfoniettan lisäksi Nisonen on johtanut muun muassa Helsingin kaupunginorkesteria, Deutsche Kammerphilharmonieta, Avantia ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria. Tapiola Sinfoniettan I konserttimestarina Nisonen on toiminut vuodesta 2007 alkaen.

Palmgren-festivaali
CRYSTALLIZATIONS
15.2. torstai klo 19 Promenadisali
Janne Nisonen, kapellimestari ja viulu
Minna Pensola, viulu
Janne Rättyä, harmonikka
Philip Glass: Echorus
Steve Reich: Duet
Uljas Pulkkis: Crystallizations
Elliott Carter: Sinfonia nro 1

Liput 25 / 20 / 7,50 €.
S-etukortilla 2€ alennus aikuisen lipusta.
Liput Ticketmasterista (ticketmaster.fi ja lippukaupat).

 

Takaisin